6.1 C
București
joi, 29 februarie 2024
AcasăSocialRomânia a primit de la statele membre ONU peste 200 de recomandări...

România a primit de la statele membre ONU peste 200 de recomandări pentru drepturile omului

În cadrul acestui mecanism al Consiliului pentru Drepturile Omului, 78 de state membre ONU au transmis 203 recomandări cu privire la situaţia drepturilor omului din România, informează Mediafax.

Statele Unite recomandă ca România să adopte şi să implementeze o strategie eficientă pentru combaterea discriminării împotriva membrilor grupurilor minoritare, iar Ucraina a propus României să finalizeze procesul de acreditare al organizaţiilor pentru drepturile omului. Olanda a recomandat României să se asigure că modificările aduse legilor Justiţiei şi Codurilor Penale nu afectează situaţia drepturilor omului şi să ia pe deplin în considerare avizele Comisiei de la Veneţia. România ar trebui să continue să asigure funcţionarea statului de drept, urmând recomandările făcute prin intermediul Mecanismului de Cooperare şi Verificare şi să analizeze fără întârziere evaluările făcute de Comisia de la Veneţia şi de Consiliul Europei privind reforma sistemului judiciar, a fost recomandarea Franţei.

României îi este recomandat să înfiinţeze o instituţie independentă pentru protejarea drepturilor copiilor, au susţinut delegaţii Republicii Moldova, Ciprului, Greciei, Senegalului şi Sloveniei. Norvegia a recomandat României să intensifice eforturile pentru protejarea persoanelor cu dizabilităţi prin aprofundarea cooperării cu experţii din organizaţiile non-guvernamentale şi prin derularea unor investigaţii temeinice unde sunt cazuri de abuz, dar şi să faciliteze accesul persoanelor cu dizabilităţi şi a membrilor minorităţilor naţionale în cadrul sistemului de educaţie.

România ar trebui să se asigure că actele de discriminare şi de violenţă împotriva persoanelor care aparţin comunităţii LGBT sau a altor grupuri vulnerabile să fie investigate în mod adecvat şi să fie aplicate sancţiuni, a fost recomandarea Austriei. Grecia susţine că statul român ar trebui să promoveze toleranţa faţă de membrii comunităţii LGBT. Irlanda a recomandat României să adopte prevederi legislative care să asigure legalitatea parteneriatelor civile şi a căsătoriei între persoanele de acelaşi sex.

Propunerile Belgiei şi Germaniei vizează măsuri pentru combaterea discursului de ură şi a infracţiunilor motivate de ură, iar statul român ar trebui să se asigure că astfel de acte sunt pedepsite conform legii. În plus, mai multe state au recomandat României să intesifice eforturile pentru combaterea discriminărilor în cazul etniei rome.

Statul român ar trebui să elimine restricţiile în privinţa practicii de acordare de consiliere juridică persoanelor care nu îşi pot permite reprezentare juridică, au recomandat reprezentanţii Portugaliei.

Mai multe state au susţinut că România ar trebui să elaboreze şi să implementeze un plan naţional pentru combaterea violenţei de gen. Ungaria a recomandat Guvernului de la București să reviziuască curricula şi manualele de istorie pentru a asigura diversitatea culturală şi pentru a elimina prejudecăţile la adresa minorităţilor naţionale. Totodată, Rusia a recomandat ca România să adopte o lege care să pedepsească declaraţiile discriminatorii şi rasiste făcute în spaţiul public împotriva minorităţilor naţionale.

Raportul final va conţine şi poziţia României şi va fi adoptat în cadrul celei de a 38-a sesiuni a Consiliului pentru Drepturile Omului, ce se va desfăşura în perioada 18 iunie – 6 iulie. Mecanismul de evaluare periodică universală este creat pentru examinarea pe o bază universală a situaţiei drepturilor omului în fiecare dintre cele 193 state membre ONU, o dată la patru ani.

Cele mai citite

Cine sunt antreprenorii cu care s-a văzut preşedintele PNL

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, spune că în ultima vreme s-a văzut cu mai mulţi oameni de afaceri din România pentru a găsi acea...

România a învins Croația cu 26-24 în preliminariile EHF Euro 2024 la handbal feminin

Lorena Ostase a marcat miercuri nouă goluri, înlocuind-o cu succes pe Crina Pintea, retrasă de la naționala de handbal feminin. România a câștigat cu...

Guvernul român umflă acțiunile Gabriel Resourses

Acțiunile companiei canadiane Gabriel Resourses (care deține 80 % din Roșia Montană Gold Corporation S:A.), aflată în litigiu cu statul român la Curtea de...
Ultima oră
Pe aceeași temă