Asocierea de firme Concelex, Bog’Art, Rotary Construcții, Erbașu, Luxten, Omega Star Sistems, Totul Verde, Queen Eirini, Terra Gaz Construct, Unitip Global și Somet a câștigat contractul cadru de 3,57 miliarde lei, scos în SICAP de către Primăria Sectorului 4, pentru reconfigurarea sectorului conform conceptului Bauhaus European.
Licitația a fost lansată pe 10 iunie, iar desemnarea câștigătorului s-a făcut în 21 iunie. Sunt 70 de contracte subsecvente atribuite în acest contract cadru, cu o valoare ce oscilează între un milion de lei și sute de milioane lei, iar aici apar și alte firme implicate.
„La nivelul UE a fost lansată inițiativa implementării în statele europene a conceptului ”noul Bauhaus european”, ca parte a planului de recuperare economică post-pandemie. Scopul este ca orașele sa devina neutre din punct de vedere climatic și să ofere o calitate a vieții mai bună, iar Sectorul 4 se constituie ca parte a acestui proiect de dezvoltare urbană. Noul Bauhaus european este un concept dătător de speranță pentru explorarea modului în care putem să trăim mai bine împreună după pandemie. Este vorba despre a combina sustenabilitatea cu stilul, pentru a aduce Pactul verde european mai aproape de mintea și de casele oamenilor. Odată cu noul Bauhaus european, ambiția noastră este de a dezvolta un cadru inovator pentru a sprijini, a facilita și a accelera transformarea ecologică prin îmbinarea sustenabilității cu estetica, constituind o punte între lumea artei și culturii, pe de o parte, și lumea științei și tehnologiei, pe de cealaltă parte. De asemenea, ”noul Bauhaus european” se referă la modul în care trăim împreună, la valorile noastre, la spațiile noastre comune de muncă și de recreere, la experiențele noastre colective și private”, a fundamentat PS4 demararea acestui program, ale cărui lucrări au fost scoase la licitație.
În cadrul lucrărilor de regenerare și transformare se vor lua în considerare folosirea unor materiale de construcții naturale, eficiența energetică este menționată peste tot, dar totul ar trebui combinat cu „aspecte culturale si artistice”.
Sectorul 4 a împărțit acest program de regenerare urbană în 10 zone.
Zona 1 delimitată de arterele: Șos. Olteniței – șos Berceni – str Ion Iriceanu;
Zona 2 delimitată de arterele: Șos Berceni – str Turnu Măgurele – str Emil Racoviță – str Nițu Vasile;
Zona 3 delimitată de arterele: str Emil Racoviță – str Turnu Magurele – b-dul Alexandru Obregia;
Zona 4 delimitată de arterele: b-dul Alexandru Obregia – str Turnu Măgurele – b-dul Constantin Brâncoveanu – str Nițu Vasile;
Zona 5 delimitată de arterele: str Luica – șos Giurgiului – Drumul Găzarului – b-dul Constantin Brâncoveanu;
Zona 6 delimitată de arterele: șos Olteniței – str Nițu Vasile – b-dul Constantin Brâncoveanu;
Zona 7 delimitată de arterele: șos Olteniței – drumul Găzarului – sos. Giurgiului:
Zona 8 delimitată de arterele: b-dul Tineretului – calea Văcărești – b-dul Gheorghe Șincai;
Zona 9 delimitată de arterele: b-dul Gheorghe Șincai – b-dul Dimitrie Cantemir – b-dul Mărășesti – Splaiul Unirii;
Zona 10 delimitată de arterele: b-dul Mărășești – Splaiul Unirii – Piața Natiunile Unite – str Gazelei.
Ce înseamnă Bauhaus
Bauhaus a fost o școală revoluționară de artă, arhitectură și design înființată de Walter Gropius la Weimar, în Germania, în 1919. Numele este o combinație a cuvintelor germane pentru clădire (bau) și casă (haus) și este posibil să fi fost menit să evoce ideea unei bresle sau a unei fraternități care lucrează pentru a construi o nouă societate. Metoda de predare Bauhaus a înlocuit relația tradițională elev-profesor cu ideea unei comunități de artiști care lucrau împreună. Scopul său era de a readuce arta în contact cu viața de zi cu zi și, prin urmare, arhitectura, artele spectacolului, designul și artele aplicate au primit la fel de multă importanță ca și artele plastice.