11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSocialConfuzie în acordarea de bilete studenților pentru transportul feroviar

Confuzie în acordarea de bilete studenților pentru transportul feroviar

În mod neașteptat, mai ales în perioada în care este recomandată evitarea aglomerării în spațiile universitare, în anul universitar 2020-2021, spun reprezentanții studenților, în plin context pandemic, CFR Călători nu a anunțat prelungirea valabilității vizelor din anul universitar 2019-2020 în primele zile ale noului an universitar, astfel cum s-a procedat în ultimii ani.

Studenții vor dori să își vizeze legitimațiile în cât mai scurt timp, tocmai din cauza absenței acestei marje temporale, iar, astfel, se vor crea cozi în circumstanțe complet nedorite. De asemenea, studenții vor fi nevoiți să se deplaseze în centrul universitar pentru a-și viza legitimația fără a putea beneficia de bilet gratuit pentru a obține drepturile garantate prin lege deoarece guvernanții nu au prioritizat aceste aspect, avertizează ANOSR. 

“Întârzierile procedurale de vizare la timp a legitimațiilor de călătorie apar în fiecare an și  sunt cauzate de  imposibilitatea administrativă de a finaliza a acest proces în timp util de către instituțiile de învățământ superior. De asemenea, în trecut s-au constatat întârzieri în transmiterea în termen util a legitimațiilor către universități; inerent, aceste motive au reprezentat mereu considerentul principal pentru prelungirea valabilității vizelor cu o perioadă de timp determinată în cadrul anului universitar anterior. Tocmai de aceea, timp de trei ani de zile, ulterior adoptării HG nr. 42/2017 prin care a fost prevăzut modul de acordare a gratuității pentru transportul feroviar dedicată studenților, operatorii de transport feroviar au acordat o marjă temporală la începutul fiecărui an universitar în care studenții să își poată viza legitimația de transport pentru anul universitar ce tocmai începuse. Cu atât mai mult, dorim să subliniem că operatorii privați au păstrat aceeași regulă ca în anii anteriori și în 2020, cadrul legal fiind unitar și nesuferind modificări în acești ani. Însă, tocmai în anul care se dovedește cel mai problematic acest aspect, instituțiile responsabile omit să ofere soluții. Subliniem faptul că toate deplasările studenților necesare asigurării respectării dreptului vizat se vor realiza din resursele financiare proprii ale studenților. Un drept nu poate fi considerat a fi respectat câtă vreme nu se asigură condiții rezonabile pentru exercitarea acestuia; astfel, cât timp legitimațiile nu vor fi vizate înainte de începerea noului an universitar, iar CFR Călători nu oferă o marjă suplimentară pentru valabilitatea vizei din anul universitar precedent, va exista mereu o perioadă de timp în care acest drept nu va putea fi respectat”, se arată într-un comunicat al ANOSR, remis “România liberă”. 

ANOSR reamintește lipsa de transparență din această perioadă, mai ales că studenții nu au fost informați în mod oficial în niciun fel dacă se va prelungi sau nu valabilitatea vizelor; de altfel, chiar și unitățile de vânzare au oferit informații contradictorii și au utilizat practici contradictorii în centrele universitare din țară – de exemplu dacă în București sau Arad, biletele gratuite pentru studenți se acordă acestora în continuare, în Iași, Constanța sau Cluj nu a existat această practică. 

“În cele din urmă, chiar și după multiple solicitări, nu există momentan nicio perspectivă de a recunoaște dreptul la călătorii gratuite în baza unei adeverințe în perioada stării de urgență/alertă, chiar dacă acestea ar putea înlocui procedura uzuală de vizare sau procurare a legitimațiilor de transport. Iar, în final, într-o atitudine căreia nu îi găsim fundamentare, ieri, pe data de 1 octombrie, Ministerul Transporturilor a pus în dezbatere publică modificarea Hotărârii Guvernului nr. 42/2017 care include și multiple aspecte pozitive pe care le apreciem, dar stabilește termenul final pentru consultare publică la data de 12 octombrie, în condițiile în care modificarea ar viza pentru anul 2020 prelungirea vizelor pentru anul universitar 2019-2020 de la 1 până pe 15 octombrie”, se mai precizează în comunicat. 

Ministerul Transporturilor putea rezolva cu ușurință toate aceste probleme dacă finaliza în timp util Hotărârea de Guvern supusă ieri dezbaterii publice, astfel încât să intre în vigoare înainte de începerea anului universitar iar CFR Călători să își fundamenteze anunțul de prelungire a valabilității vizelor pe respectivul act normativ. 

ANOSR a reiterat în mai multe rânduri necesitatea rezolvării urgente a problemei, iar în 1 octombrie studenților încă nu li s-au oferit soluții. Tocmai de aceea, solicităm clarificarea cu celeritate a cadrului legal, informarea de urgență a studenților în mod transparent și unitar și asigurarea prelungirii valabilității vizelor de călătorie până la 15 octombrie.

“Este imperioasă identificarea unei soluții pentru implementarea unei măsuri atât de banale și recurente precum prelungirea valabilității vizelor pentru 15 zile. Ministerul Transporturilor putea rezolva cu ușurință toate aceste probleme dacă finaliza în timp util Hotărârea de Guvern supusă ieri dezbaterii publice, astfel încât să intre în vigoare înainte de începerea anului universitar, iar CFR Călători să își fundamenteze anunțul de prelungire a valabilității vizelor pe respectivul act normativ”, a declarat președintele ANOSR, Horia Șerban Onița.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă