Procurorii și polițiștii din cadrul IGPR și de la Direcția Generală Anticorupție desfășoară o operațiune de combatere a infracțiunilor economico – financiare, în cadrul căreia s-au realizat, în dimineața de 28 mai 2024, peste 150 de percheziții.
Procurori de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, însoțiți de poliţişti din Poliția Română, au realizat 21 de percheziţii domiciliare într-un dosar ce vizează infracţiuni de fals informatic şi înşelăciune. Prejudiciul total din acest dosar este estimat la peste un milion de lei.
Într-un alt dosar, procurori de la Parchetul Sectorului 2, însoțiți de polițiști, au efectuat trei percheziţii, la cinci persoane care sunt cercetate pentru şantaj. Pe parcursul anului 2024, mai multe persoane au oferit împrumuturi iar pentru recuperarea sumelor împrumutate şi a unor așa zise dobânzi au exercitat acte de constrângere asupra persoanelor împrumutate. În legătură cu persoanele vizate în acest dosar, s-a aflat și că una dintre ele ar fi condus pe drumurile publice un autoturism, de cel puţin 114 ori, fără a deţine permis de conducere.
Într-un alt dosar, o persoană ar fi fost păcălită să plătească o sumă de peste 87.000 de euro. Banii au fost încasați de o femeie care se prezenta pe internet drept măicuță și susținea că poate rezolva probleme de viață și dezlegări de farmece.
Cu privire la infracțiunile comise de agenți economici, se remarcă un dosar la care lucrează procurori de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Giurgiu. Aceștia au pus în aplicare șase mandate de percheziţie în județul Giurgiu şi unul în județul Ilfov. Anchetatorii au suspiciunea că o societate comercială nu a achitat contribuţia obligatorie la Fondul de mediu şi, în plus, a omis să evidenţieze în actele contabile unele operaţiuni comerciale. Prejudiciul estimat în acest dosar ar fi de circa 4,83 milioane de lei.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!