Ministrul Educației, Ligia Deca, a discutat în zadar despre soluții pentru a evita amânarea examenelor naționale, dar în schimb s-a arătat fericită să numere spărgătorii de grevă, subliniimd “reușita” Guvernului.
Ligia Deca i-a invitat, marți, la negocieri pe reprezentanții elevilor, pe cei ai părinților și pe liderii sindicali din învățământ, teoretic, pentru a identifica soluții pentru evitarea amânării examenelor naționale și neîncheierii situațiilor școlare.
Șefa Învățământului nu a putut transmite însă că discuțiile au avut un rezultat.
În schimb, după discuțiile cu partenerii sociali, ministrul Deca s-a mândrid în fața jurnaliștilor cu măsurile luate de guvernanți, care au determinat 10.000 de cadre didactice să renunțe la grevă.
Aceasta, în condițiile în care, doar în sistemul de învățământ preuniversitar sunt aproximativ 180.000 de angajați.
“Ne bucură trendul descendent”
Concluzia era cunoscută înainte de întâlnirea dintre Deca și sindicaliștii din Educație: greva continuă.
“Putem spune că, în acest moment, de la momentul ordonanței (n.r. – OUG 53/01 iunie 2023, care le oferă profesorilor aproximativ 500 de lei, iar personalului auxiliar aproximativ 200 de lei, în mână) și până astăzi (n.r. – 6 iunie 2023) avem circa 15.000 de personae, care lucrează în învățământ, care au renunțat la grevă, dintre care, peste 10.000 sunt cadre didactice. În acest moment, avem peste 1.000 unități de învățământ în care nicio persoană nu face grevă. Este o dovadă de încredere a cadrelor didactice în măsurile luate de Guvern și sperăm ca, prin discuțiile pe care le vom relua, în contextul negocierii Contractului colectiv de muncă din sectorul Educației, vom relua aceste discuții cu federațiile sindicale mâine, și în contextul altor măsuri pe care Guvernul le va lua, mă refer aici la negocierile pe Legea salarizării, vom putea să vedem o reîntoarcere în sala de clasă, atât a cadrelor didactice, cât și a elevilor. În ceea ce privește procentul de personal aflat în grevă la nivelul județelor, o să dau doar ilustrativ. De exemplu, avem județe care au în jur de 25% participare la grevă, mă refer aici la Prahova, și avem și județe în care participarea este destul de mare, de exemplu Hunedoara, unde este undeva la 80%. Ceea ce pe noi ne bucură este trendul descendent. Este clar că, încet, încet, cadrele didactice revin în clase, personalul revine în școli și asta ne permite ca la nivelul fiecărei unități să se organizeze un program de recuperare”, a declarat Deca, într-o conferință de presă, susținută după discuțiile de marți.
Legat de organizarea examenelor, tot ce a putut să spună ministrul a fost: “Dorința și rugămintea noastră este ca examenele să se desfășoare la datele stabilite, pentru ca toți elevii să meargă mai departe pe parcursul pe care și l-au ales”.
Legat de clasele care nu sunt terminale, Ligia Deca spune că se pot organiza cursuri remediale, iar pentru eventuala materie neparcursă “se pot face programele pentru anul viitor”.
“Vom gândi modificări ale Regulamentului de Organizare și Funcționare, astfel încât închiderea situațiilor școlare să fie facilitată”, a mai afirmat Deca.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!