Foto: Arhivă

Mărirea pensiilor costă opt miliarde de lei. Nu e clar dacă vor fi și indexate

Premierul Florin Cîțu a declarat, luni, că aplicarea majorării pensiilor la nivelul decis în anul 2020 va costa în plus, în anul 2021, aproape opt miliarde de lei.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 25.01.2021 - 16:21

Premierul Florin Cîțu a declarat, luni, că aplicarea majorării pensiilor la nivelul decis în anul 2020 va costa în plus, în anul 2021, aproape opt miliarde de lei, iar această sumă va fi plătită.

Această sumă suplimentară reprezintă 0,8 la sută din PIB-ul pe anul 2021, a precizat premierul Cîțu.

Întrebat dacă, în plus, pensiile vor fi și indexate în anul 2021, în raport cu rata inflației, șeful Guvernului a răspuns evaziv, indicând doar că se va realiza acest lucru "dacă prevede legea".

Separat, Guvernul Cîțu întocmește o analiză asupra salariilor bugetarilor, dar această analiză încă nu e finalizată. Premierul a anunțat însă, acum câteva zile, că aceste salarii nu vor fi nici mărite nici micșorate în anul 2021, întrucât ele sunt "înghețate".

Guvernul Cîțu lucrează încă la proiectul bugetului de stat și la proiectul bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021. Cele două proiecte de lege vor ajunge, luna viitoare, în dezbaterea Parlamentului.

Comentarii