Update, ora 10:30: Majoritatea angajaților din Educație respinge propunerile Guvernului și susține continuarea grevei generale, au precizat pentru “România liberă” surse sindicale.
Sindicaliștii din Educație trebuie să le transmită guvernanților astăzi, până la ora 12:00, dacă acceptă sau nu ultima ofertă pentru încetarea grevei.
La această oră, sindicatele din teritoriu adună răspunsuri de la angajații din învățământ, inclusiv de la cei care nu sunt membrii de sindicat.
Potrivit adresei transmise de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) și Federația Sindicatelor din Educație (FSE) “Spiru Haret” către sindicatele affiliate, obținută de „România liberă”, ultima ofertă a Guvernului este următoarea:
“I. Pe termen lung:
1) Se va prevedea expres în programul de Guvernare că Educația este prioritate.
2) Vor lua măsuri astfel încât salariații din educație „să nu fie dezamăgiți” de noua
lege privind salarizarea și au dat asigurări că se va discuta, cu prioritate, grila de
salarizare cu reprezentanții federațiilor sindicale din învățământ, începând cu 15 iulie
2023.
II. Pe termen scurt:
1. Pentru personalul didactic (cadrele didactice, didactice auxiliare) se vor acorda carduri de sprijin pentru carieră, în două tranșe, astfel: câte 1000 de lei sumă forfetară (în luna iunie 2023) și 1500 de lei, din care 30% garantat suma forfetară (în luna octombrie 2023); se vor căuta soluții pentru ca și diferența de 70% să fie sumă forfetară.
2. Pentru personalul nedidactic: carduri de sprijin de câte 500 de lei (în luna iunie 2023) și 500 de lei (în luna octombrie 2023).
3. Tot pentru personalul nedidactic; acordarea salariilor prevăzute în Anexa nr. VIII la Legea-cadru nr. 153/2017.
4. Se acordă din acest moment, pentru viitor, indemnizația de concediu de
odihnă calculată, prin luarea în considerare a indemnizației de hrană.
5. În ceea ce privește solicitarea noastră de adoptare a unui proiect de ordonanță de urgență pentru plata retroactivă a diferențelor reprezentând indemnizația de hrană, ca parte a indemnizației de concediu, pe o perioada de 5 ani (de când se aplică Legea-cadru nr. 153/2017), ni s-a comunicat că nu au acoperire bugetară, dar analizează; sigur este că vor avea loc discuții cu federațiile sindicale pe acest proiect, dar sumele nu se vor plăti într-o singură tranșă”.
Guvernanții au respins orice majorare salarială, în acest moment.
Ce au cerut sindicaliștii
Sindicatele reprezentative din Educație au transmis, încă de la începutul protestului, următoarele revendicări:
1. majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;
2. instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice cu rata inflației;
3. plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;
4. acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;
5. acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
6. creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii.
De la ora 11:00, aproximativ 15.000 de angajați din învățământul preuniversitar și din cel superior sunt așteptați să protesteze din nou în fața Guvernului.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!