Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Foto Arhiva

Cluj: USAMV a scos pe piaţă un iaurt produs în laboratoarele proprii

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca a demarat un program de producţie, pentru piaţa locală, a unor produse create în laboratoarele universităţii, sub o marcă proprie.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 08.05.2018 - 15:11

Primul produs dintr-o serie din care vor face parte şi alte alimente, care va ajunge în magazine chiar de marţi, este un iaurt produs din lapte de la Staţiunea Didactică Experimentală din Cojocna, din cadrul USAMV, al cărui proces de fabricaţie este controlat de specialiştii universităţii.

"Gourmeticus Academicum are în vedere exploatarea şi vânzarea unor produse 100 la sută naturale, care provin de pe linia de producţie a USAMV Cluj-Napoca. Laptele provine dintr-o fermă a universităţii, amprenta de carbon în cazul acestor produse este foarte scăzută, pentru că implică chiar numai transportul laptelui de la fermă până la staţiile pilot. Este un proiect pe care noi ni-l dorim de foarte multă vreme pe piaţă, pentru ca oamenii să se bucure de acest iaurt, care va fi comercializat cu ajutorul IMM-ului pe care universitatea l-a dezvoltat şi am înţeles că preţul este de 1,5 lei, ceea ce este accesibil, pentru că excludem distribuitorii", a explicat Dan Vodnar, prorectorul USAMV şi unul dintre coordonatorii ştiinţifici ai proiectului.

Produsul se vinde deja în trei magazine ale universităţii şi are, potrivit creatorilor lui, "un gust ca pe vremuri".

În acest proiect sunt incluşi şi studenţii, care în acest fel iau parte nu doar la procesul ştiinţific şi de fabricaţie, dar înţeleg şi aspecte legate de rigorile comercializării unui produs alimentar.

"Studenţii din anii II şi III au, anual, două săptămâni de practică pe care trebuie să le facă aici, în staţiile pilot. Noi ambalăm iaurtul. De la 08,00 începe producţia şi durează până la 14,00, când se termină şi igienizarea. Iaurtul este foarte bun, are un gust dulce-acrişor, un gust aromat", a spus George Timiş, student al USAMV.

Potrivit USAMV, Gourmeticus Academicum a apărut ca răspuns la nevoile comunităţii de a avea acces la produse sănătoase, locale şi de calitate superioară, precum şi o trasabilitate controlată.

Iaurtul este făcut din lapte crud de vacă, care este preîncălzit la 50-65 grade, omogenizat, pasteurizat la 90-95 grade timp de 20-30 minute, după care este răcit la 45-48 grade şi se însămânţează cu culturi starter de bacterii lactice. Are un conţinut de grăsime de 3% şi se distribuie în pahare de 200 de grame. Este vândut în magazinele din incinta USAMV la preţul de 1,5 lei paharul.

Comentarii

loading...