Escrocul sentimental vinde o imagine și o poveste cu detalii și trăiri reale. Sute de politicienii în cei 30 de ani trecuți de la „Revoluție”, au învățat peste mări și tări, în cadrul cursurilor de Analiză Comportamentală, recunoașterea imediată a tuturor elementelor psiho-emoționale a maselor populare cu care interacționau. Scopul era clar: seducția alegătorilor.
Astăzi cursurile au evoluat pozitiv, pe teritoriu României, existând un curs unic de Analiză și Evaluare Comportamentală realizat de dr Leliana Pârvulescu, ce te ajută să desconspiri minciuna.
Ce vinde escrocul sentimental în cuplul proaspăt format sau în curs de formare? O iluzie aproape perfectă. O minciună foarte bine gândită, ce întotdeauna are ca rezolvare principală Soluția Pecuniară. Banii reprezintă dezideratul escrocului.
Nu contează cum ajunge la ei, ci doar să ajungă și să-i ia.
Exemplu concret. „Iubirea mea, băiatul tău vrea să-ți vorbească. Am o problemă pe care o țin ascunsă de tine, de foarte mult timp. Nu, nu din frică. Nu te rănește. Este vorba de rușinea mea. Eu mă rușinez de această problemă ce nu mai mă lasă să dorm. Si uite ce rezultate bune aveam si ce rezultate îngrozitoare am acum. Am slăbit, am cearcăne, mă simt inutil. Problema este următoarea: fratele meu, un om mult mai slab decât mine, despre care am vorbit rar, a intrat în datorii foarte mari. Eu ca frate mai mare și bun creștin, promițându-le părinților ce astăzi nu mai sunt, că voi avea grijă de el pănă la moarte trebuie să-l ajut. Ai vreo idee?”.
Ce face escrocul? Așează povestea ce nu poate fi pusă la îndoială pe umerii victimei și așteaptă ca ea să spună cum și cu cât îl va ajuta. Ce conține textul de mai sus? O gamă largă de idei manipulative, ce constrâng emoțional orice tip de subiect normal emoțional, făcându-l să cotizeze.
Mai am un exemplu dar de data aceasta ține de manipularea în cuplul proaspăt format: la câteva săptămâni după ce s-au mutat împreună, doamna își vede partenerul de viață abătut. Acesta s-a închis brusc în el, noaptea se trezește des, sex nu mai face, de mâncat nici să fie vorba. La întrebarea ”ce este cu tine dragule?”, acesta formulează un răspuns în conformitate cu toate acțiunile conștiente realizate până atunci.
Spune așa: „Sunt trist, Sufletul meu! Nu mai mă regăsesc. Viață alături de tine este minunată, dar simt că nu am îndeajuns de multă importantă pentru tine. Vreau să fiu numărul 1, măcar până apar copii. Nu mai vreau să întârzii acasă, vreau să gătești si să faci curat, să calci cămășile mele, să-mi pregătești pachetul și să facem sex sălbatic măcar de 2x pe săptămână. Tristețea nu am cum să o opresc, fiindcă mă gândesc că nu pot alege între două lucruri rele, respectiv să plec de lângă tine fiindcă nu mă respecți îndeajuns sau să fiu invizibil pentru tine și să sufăr în continuare.”.
Textul pentru un om logic și 100% rațional are hibe mari. Eu oricând aș fi mers pe un răspuns cinic care să-i taie pofta de a mai fi escroc. Îi spuneam așa: ce ești tu bărbat sau copil? Arată-mi bărbatul din tine că nu mă apuc acum de crescut adulți drept copii neajutorați!”. Doar că în cuplu de cele mai multe ori, partenerele cedează la asemenea povești. Ele devin victime.
În timp, escrocul controlează întregul Univers al Familiei. Vine în fiecare discuție cu elemente emoționale ce fac praf orice formă de apărare a partenerului. Scopul său nedeclarat este vizibil din exterior: controlul cuplului, fără bătăi de cap.
Anxiosul are o parte din acest personaj? Din plin! Insăși boala, anxietatea, se bazează pe vânzarea de iluzii duble, către subiect și către familie. Vânzarea se realizează inconștient.
Depresivul are părți din escrocul sentimental? Intr-un unic caz, atunci când depresia are sursă într-o despărțire. Toți partenerii ce vor urma după momentul X, sunt anunțați că el intră în depresie dacă se renunță la relație. Escrocherie sau manipulare? Manipulare cu beneficii.
Din cauza schimbărilor de comportament și a trendului în opulență, respectiv ce spunem că avem în raport cu ce avem in mod real, escrocii sau înmulțit iar discursul lor a devenit din ce în ce mai bun. Nu uitați, în spatele unui personaj vizibil, aparent pozitiv, stă cel puțin o minciună. Minciuna are legătură cu trecutul său și este ușor de descoperit. Doar că escrocul sentimental, folosește cuvinte multe și siropoase ce anulează dorința investigației.