Curtea Constitutională a României (CCR) a decis, în ședința din 5 octombrie 2023, că legea care reglementează cumulul pensiei cu salariul este neconstituțională.
Magistrații CCR au luat în discuție această lege în urma unei obiecții de neconstituționalitate pe care Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a formulat-o către CCR. Drept urmare a deciziei din 5 octombrie a CCR, textul legii va fi retrimis Parlamentului României.
Proiectul de lege fusese aprobat de Camera Deputaților, în calitate de Cameră decizională, la data de 28 iunie 2023. Noua lege permitea pensionarilor să-și continue activitatea profesională, cu condiția să nu cumuleze pensia cu salariul – adică să renunțe ori la pensie, ori la salariu.
Totuși, conform legii din 28 iunie, unele categorii profesionale, prin excepție, puteau cumula în continuare pensia cu salariul. În categoria persoanelor exceptate se află cele al căror mandat are o durată stabilită prin Constituția României. De exemplu, mandatul judecătorilor CCR este de 9 ani, deci aceștia ar fi putut continua să cumuleze pensia cu salariul. În schimb, magistrații ICCJ nu au o durată a mandatului limitată prin Constituție. De aceea, magistrații ICCJ nu puteau cumula pensia cu salariul. ICCJ este chiar instituția care a formulat obiecția de neconstituționalitate.
O altă categorie exceptată, deci care putea continua să cumuleze pensia cu salariul, era cea a parlamentarilor. Pentru parlamentari, durata mandatului, conform Constituției, este de patru ani. Oricum, legea care interzicea cumulul a fost declarată neconstituțională în ansamblu. Astfel că, și înainte de decizia CCR din 5 octombrie, și după această decizie, parlamentarii pot cumula pensia cu salariul.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!