10.7 C
București
luni, 27 ianuarie 2025
AcasăSocialEvenimentÎmpreună reușim - Laitmotivul Conferinței ‘Antreprenorești vine pe Transalpina’ de la Novaci

Împreună reușim – Laitmotivul Conferinței ‘Antreprenorești vine pe Transalpina’ de la Novaci

Sâmbătă 19 februarie 2022, participanții la conferința regională ,,Antreprenorești vine pe Transalpina“ și-au exprimat la unison încrederea și entuziasmul că doar împreună reușesc dezvoltarea satului românesc.

Organizată de Romanian Business Leaders, cu sprijinul Primăriei Novaci în Complexul L’Invidia, Novaci, Gorj, a treia ediție Antreprenorești și prima conferință de anul acesta, a adus în atenția participanților instrumentele necesare stimulării antreprenoriatului în mediul rural, care să ajute la dinamizarea comunității și creșterea calității vieții.

La eveniment au participat antreprenori din zona Transalpina și cea adiacentă, primari ai localităților situate în Oltenia de sub Munte, reprezentanți ai administrației publice, lideri în turism și dezvoltarea de afaceri din România, care au dezbătut prioritățile localităților din acest areal, proiectele concrete care se regăsesc în strategia de dezvoltare, pentru următorii ani, precum și oportunitățile de dezvoltare de afaceri în această zonă.

Sub coordonarea Mariei Moța, coordonator regional al proiectului ,,Antreprenorești – Adoptă un sat” și a moderatoarei Hilde Brandl, antreprenor/architect – coordonator al proiectului, și, totodată Ambasador al zonei Transalpina, conferința a pornit de la premiza că uniți putem face ca lucrurile să demareze și să funcționeze după o strategie agreată și respectată de toți cei implicați, iar discuțiile au fost guvernate la unison de sintagma împreună reușim.

Înființarea OMD Transalpina – Organizație de Management a Destinației – cu rol principal în dezvoltarea comunităților cu potențial turistic situate în partea de nord a Olteniei și creșterea competitivității turismului românesc prin managementul participativ al destinațiilor turistice a fost un punct important al agendei, abordat în cadrul discuțiilor de către Dragoș Anastasiu, Vicepreședinte Alianța pentru Turism, care a subliniat că ”spiritul antreprenorial este despre echipe, despre împreună, nu despre a spune celuilalt cum să facă și că trebuie să facă, ci despre facem împreună. Iar OMD-urile sunt despre împreună!”

La rândul său, Dan Vîlceanu ministru al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene a menționat sprijinul pe care PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență) îl acordă înființării OMD-urilor la capitolul turism. Totodată, a adus în atenția participanților programul ”România atractivă” care asigură fonduri pentru reabilitarea a 225 de obiective, dar și promovarea a 300 de situri turistice, incluse în 12 rute culturale.

Totodată, Aurel Simion, Secretar de Stat în Ministerul Agriculturii a reamintit participanților despre programele desfășurate în mediul rural și disponibilitatea lui de a informa beneficiarii în acest sens.

Hilde Brandl a prezentat beneficiile Ghidului pe care Ordinul Arhitecților din România l-a făcut pentru aproape toate regiunile din Romania și pe care, deja, câteva primării și Consilii Județene l-au adoptat și-l vor implementa ca regulament. ”Când mergem în vacanțe în Italia, Spania, ne place acea omogenitate, materialele, care cumva curg. Este o cromatică care se repetă și este ceea ce și în România trebuie să conștientizăm, că este nevoie nu de individualism la maxim, ci de a face împreună o gândire arhitecturală” 

Primari ai localităților Polovragi, Crasna, Baia de Fier, Vaideeni, Malaia și Novaci – gazda evenimentului, au fost interesați de toate punctele expuse și participat activ la discuții pe teme particulare, pe nevoile pe care le au.

Inițiatori de programe și antreprenori din zona Novaci și împrejurimi, au relatat în partea a doua a conferinței, bunele practici în dezvoltarea unei comunități și modele de antreprenoriat de succes, care au avut un impact deosebit în rândul audienței.

Marius Bostan, antreprenor/lider RePatriot, a menționat că Antreprenorești este despre mentalitate și despre faptul că România are o forță fantastică care nu a fost încă dezlănțuită de oameni, ”prin forța economiei de piață, bazată pe niște principii și credințe serioase”. Totodată, cum printre antreprenorii prezenți se aflau și repatriați, a subliniat că ”Diaspora este ancora noastră de securitate și stabilitate”, care prin programe precum Start Up au reușit să dezvolte satul românesc.  

Novăcenii au dorit să-și aducă aportul la evenimentul care i-a adus pentru un weekend în sufletul miilor de români, care au participat, dar și a celor care au urmărit online activitățile. Astfel oaspeții au fost primiți cu pâine și sare, voie bună și bucate alese, în bătătura familiei Ungureanu, la ”Petrecerea gospodarilor novăceni” unde Ansamblul Folcloric Nedeia, coordonat de Elena Basarabă și acompaniat de taraful zonal, au oferit un spectacol de excepție.

O primă Conferință Antreprenorești din acest an! Un nou pas important către o mentalitate deschisă, către dezvoltare și implementare! Un succes și o nouă chemare către altă regiune a țării, care crede în împreună reușim! Proiectul Antreprenorești continuă! 

Satul românesc poate deveni hotarul de referință al identității și economiei românești, în contextul dezvoltării și atragerii de investiții și capital uman, într-un spațiu cu potențial extraordinar, România rurală.

conferinta

Despre Antreprenorești

Antreprenorești – Adoptă un Sat este un proiect inițiat în cadrul Fundației Romanian Business Leaders, care încearcă să găsească instrumente cât mai bune pentru a stimula antreprenoriatul în mediul rural. Pentru a produce rezultate palpabile și modele replicabile în mai multe comunitățile sătești din România, prin transfer de know-how specific, mentorat pentru antreprenori și administrația locală, prin sprijinirea identificării potențialului local de dezvoltare culturală și economică, sprijin pentru folosirea bună a fondurilor europene, suport pentru dezvoltarea capitalului uman necesar vieții la țară. Mai multe pe site-ul https://antreprenoresti.ro/.

Urmărește România Liberă pe Facebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Peste 460 de blocuri rămân fără căldură și apă caldă, în mai multe sectoare ale Capitalei

Compania Municipală Termoenergetica București SA a anunțat, luni, demararea unor lucrări de reabilitare pe conductele rețelei termice din Capitală Lucrările vor impune sistarea furnizării apei...

Bacalaureat 2025: Încep probele de evaluare a competenţelor

Prima probă, evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, se desfășoară în perioada 27 – 29 ianuarie Elevii din clasa a 12-a au...

Peste 460 de blocuri rămân fără căldură și apă caldă, în mai multe sectoare ale Capitalei

Compania Municipală Termoenergetica București SA a anunțat, luni, demararea unor lucrări de reabilitare pe conductele rețelei termice din Capitală Lucrările vor impune sistarea furnizării apei...
Ultima oră
Pe aceeași temă