Recensământul Populaţiei debutează la 1 februarie 2022 și se va desfășura atât online, cât și fizic, potrivit recensamantromania.ro.
Recensământul populației, exclusiv online
Chiar dacă acasă se vor deplasa angajați, aceștia vin mai degrabă în sprijinul vârstnicilor, altfel românii pot să completeze singuri formularul.
„Este primul recensământ din istoria recensămintelor din România în care nu se va folosi hârtia în nicio etapă. El este conceput cu trei etape de desfăşurare, trebuie să le spunem pe toate ca să se înţeleagă mai bine felul în care se va desfăşura”, a declarat purtătorul de cuvânt al Institutului Naţional de Statistică, Vladimir Alexandrescu, potrivit Agerpres.
Calendarul recensământului populației
1 februarie – 13 martie 2022: Preluare date din surse administrative şi populare bază de date RPL2021
14 martie – 15 mai 2022: Autorecenzare (metoda CAWI)
16 mai – 17 iulie 2022: Colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă (cu ajutorul tabletelor)
Recensământul de probă în România
Recensământul de probă a început la 1 februarie 2021, desfăşurându-se în intervalul 1 februarie – 9 martie.
În intervalul 10-16 martie 2021 a avut loc procedura de autorecenzare a Recensământului de probă.
Perioada 17-21 martie 2021 a fost marcată de identificarea adreselor nerecenzate sau recenzate parţial şi întocmirea de liste cu adrese pentru fiecare recenzor.
Între 22-31 martie 2021 s-au colectat date de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă, prin metoda CAPI, cu ajutorul tabletelor.
Zi liberă pentru recensământ
Cei care completează online formularul sau care vor răspunde fiziz vor primi o zi liberă de la angajatori. Cei care cer ziua liberă pot obține dovada online.
La ultimul recensământ din 2011, populaţia stabilă a României era de 20,1 milioane de persoane, în scădere cu un milion şi jumătate faţă de 2002.
Ce trebuie făcut la recensământ?
Se accesează site-ul recensamantromania.ro, în a doua etapă, care loc în intervalul 14 martie – 15 mai 2022, și se alege autorecenzarea, unde se completează chestionarul cu datele solicitate.
Autoritățile au pregătit tot pe site și secțiunea de întrebări și răspunsuri în cazul în care sunt români care au nelămuriri cu privire la anumite secțiuni de completat în chestionar.
Cei care nu se descurcă pot aștepta practic etapa a treia.
„A treia etapă a recensământului, între 16 mai şi 17 iulie 2022, este o etapă în care colectarea se face în sistem clasic: un recenzor vine la fiecare persoană care trebuie să fie recenzată şi face înregistrarea ca atare pe baza declaraţiilor pe care le face persoana. Deosebirea faţă de recensămintele trecute este că, de această dată, nu va veni cu un formular de hârtie, ci va veni cu o tabletă şi înregistrarea datelor se va face pe tabletă”, a detaliat purtătorul de cuvânt al INS.
Prelucrarea datelor se va finaliza în octombrie 2023. Până atunci, vor fi publicate rezultatele provizorii (decembrie 2022). Publicarea rezultatelor definitive are loc în decembrie 2023.
Cei care mint în declarații vor fi sancționați conform legii.
Urmărește România Liberă pe Facebook și Google News!