Joi, 21 ianuarie a.c., Direcţia de Administrare a Unităţilor de Învăţământ din Sectorul 1 a trimis o adresă către toţi directorii din sectorul respectiv cu precizări legate de modul de acordare a burselor şcolare, conţinând un criteriu adiţional, care nu este regăsit nicăieri în OMECTS 5576/2011. Suplimentar, cuantumurile pentru bursele sociale sunt prezentate ca fiind 150 de lei, cu 50% mai puţin decât în anii precedenţi.
Față de aceste lucruri, Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov a emis un comunicat de presă în care face următoarele precizări:
”Art. 8 din OMECTS 5576/2011 aduce în vedere faptul că „Bursele de merit se acordă elevilor care se încadrează în cel puţin unul din cazurile următoare: a) au rezultate deosebite la învăţătură: au obţinut media generală de cel puţin 8,50 şi nota 10 la purtare în anul şcolar anterior, respectiv în primul semestru al anului şcolar, pentru elevii aflaţi în clasele de început ale învăţământului gimnazial, liceal sau profesional;.”
În adresa respectivă acest lucru, deşi menţionat, nu este luat în considerare, bursele de merit distribuindu-se „în funcţie de locul ocupat de elev în clasamentul liceului”. Acest lucru nu denotă nicidecum echitate, precum afirmă primăria, ci din contră creează o situaţie în care aprecierea cuantumului va sta la baza comparării notelor cu cele ale colegilor, nu a mediei în sine.
Mai mult, se constată o tăiere substanţială a cuantumurilor pe anul acesta în comparaţie cu cele din anul precedent, deşi a fost promisă de nenumărate ori păstrarea în formatul anului 2019-2020, fapt regăsit şi în proiectul iniţial de HCL. Aducem în vedere faptul că bursele sociale sunt imperioase pentru familiile cu o situaţie financiară precară, iar acest ajutor nu ar trebui nicidecum înjumătăţit.
Astfel, Primăria Sectorului 1, nu ar trebui să taie din bugetul alocat pentru burse pentru a ajunge la acelaşi nivel cu restul sectoarelor, ci ar trebui să dea un exemplu de bună practică prin păstrarea cuantumurilor precedente.
Pe această cale, solicităm Consiliului Local Sector 1 şi primarului Clotilde Armand, atât modificarea urgentă a modului de acordare a burselor de merit, astfel încât acestea să nu constituie un clasament, cât şi majorarea burselor sociale.”
„Elevii care nu au o situaţie financiară stabilă, şi depind de această bursă, au aşteptat şi aşteaptă primirea burselor de jumătate de an, iar atunci când în final se observa o dorinţă fadă de achitare, aflăm faptul că se doreşte tăierea burselor sociale. De ce se ia banii din cea mai neajutorată categorie de elevi? Când oare o să învăţăm faptul că bursele acestea sunt imperioase pentru ei? Mai mult, doresc să ştiu unde în ordinul de ministru pentru stabilirea criteriilor de acordare a burselor şcolare, se regăseşte constituirea unui clasament pe baza căruia să se facă discrepanţe în cuantum? Singurul mod în care cuantumurile pot fi diferenţiate este în funcţie de medie. Aşadar, condamnăm ferm, ca şi până acum, şi amânarea aprobării proiectului. Ne aflăm la final de semestru şi iată că bursele din sectorul 1 nu au fost acordate” a mai declarat Ana-Maria Groza, preşedinte AEBI.