“Având în vedere faptul că Bucureștiul nu are încheiat un acord de colaborare cu niciun oraș din Spania, la nivelul Primăriei Capitalei s-au început demersurile pentru încheierea unui acord de colaborare între București și Madrid. Prin acest acord ne dorim să avem o colaborare cu Capitală Spaniei în mai multe domenii, cum ar fi mobilitate, smart city, transporturi, conectivitate. Intenționam să preluam modelul de bune practici al acestui oraș, mai ales că Madridul, în trecut, avea reale probleme de trafic pe care le-a rezolvat printr-o strategie clară”, a scris pe Facebook Gabriela Firea.
Ea a precizat că un alt model de bune practici pentru București îl constituie Legea Madridului, document strategic din care Capitala României ar putea prelua aspecte compatibile care să contribuie la modernizarea orașului. „Capitala Spaniei reprezintă un oraș prietenos pentru cetățeni și turiști, în centru există multe centre pietonale și a crescut considerabil în ultimii ani ponderea de utilizare a transportului public, ceea ce înseamnă că într-adevăr, Madridul reprezintă un model de bune practici în acest domeniu”, a declarat ambasadorul Spaniei.
Referitor la îmbunătățirea transportului public din Capitală României, Gabriela Firea a explicat faptul că Bucureștiul a demarat o serie de măsuri de promovare a utilizării transportului public și îmbunătățirea calității acestuia, în special prin creșterea capacității de transport a RATB. În prezent, licitația prin care se vor achiziționa 400 autobuze este în curs de finalizare, 160 dintre acestea urmând a fi livrate chiar anul acesta.
Mai mult decât atât, există posibilitatea modificării graficului de livrare, astfel încât să fie livrate 300 de autobuze în următoarele 12 luni; de asemenea se vor achiziționa 100 de tramvaie, 100 de troleibuze, 100 de autobuze electrice și 100 de autobuze cu gaz natural comprimat.