În timp ce autoritățile laice sunt în pragul declarării stării de urgență la nivel național, măsură care ar putea intra în vigoare după așteptata învestire a noului guvern, Biserica Ortodoxă nu pare a fi dispusă să facă rabat de la tradiția slujbelor ce reunesc mulțimi de oameni, pentru a se ralia în mod eficient eforturilor de stopare a răspândirii focarelor de coronavirus.
Deși epidemia a ajustat, în țările europene, obiceiurile religioase, catolicii, evangheliștii, neoprotestanții optând pentru o abordare echilibrată, între rațiune și credință, a realităților sociale, Patriarhul Daniel rămâne la convingerea că doar „cei slabi de credință” trebuie să se teamă de sărutatul icoanelor sau folosirea aceleiași lingurițe pentru împărtășire.
Mai mult decât atât, Biserica Ortodoxă refuză să facă diferența între persoanele infectate cu coronavirus și marea masă a celor oricând susceptibili a se infecta, în eventualitatea unui contact colectiv, trimițându-și publicul la apă, săpun și control medical fără a solicita enoriașilor, mai ales celor în vârstă, să se izoleze în case pentru o perioadă, pentru a limita riscurile de îmbolnăvire.
„E înțelept să ne îngrijorăm în limitele rațiunii, dar devine periculos să ne panicăm, debitând enormități pe Facebook, precum aceea a închiderii bisericilor. Coronavirusul nu se ia prin rugăciune, ci în primul rând prin ignorarea normelor de igienă elementară, așa cum spun și autoritățile medicale. Cei declarați bolnavi stau oricum acasă sau în carantină. Biserica nu intră în carantină pentru că ea aparține lui Hristos, nu vreunei autorități pământești”, a declarat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.
Cancelaria Sfântului Sinod a transmis la sfârșitul acestei săptămâni un document cu mai multe îndrumări cu character general adresate parohiilor şi mănăstirilor, pentru respectarea unor măsuri de prevenire a îmbolnăvirii cu noul Coronavirus (Covid-19).
Printre acestea se numără afișarea, la intrarea în lăcașul de cult, a recomandărilor Ministerului Sănătății pentru prevenirea îmbolnăvirii cu noul Coronavirus (Covid-19), consultarea la nivel de unitate de cult, acolo unde este posibil, cu cadre medicale competente, pentru a identifica măsuri de prevenire a răspândirii noului Coronavirus (exemplu: îndrumarea persoanelor suspecte de gripă din rândul celor care vin la biserică către unități medicale; dezinfectarea căilor de acces şi aerisirea corespunzătoare a lăcașurilor de cult), asigurarea unei zone de igienizare a mâinilor, cu produse necesare pentru aceasta (apă, săpun, dezinfectanți etc.), în proximitatea lăcașurilor de cult, respectarea măsurilor dispuse de autoritățile publice și cooperarea cu acestea, asigurându-se totodată libertatea religioasă a credincioşilor de a participa la viaţa liturgică a Bisericii şi de a primi asistență religioasă, în biserică şi la domiciliu, limitarea aglomerării credincioşilor în spațiul de cult, în timpul săvârșirii Sfintei Liturghii, prin folosirea de difuzoare exterioare, deschiderea zilnică a bisericilor, astfel încât preoții slujitori să poată răspunde tuturor solicitărilor credincioșilor privind Spovedania, Împărtășania și citirea unor rugăciuni.
Piesa de rezistență cu care BOR iese în întâmpinarea COVID-19, este Rugăciunea Specială pentru Pocăință, pentru ”oprirea epidemiei actuale, pentru însănătoșirea persoanelor bolnave și pentru întărirea spirituală a cadrelor medicale și a persoanelor care contribuie la prevenirea și combaterea epidemiei”.