15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSocialMEN va evalua calitatea unui număr de 144 de proiecte de manuale...

MEN va evalua calitatea unui număr de 144 de proiecte de manuale şcolare

Conform calendarului evaluării proiectelor de manuale şcolare pentru anul şcolar 2018-2019, în intervalul 20 martie – 11 mai sunt prevăzute următoarele etape: evaluarea proiectelor de manuale şcolare şi comunicarea rezultatelor, depunerea şi soluţionarea eventualelor contestaţii, avizarea proiectelor de manuale şcolare.

“Evaluarea calităţii ştiinţifice şi didactice a conţinutului fiecărui proiect de manual şcolar este realizată de trei evaluatori cooptaţi (cadre didactice din învăţământul preuniversitar) şi un specialist extern în ştiinţele educaţiei. Procesul de evaluare a proiectelor de manuale şcolare este independent şi confidenţial pentru toate persoanele implicate. Un proiect de manual şcolar este declarat admis dacă în urma respectării criteriilor de calitate ştiinţifice şi didactice întruneşte minimum 85 de puncte din 100 posibile”, se arată în comunicat.

Potrivit MEN, proiectele de manuale şcolare admise după încheierea tuturor sesiunilor de evaluare/reevaluare vor fi supuse unui proces de avizare ştiinţifică, realizat de un cadru didactic din învăţământul superior, specialist în domeniul/disciplina pentru care a fost propus fiecare proiect.

MEN reaminteşte că remuneraţiile pentru autorii/grupurile de autori cu cel mai mare punctaj, ale căror manuscrise vor fi publicate ca manuale şcolare la disciplinele din învăţământul primar cu una sau două ore pe săptămână, sunt de 25.000 lei (brut), în timp ce pentru disciplinele cu trei sau mai multe ore pe săptămână, din cadrul aceluiaşi ciclu de învăţământ, suma aprobată este de 35.000 lei (brut).

“În ceea ce priveşte învăţământul gimnazial, remuneraţia pentru autorii/grupurile de autori care vor avea manuale aprobate la disciplinele cu o oră pe săptămână este de 25.000 lei (brut), la disciplinele cu două ore pe săptămână – 35.000 lei (brut), iar la disciplinele cu patru ore pe săptămână – 45.000 lei (brut). Cuantumurile remuneraţiilor pentru autorii/grupurile de autori care au obţinut al doilea şi al treilea punctaj ca valoare vor reprezenta 50%, respectiv 25% din remuneraţia acordată manuscrisului cu cel mai mare punctaj, dacă aceştia îndeplinesc condiţia de a fi primit minimum 85 de puncte”, precizează MEN, citat de AGERPRES.

Cele mai citite

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...

Sorina Pintea, condamnată la închisoare

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătăţii, a fost condamnată la 3 ani şi 6 luni cu executare, printr-o sentinţă pronunţată, astăzi, de Tribunalul Cluj."În...
Ultima oră
Pe aceeași temă