5.2 C
București
marți, 5 noiembrie 2024
AcasăSocialEvenimentArmata Română renunță total la avioanele MiG 21 LanceR

Armata Română renunță total la avioanele MiG 21 LanceR

Armata Română renunță total la avioanele MiG 21 LanceR, conform unei decizii a conducerii Ministerului Apărării Naționale (MApN).

Decizia a fost semnată de șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu. Hotărârea a fost făcută publică la data de 15 aprilie 2022, printr-un comunicat al MApN.

„Prin ordin al șefului Statului Major al Apărării, general Daniel Petrescu, activitățile de zbor cu aeronavele MiG-21 LanceR din dotarea Forțelor Aeriene Române au fost suspendate, începând de vineri, 15 aprilie. Măsura a fost luată având în vedere incidența considerabilă a evenimentelor și accidentelor de aviație înregistrate pe timpul exploatării aeronavelor MiG-21 LanceR, soldate cu mai multe victime și aeronave avariate sau distruse, în scopul îmbunătățirii siguranței aeronautice și pentru prevenirea producerii evenimentelor și accidentelor de aviație prin reducerea riscurilor asociate defecțiunilor tehnice”, a precizat MApN.

La data de 2 martie 2022, în județul Constanța s-a prăbușit un avion LanceR. Pilotul a decedat. Imediat după aceea, ministrul Apărării, Vasile Dîncu, recunoștea că Armata Română a riscat viața piloților, prin faptul că le-a permis să zboare cu aceste avioane.

Tot la 2 martie 2022, în România s-a prăbușit și un elicopter IAR 330 Puma. Drept cauze ale aceste două accidente, MApN a invocat cauze meteo, cauze tehnice și erori ale piloților.

După renunțarea la MiG 21 LanceR, mai avem doar o escadrilă de avioane F-16

Forțele Aeriene Române dețin în prezent o singură escadrilă funcțională de avioane de luptă. Acestea sunt aeronavele F-16, cumpărate din Portugalia. Alte 32 de aeronave F-16, care vor forma încă două escadrile, au fost cumpărate de statul român din Norvegia.

„Resursa disponibilă a aeronavelor din cadrul celor trei escadrile de avioane multirol F-16, care vor fi operate de Forțele Aeriene, asigură operarea lor pentru o perioadă de minim 10 ani. Cele trei escadrile vor constitui o capabilitate operațională aeriană de tranziție către aeronavele F-35, de generația a V-a”, a precizat MApN.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă