Foto: Inquam

Testarea elevilor, deficitară

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a afirmat că prezenţa personalului medical în şcoli, care să testeze în cazul unei suspiciuni de infectare cu COVID-19, este deficitară.

Share

Laurențiu Mușoiu 0 comentarii

08.04.2021 - 00:17

Șeful Învățământului susține că testarea este întârziată şi de reacţia de răspuns "mai lentă" din partea direcțiilor de sănătate publică.

Potrivit lui Cîmpeanu "testarea trebuie să fie focusată pe acei elevi care prezintă simptome specifice sau pe contacţii direcţi, colegii acelor elevi care au fost confirmaţi pozitiv, nicidecum pe testarea tuturor".

"Ca să fim bine înţeleşi. Deci susţinem testarea focusată, acolo unde este cazul, acolo unde sunt prezente simptome sau acolo unde sunt contacţi direcţi ai unor cazuri confirmate. Nu este o obligaţie. Dar, încă o dată o spun: este important să generalizăm pe cât posibil această testare, pentru că fiecare astfel de pas, alături de vaccinare, de respectarea regulilor, creşte starea de siguranţă sanitară în şcoli, deci lasă educaţiei dreptul de a se derula în continuare cu prezenţă fizică, pentru că există o mare nevoie de prezenţă fizică în şcoli", a spus ministrul Educaţiei, la Digi 24.

 

Fără non-invazive

Ministrul Educației a precizat că "cei care au competenţă deplină pentru a se pronunţa au spus că aceste teste non-invazive nu sunt relevante", astfel că rămân testele antigen rapide, "care sunt considerate de unii părinţi invazive, din păcate".

"Eu personal, dacă ar fi vorba de propriul copil, aș fi foarte bucuros să aflu dacă este în regulă sau nu este în regulă, dacă prezintă simptome sau dacă a fost contact direct cu un caz confirmat, eu aș dori să se întâmple chestia asta. Probele de exudat nu se recoltează la începutul pandemiei, se recoltează de mult timp. Însă se recoltează de către personal medical calificat. Aici este problema. Este deficitară prezenţa acestor persoane în şcoli pentru a putea interveni rapid. Când (elevii - n.r.) prezintă simptome, de la cabinetul medical a venit cineva şi a prelevat probe", a spus Cîmpeanu.

Ministrul a explicat că, în situaţia în care elevul prezintă simptome de infectare cu COVID-19, acesta trebuie testat, această operaţie fiind viciată de lipsa personalului medical din şcoli.

"Sunt două variante. Elevul care are simptome este testat cu teste antigen rapide, dacă părintele sau reprezentantul legal şi-a dat acordul şi dacă există cabinet medical şcolar în care să existe şi personal medical. Sunt şcoli în care personalul medical se roteşte, nu este cinci zile din cinci zile de şcoală prezent. În acele situaţii trebuie anunţat DSP. Aici este problema: DSP nu are capacitatea să intervină rapid în timpul programului didactic, dacă este anunţat 'acum prezintă simptome'. Este o reacţie de răspuns mai lentă", a afirmat Cîmpeanu.

Ministrul a spus că şcolile fără cabinet medical rămân în sarcina DSP.

Comentarii