1.6 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăSocialKurzii din Irak omagiază femeile ucise pentru „onoarea familiei” și uitate de...

Kurzii din Irak omagiază femeile ucise pentru „onoarea familiei” și uitate de cei apropiați

Un fenomen barbar și din ce în ce mai des întâlnit în Irak este legat de femeile ucise pentru „onoarea familiei” și uitate apoi de toți cei apropiați.

Oficiali și membri ai societății civile s-au adunat în jurul mormântului lui Dekan Tariq, urmărind în tăcere cum femeia irakiană kurdă de 19 ani era înmormântată în cimitirul Saiwan din Sulaimaniya săptămâna trecută.
„Niciun membru al familiei nu a apărut încă pentru a se interesa de această femeie moartă. Astăzi a fost înmormântarea, dar nu le-a păsat niciodată de ce s-a petrecut”, a explicat avocatul kurd, Rozghar Ebrahim, relatează Reuters.

Tariq, din Irak, este una din femeile ucise pentru „onoarea familiei” și la care nu a venit nimeni la înmormântare


Niciuna dintre rudele lui Tariq nu a participat la înmormântarea ei, care a avut loc la „parcela necunoscutului” a cimitirului, unde zac sute de alte pietre funerare fără nume, marcate doar cu numere.
Aproximativ 60 dintre mormintele din Saiwan, în regiunea Kurdistanului de nord a Irakului, au fost identificate ulterior ca fiind femei care au fost găsite moarte și ale căror cadavre nu au fost revendicate.
Dar pe 3 februarie, oficialii kurzi au declarat că vor investiga mai amănunțit cazurile de femei ucise, în încercarea de a descuraja așa-numitele „crime de onoare” sau crimele violente împotriva femeilor, foarte obișnuite în regiune.

În fiecare an, între 5.000 și 20.000 de femei sunt ucise de către membrii propriilor lor familii, care găsesc comportamentul lor ca fiind necuviincios sau inacceptabil. Cifra reală la nivel mondial a uciderilor de onoare este greu de calculat datorită faptului că cele mai multe ucideri sunt făcute să treacă drept accidente. Victimele sunt ucise cu pietre, sunt înjunghiate, sufocate, opărite, decapitate, electrocutate și chiar arse de vii. Faptele acestor femei pot fi extrem de nesemnificative – o întâlnire fără permisiune, simpla conversație cu un bărbat sau chiar faptul de a nu fi pricepută la gătit. În culturile în care bărbații pot avea relații evident ilicite fără a fi pedepsiți, femeile mor la cel mai mic zvon de necuviință. Până și victimele violului pot fi eliminate de către familiile care se consideră dezonorate.

Aceste tipuri de ucideri au fost raportate în 26 de țări, cel mai adesea țări majoritar musulmane, dar și în comunități Hindu, Sikh și creștine.

Următoarele incidente sunt reprezentative pentru uciderile de onoare:

O mireasă egipteană aflată în luna de miere a fost atacată de tatăl său pentru a se fi căsătorit cu un bărbat pentru care nu își dăduse acordul. După ce a decapitat-o, i-a plimbat cu mândrie capul pe stradă.

O mamă pakistaneză dormea lângă fiul său de trei luni, când soțul ei a împușcat-o mortal. Un vecin îl informase că a văzut un bărbat lângă câmpul în care lucra soția.

În martie 2012, agenția de presă Reuters a relatat că în apropierea orașului nordic irakian Kirkuk, un tată și-a scufundat cele trei fiice în apă fiartă și le-a împușcat. Două dintre cele trei fete au murit. În apărarea sa, tatăl a susținut în fața tribunalului că le suspecta pe cele trei de activitate sexuală. Consultațiile medicale au dovedit că fetele erau virgine. Bărbatului i s-a dat o sentință de doi ani. Un raport al unui minister irakian pentru drepturile omului a arătat că în 2010, 249 de femei au fost ucise, multe dintre ele pentru restabilirea onoarei.

O tânără din Iordan a fugit cu iubitul ei fără permisiunea familiei. Câțiva ani mai târziu, sora ei a fugit și ea de acasă pentru a-și regăsi sora. Frații lor au aflat unde locuiau surorile și după ce au intrat în locuința lor cu topoare, le-au făcut bucăți. Acest incident s-a întâmplat la numai o zi după ce parlamentul iordanian a respins un proiect de lege care ar fi impus sentințe mai serioase pentru crime de acest tip. Unele femei iordaniene au ales să rămână în închisoare după terminarea unei sentințe decât să se întoarcă acasă, unde s-ar fi confruntat cu violență sau moarte provocată de membrii familiilor lor, potrivit culturavietii.ro.

Nu numai în Irak femeile ucise pentru „onoarea familiei” sunt un fenomen barbar, ci în mai multe locații din lume.


Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Ilie Bolojan: PSD are dreptul să propună premierul, conform aritmeticii parlamentare

Bolojan a subliniat importanța respectului între partenerii de coaliție și necesitatea de a asigura stabilitate politică în România Președintele PNL, Ilie Bolojan, a declarat, duminică...

Cosmin Matei şi-a prelungit contractul cu clubul de fotbal Sepsi OSK

Cosmin Matei, mijlocașul în vârstă de 33 de ani, și-a prelungit contractul cu Sepsi OSK până în vara anului 2026, cu opțiune de prelungire...

Apple lucrează la o cameră video pentru sonerie, care utilizează Face ID, pentru a debloca ușa

Apple lucrează la o cameră video pentru sonerie care utilizează Face ID pentru a debloca ușa, conform informațiilor oferite de Mark Gurman în newsletter-ul...
Ultima oră
Pe aceeași temă