0.9 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSocialMuncitorii români din străinătate vor avea asigurări medicale și de viață ca...

Muncitorii români din străinătate vor avea asigurări medicale și de viață ca și localnicii

Românii care lucrează în alte țări vor avea dreptul la asigurări medicale și de viață similare celor de care beneficiază muncitorii localnici. Această prevedere este inclusă în cea mai recentă formă a Legii 156 privind protecția cetățenilor români care lucrează în străinătate. Legea 156/2000, cu modificările ulterioare, a fost publicată, luni, în Monitorul Oficial.

Astfel, contractele de muncă în străinătate vor include, obligatoriu, “asigurarea medicală și de viață a angajaților români, în aceleași condiții cu cetățenii din țara de destinație”. Pentru a ajunge să lucreze legal în alte țări, muncitorii români trebuie să primească „oferte ferme”, prin intermediul unor „agenți de plasare”.

Această formulă desemnează persoanele juridice române sau filialele unor societăți comerciale străine care sunt abilitate să realizeze plasarea forței de muncă. Legea 156 interzice “interpunerea altor categorii de intermediari”, cu excepția agenților de plasare, în relația dintre muncitorul român și angajatorul lui din străinătate.

Ofertele ferme care sunt prezentate lucrătorilor români trebuie să fie exprimate atât în limba țării unde vor lucra sau într-o limbă de circulație internațională, cât și în limba română.

 

Agenții de plasare nu au voie să ceară bani de la muncitori

O prevedere foarte importantă precizează că “agenții de plasare efectuează în mod gratuit activități de mediere a cetățenilor români în vederea angajării în străinătate, fără perceperea de la aceștia de comisioane, tarife sau taxe”.

Ofertele ferme prezentate lucrătorilor români care vor fi angajați în afara țării trebuie să respecte mai multe condiții. Printre alte elemente, ele trebuie să menționeze durata contractului, numărul de locuri de muncă, meseriile solicitate, durata timpului de muncă și de repaus, precum și eventualele ore suplimentare de muncă. De asemenea, ofertele trebuie să precizeze tariful orar sau salariul lunar pentru munca prestată, moneda în care se face plata, modalitatea de plată și data la care se face plata, precum și durata concediului de odihnă și drepturile financiare aferente acestuia.

Pe timpul unui contract de muncă în străinătate, lucrătorii români pot primi, în România, și drepturile incluse în sistemul de asigurări de sănătate, de șomaj sau de pensii, cu condiția de a-și plăti contribuțiile aferente declarațiilor privind veniturile lunare realizate în străinătate.

Asigurările medicale și de viață ale muncitorilor din străinătate trebuie să fie similare celor de care beneficiază muncitorii localnici, iar românii trebuie să primească despăgubiri în caz de boli profesionale, accidente de muncă sau deces, precum și ajutor în vederea repatrierii în asemenea situații extreme. Dacă românii sunt angajați fără includerea unor asemenea prevederi, costul repatrierii va fi suportat de agenții de plasare.

 

Ce salarii primesc românii în străinătate

În acest moment, conform anunțurilor publicate în România, lucrătorii români au acces la locuri de muncă în străinătate în domenii cum ar fi agricultură / silvicultură, babysitter și curățenie, construcții / amenajări, transporturi, restaurante / hoteluri, precum și în sectorul vânzărilor. De exemplu, românilor li se propune angajarea ca șoferi de camion în Germania, contra unui salariu lunar de 2.300-2.500 de euro brut, plus o diurnă de 12 euro net pe zi.

Contra unui salariu lunar de 2.300 de euro net, românilor li se propune să asigure menaj și curățenie în cabane din Elveția.

O ofertă ceva mai ambiguă este cea care solicită „ospătărițe pentru hotel 4 stele în Italia”. Aici nu se indică salariul, dar candidatelor li se cere să cunoască italiana și germana, precum și să aibă „aspect fizic plăcut”.    

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Anxietatea de la apus, un fenomen tot mai întâlnit în rândul adulților

Anxietatea de la apus, un fenomen tot mai întâlnit în rândul adulților, nu are un diagnostic medical oficial, dar este recunoscută de experții în...

Rusia a declarat stare de urgență

Rusia a declarat stare de urgență la nivel federal după un grav dezastru ecologic provocat de scurgerile de petrol din Marea Neagră, în urma...

Volodimir Zelenski: Rusia a lansat atacuri „inumane” în ziua de Crăciun

Loviturile au rănit cel puțin șase persoane în orașul de nord-est Harkov și au ucis unul în regiunea Dnipropetrovsk, au declarat guvernatori ucraineni Rusia a...
Ultima oră
Pe aceeași temă