6.8 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSocialO parte din SMURD trece la MAI. Arafat anunţă achiziţia a 500...

O parte din SMURD trece la MAI. Arafat anunţă achiziţia a 500 de ambulanţe noi

”Ştim foarte bine că parcul ambulanţelor este extrem de învechit. Majoritatea lor au fost achiziţionate în 2007-2008, iar o parte între 2009-2013, dar în mare parte sunt din 2007-2008. Vorbim aici şi de ambulanţele SAJ şi SMURD. Anul trecut, către luna august, am început un proces de licitaţie pe mai multe pachete pentru serviciile de ambulanţă şi SMURD, după ce guvernul a stabilit ca entitate de achiziţie centralizată Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă”, a spus Arafat, la Alba Iulia, informează Mediafax. În opinia sa, majoritatea ambulanţelor, poate chiar 90%, trebuie scoase din uz, având în vedere că în urmă cu 10 ani au fost cumpărate 1.500 de autospeciale.

”Suntem în finalizare, suntem chiar în ultimele etape ale procedurilor, au fost contestaţii, au fost discuţii ca în orice fel de licitaţie. Noi sperăm că anul acesta o să ajungem cel mai probabil cu 500 de ambulanţe în ţară, de diferite tipuri. Până la sfârşitul anului viitor, totalul ambulanţelor pe care le vom lua prin primul proiect, pe fonduri europene, POR, care este în jur la 120 de milioane de euro, atinge 1.250 de ambulanţe, per total, pentru Ambulanţă şi SMURD. Asta va fi anul acesta şi anul viitor. Sper că primele sute din ele să ajungă până în luna decembrie anul acesta”, a spus Raed Arafat. 

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, şi şeful DSU, Raed Arafat, au participat sâmbătă la Alba Iulia la Ziua Naţională a Ambulanţei, acest serviciu împlinind 112 de ani. 

 

Parte din SMURD riscă să se închidă 

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) vizează preluarea personalului echipajelor civile SMURD, deoarece o parte riscă să se închidă. Motivul este acela că primăriile nu mai au suficienţi bani pentru salarii, spune Raed Arafat.

”Noi, când am înfiinţat SMURD-ul, au fost două tipuri de echipaje. Un număr mic de echipaje civile, care a fost cofinanţat cu autorităţile locale. Ce înseamnă asta: că un grup de primării au plătit personalul, care l-am instruit, iar maşina, combustibil, tot, vine de la bugetul de stat, prin Unitatea de Primiri Urgenţe sau prin Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Începând din acest an, chiar sfârşitul anului trecut, aceste echipaje civile au început să aibă probleme, primăriile ridicând problema că nu mai pot finanţa salariile personalului. Deja avem una închisă, Podul Iloaiei, şi sunt două în discuţii la Arad”, a spus Arafat. El a adăugat că se caută soluţii, pentru că şi în judeţul Mureş sunt 6-7 echipaje de acest tip, iar Consiliul Judeţean le-a preluat şi le susţine, dar numai până la sfârşitul anului. ”Va trebui găsită o soluţie. Soluţia optimă, din punctul nostru de vedere, este preluarea personalului la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. Acest lucru trebuie să fie făcut pe baza unui act legislativ. Pe asta lucrăm acum, să vedem care e soluţia urgentă care putem să o facem, să nu pierdem în jur la 30 de echipaje”, a mai spus Raed Arafat. Majoritatea echipajelor SMURD civile sunt în mare parte în mediul rural, în judeţele Mureş, Arad, Hunedoara, Sibiu, Iaşi.

 

Cele mai citite

David Popovici și Selly, apeluri către români în ziua alegerilor prezidențiale: „Hai la vot!”

Campionul olimpic la înot David Popovici a votat duminică, în primul tur al alegerilor prezidențiale, și a transmis un mesaj mobilizator către români. Și...

Tragedie în fața unei secții de votare din Argeș: Un bărbat de 87 de ani a decedat

Un incident tragic a avut loc duminică în comuna Cicănești, județul Argeș, unde un bărbat în vârstă de 87 de ani a murit în...

Klaus Iohannis a votat, dar a refuzat să facă declarații

Elena Lasconi a venit cu prăjituri „fără blat” la secția de votare Președintele Klaus Iohannis a votat la ora 10:00, la Liceul Jean Monnet din...
Ultima oră
Pe aceeași temă