Patru tinere românce, alături de o fostă lucrătoare în confecții lansează prima organizație din România dedicată drepturilor muncitoarelor și muncitorilor care produc haine pentru branduri celebre, în condiții grele de muncă.
Organizația Haine Curate s-a lansat astăzi.
“Miza Haine Curate este de a ajuta muncitoarele din confecții care se confruntă cu abuzuri la locul de muncă. Organizația își propune să ofere plase de siguranță și asistență juridică atunci când muncitoarele sunt concediate fiindcă și-au cerut drepturile, să le facă vocile auzite în rândul autorităților și brandurilor pentru care confecționează haine și poveștile cunoscute în rândul publicului internațional”, se arată într-un comunicat de presă al organizației nonguvernamentale, remis cotidianului național “România liberă”.
ONG atrage atenția că sunt fabrici în care muncitoarele leșină des din cauza epuizării și a căldurii, în care îndură jigniri sau muncă peste program, de multe ori neplătită.
De asemenea, potrivit sursei citate, muncitoarele sunt în general plătite cu salariul minim, iar uneori nu îl primesc nici pe acesta.
“Poveștile pe care le-am auzit de la muncitoare în confecții și lipsa plaselor de siguranță în situații crunte de abuz strigau după nevoia unui ONG românesc precum Haine Curate. Momentan ne bazăm pe experiența și munca voluntară a membrilor, precum și pe disponibilitatea celor interesați de subiect, care pot dona sau ajuta cu expertiză juridică”, spune Laura Ștefănuț, fondatoare Haine Curate.
Haine Curate este fondată din cinci femei.
Laura Ștefănuț a investigat ca jurnalistă, încă din 2015, problemele din fabricile de confecții românești și a publicat în media internațională pe subiect.
Georgiana Epure lucrează în domeniul egalității de gen, al drepturilor omului și este absolventă a Universității din Cambridge.
Bianca Drotleff are expertiză în domeniile sustenabilității, responsabilității sociale a întreprinderilor, economiei circulare, egalității de gen și este absolventă a Universității Leeds.
Diana Velica are experiență academică și profesională în dezvoltare internațională și drepturile omului. A studiat inegalitatea și sărăcia sistemică la Universitatea Yale și la Universitatea din Delhi.
O membră remarcabilă a echipei este Angelica Manole, o curajoasă fostă angajată în confecții, care s-a remarcat prin lupta cu abuzurile de la o fabrică de confecții importantă din România și perseverența pentru dreptate.
Peste 200 de mii de români, majoritatea femei, lucrează în fabrici care fac haine pentru mărci celebre. În ultimii ani, din numeroase investigații și cercetări, a reieșit că România a devenit concurenta Asiei la forță de muncă ieftină și muncitori vulnerabili din industria confecțiilor.