19.8 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSocialInovația în domeniul medical are nevoie de femei antreprenor 

Inovația în domeniul medical are nevoie de femei antreprenor 

Femeile reprezintă doar o treime din absolvenții de științe, tehnologie, inginerie și matematică din Europa, în timp ce doar 15,5% dintre start-up-uri  sunt fondate de către acestea.

Cu toate acestea, există din ce în ce mai multe tendințe pozitive care trebuie sărbătorite cu ocazia Zilei Internaționale a Femeilor și Fetelor în Știință pe 11 februarie. Un indicator esențial arată că întreprinderile înființate de femei le depășesc în termeni de performanță pe cele fondate de bărbați.

Sistemul medical: un domeniu promițător pentru profesioniste

EIT Health, unul dintre cele mai mari parteneriate public-privat din Europa în domeniul inovației în sistemul medical,  a contribuit la ascensiunea mai multor femei antreprenor din Europa Centrală, de Est și de Sud în sectorul  medical  și cel al biotehnologiei.

În 2015, Organizația Națiunilor Unite a desemnat ziua de 11 februarie drept Ziua Internațională a Femeilor și Fetelor din Știință pentru a încuraja activitatea acestora în știință, tehnologie, inginerie și matematică (STEM). În Europa, femeile reprezintă circa o treime din absolvenții STEM, potrivit raportului Comisiei Europene, Women in Digital Scoreboard 2021. Diferența provocată de gen afectează, de asemenea, antreprenoriatul, deoarece femeile reprezintă doar 15,5 % dintre fondatorii de start-up-uri din UE.

În Europa Centrală și de Est, un studiu recent arată că doar 1% din capitalul disponibil merge către start-up-uri cu fondatori de sex feminin și încă 5% către echipe mixte. Potrivit acestuia femeile care fondează start-up-uri în regiune fructifică mai mult fondurile primite, depășind competitorii de sex masculin în ceea ce privește productivitatea capitalului și generând cu 96% mai multe venituri la  fiecare 1 euro obținut prin finanțare decât start-up-urile înființate de bărbați.

Femeile reprezintă majoritatea angajaților din domeniul sănătății din Europa (70-80%). Cea mai mare proporție de medici de sex feminin se găsește în țările dezvoltate din Europa Centrală, de Est și de Sud. În țările baltice, în Grupul de la Visegrád, respectiv Slovenia și Portugalia, majoritatea medicilor sunt femei, depășind media OCDE de 49%.

În prezent, observăm trei tendințe puternice. În primul rând, femeile care inovează în domeniul sănătății vin din industrii mai diverse. Desigur, știința și tehnologia sunt majoritare, multe femei având la bază studii din domeniu, însă există și absolvente de științe sociale. Sunt multe roluri esențiale în inovare în aria sănătății, iar femeile pot prelua rapid controlul. În al doilea rând, observăm că mai multe start-up-uri sunt co-fondate și/sau conduse de femei. Iar în al treilea rând, vor exista în viitorul apropiat discuții cu privire la asigurarea de șanse egale pentru start-up-urile conduse de femei și observăm o tendință în ecosistemul start-up-urilor conform căreia investitorii sunt mai deschiși ca niciodată să investească în start-up-uri conduse de femei“, mărturisește Monika Toth, director al Schemei Regionale de Inovare din cadrul EIT Health InnoStars, organizație lider care sprijină dezvoltarea inovației în domeniul sănătății.

Trebuie să vezi ca să crezi

Joana Melo, o tânără antreprenor din Portugalia, a participat la mai multe programe de accelerare ale EIT Health InnoStars. Compania Joanei, NU-RISE, ajută medicii să ofere o radioterapie mai sigură și mai precisă, asigurând dozele adecvate la locul potrivit. Compatrioata ei, Joana Paiva, este CTO și co-fondator al iLof. Prin valorificarea biofotonicii și a inteligenței artificiale, compania cu sediul în Porto dezvoltă o soluție non-invazivă pentru screening-ul pacienților cu Alzheimer pentru teste clinice. În 2020, Joana a fost inclusă în lista „Forbes 30 Under 30 Europe” la categoria Știință și Sănătate și a fost nominalizată la EIT Woman Award.

Potrivit unui sondaj realizat de Microsoft,  11.500 de tinere din 12 țări europene, fete cu vârste cuprinse între 11 și 12 ani sunt la fel de interesate de disciplinele STEM precum băieții. Cu toate acestea, odată cu împlinirea vârstei de 15-16 ani, interesul lor scade. La această vârstă, potrivit unui studiu OCDE, doar 5% dintre fete spun că se așteaptă la o carieră în informatică sau inginerie, comparativ cu 18% dintre băieți.

În centrul atenției fondatoarelor intră și sustenabilitatea

Potrivit dr. Monika Paule, care are un doctorat în științe sociale și  experiență în dezvoltarea afacerilor de tehnologii de vârf și în transferul de tehnologie în industria biotehnologiei, „trebuie să remodelăm industria biotehnologiei pentru a deveni favorabilă  ambelor sexe”.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Pastorala de Paște a patriarhului Daniel

În lucrarea Domnului Nostru Iisus Hristos, vindecarea de o boală trecătoare nu este totul şi nu este ultimul scop al venirii Lui în lume,...

Trupa Roxette are o nouă solistă. Per Gessle o confirmă pe Lena Philipsson ca fiind noua cântăreață a trupei

Lena Philipsson va fi noua solistă a trupei Roxette. Per Gessle a confirmat-o pe Lena în urma decesului co-fondatoarei Marie Fredrikkson în 2019. Conform informațiilor...

Polonia condamnă atacurile cibernetice rusești. Oficialii transmit că și țara lor a fost vizată

Polonia a condamnat presupusele atacuri cibernetice ale unui grup rus numit APT28 asupra Germaniei și Republicii Cehe, afirmând că și ea a fost vizată,...
Ultima oră
Pe aceeași temă