11.9 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSocialPoluarea masivă din Portul Constanța era, de fapt, plancton

Poluarea masivă din Portul Constanța era, de fapt, plancton

Claudiu-Iorga Palaz, care este și vicepreședinte al Consiliului Județean Constanța, a trimis sesizări, în termeni duri, către Prefectură și Garda de Mediu.

„Având în vedere că din discuțiile cu persoana respectivă a reieșit că ne aflăm în fața unui fenomen grav de poluare, vă rog să luați măsurile prevăzute de lege, ce sunt în sarcina dumneavoastră ca prefect, să convocați de urgență Comandamentul operativ de depoluare marină, al cărui președinte sunteți, conform legii, și să dispuneți măsurile necesare în vederea înlăturării fenomenului men­ționat. Totodată, vă rugăm să faceți public ordinul de constituire al acestui comandament, atât de necesar județului nostru, ținând seama de caracteristicile acestuia, și anume ieșirea la Marea Neagră. Sunt total stupefiat de lipsa de reacție pe care o aveți atât dumneavoastră cât și alte instituții ale statului, cu atribuții specifice, care până azi, cu toate că au trecut cel puțin trei zile de la poluare, sunteți total lipsiți de reacție și așteptați ca lucrurile să se rezolve de la sine și «mama-natură» să își rezolve singură problemele. Fac precizarea că în zona amintită se practică «culesul scoicilor» pentru consumul populației, de către pescari (scafandri amatori). În condițiile în care vor apărea cazuri de îmbolnăviri legate de consumul de scoici sau pește din zona menționată, consider că sunteți direct răspunzător, atât dumneavoastră, cât și toți membrii Comandamentului  pentru situații de urgență, care până azi nu ați luat niciun fel de măsură“, se arată în atenționarea președintelui PMP către prefect.

Noctiluca scintillans este de vină

Directorul Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime SA Constanța, Nicolae Tivilichi, a trimis o echipă la fața locului.

Concluzia: „S-a constatat că nu există nicio poluare a acvatoriului Portului Constanța, fenomenul fiind unul de dezvoltare a algelor marine“.

Acesta a precizat că, potrivit Administrației Naționale Apele Române, care a analizat din punct de vedere fizico-chimic și biologic apa din acvatoriul Portului Constanța, în zona danelor 19/20, 44/45, 53 și 63, unde s-a observat fenomenul, „se constată dezvoltarea în masă a dinoflagelatului Noctiluca scintillans, care este un organism unicelular. Este una din speciile planctonului marin care plutesc pe apă și care provoacă apariția așa-ziselor «red-tide» prin dezvoltarea lor în apele marine unde găsesc condiții optime (temperatură, nutrienți, grad de agitație a mării). În cantități mari, acestea se formează ca o peliculă la suprafața apei, având un aspect de supă gelatinoasă de culoare oranj-roșiatică“.

„Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA Constanța este preocupată de respectarea condițiilor de mediu și ține sub observație atentă calitatea apei din porturile maritime românești. Rugăm ca, în măsura posibilităților, părțile interesate de astfel de evenimente să ne contacteze pentru a evita posibile neînțelegeri“, a precizat Nicolae Tivilichi.    

Cele mai citite

Avertismente din mai multe industrii: Ceasuri de lux, oțel, retail și auto afectate de scăderea cererii

Primele luni ale anului 2024 au adus semnale de alarmă din diverse sectoare economice, inclusiv producția de ceasuri de lux, oțel, retail, auto. Printre...

Noua conducere a Băncii Naţionale a României a fost votată de Parlament. Ce salarii primesc

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a votat, marţi seara, noua conducere a Băncii Naţionale a României. Mugur Isărescu a primit un nou...

Iconist: O bijuterie arhitecturală ce îmbină eleganța istorică cu designul modern în inima Bucureștiului

În inima Bucureștiului, pe o stradă plină de istorie și farmec, se află „Iconist”, o clădire remarcabilă ce reunește influențe arhitecturale neo-franțuzești din „Micul...
Ultima oră
Pe aceeași temă