Dezinfectanții sunt substanțe menite să distrugă bacteriile și virusurile de pe diferite suprafețe, împiedicând astfel înmulțirea și răspândirea acestora. Există diferite tipuri de dezinfectanți, în funcție de domeniul în care sunt utilizați, iar o astfel de categorie este reprezentată de substanțele dezinfectante destinate uzului casnic. Deseori, dezinfectanții pentru uz casnic sunt confundați cu detergenții, însă trebuie precizat din capul locului că este vorba de două substanțe total diferite. Astfel, detergenții sunt substanțe de curățare care au capacitatea de a îndepărta petele de murdărie vizibile, fără a distruge însă bacteriile și alte microorganisme prezente pe suprafețe. Această capacitate o au dezinfectanții, care ucid bacteriile și virusurile datorită substanțelor biocide pe care la au în componență.
Acum că ai aflat diferența dintre detergenți și dezinfectanți, îți vom arăta cum trebuie să alegi cele mai bune soluții din ultima categorie.
Ce fel de suprafață vrei să dezinfectezi
Dezinfectanții pentru uz casnic se împart în două categorii, în funcție de tipul de suprafață pentru care sunt produși. Astfel, avem dezinfectanți cu utilizare specifică și dezinfectanți universali, aceștia din urmă putând fi folosiți pe orice suprafață.
Dezinfectanții cu utilizare specifică sunt însă mai eficienți pe suprafețele cărora le sunt destinate, având în compoziție soluții care nu afectează în nici un fel respectivele suprafețe.
Gradul de eficiență împotriva microorganismelor
Un dezinfectant bun trebuie să fie eficient împotriva virusurilor, a bacteriilor și a fungilor, acest lucru însemnând că are capacitatea de a ucide toate aceste microorganisme. Producătorii au obligația de a face această specificație pe eticheta produsului, așa că, atunci când alegi un dezinfectant, citește mai întâi eticheta. Dacă acesta menționează că soluția este eficientă împotriva tuturor microorganismelor menționate, înseamnă că ai găsit un dezinfectant bun, pe care îl poți cumpăra.
Timp de acțiune sub 5 minute
Nu te aștepta de la nici un dezinfectant să aibă efect instantaneu, distrugând microorganismele imediat ce l-ai administrat pe o suprafață. Fiecare produs necesită un timp de acțiune, care poate fi mai lung sau mai scurt. Desigur, cel mai indicat este ca acest timp să fie cât mai scurt, pentru a putea termina curățenia cât mai repede, de aceea este important să urmărești și acest detaliu când alegi un produs. Recomandat ar fi să nu alegi produse care au un timp de acțiune ce depășește 5 minute.
Beneficii suplimentare
Mulți producători au adăugat și alte proprietăți benefice dezinfectanților pe care îi scot pe piață, astfel încât aceștia să poată acționa pe mai multe planuri. Astfel, unele soluții folosite pentru dezinfectarea instalațiilor sanitare conțin și compuși care împiedică formarea depunerilor de calcar, în timp ce altele ajută la desfundarea țevilor de scurgere. Cu cât un produs dezinfectant are mai multe efecte conexe, cu atât este mai bun, chiar dacă prețul poate fi ușor mai mare față de un dezinfectant simplu.
Parfumul
Multe soluții din componența dezinfectanților au mirosuri neplăcute și foarte persistente, ceea ce creează un serios disconfort. Este de ajuns să amintim aici de mirosul înțepător al clorului, pentru a înțelege mai bine acest inconvenient. Din fericire, producătorii s-au gândit și la acest aspect mai puțin plăcut, așa că au creat dezinfectanți în care au adăugat diferite soluții aromatizante. Acestea acoperă în totalitate mirosul deranjant, împrospătând aerul din încăpere și oferindu-i o aromă plăcută. Așadar, dacă nu vrei ca locuința să miroasă a clor sau altă substanță similară, alege un dezinfectant parfumat, iar efectul olfactiv va fi mult mai plăcut.
Ținând cont de aceste recomandări, îți poți alege produsul dorit din oferta de dezinfectanți profesionali de pe sterge.ro. Aici poți găsi o gamă foarte variată de dezinfectanți pentru mâini și suprafețe, dar și o serie de alte accesorii utile pentru curățenie.