Clasa a IV-a, proba la Mate

Elevii de clasa a IV-a susțin astăzi a doua probă a Evaluării Naționale, cea de Matematică, urmând ca mâine să fie susținută testarea la limba maternă.

Share

Laurențiu Mușoiu 0 comentarii

19.05.2021 - 00:25

 

Pentru cei mai mulți elevi de clasa a IV-a Evaluarea Națională se încheie astăzi, cu susținerea probei scrise la Matematică.

Mâine se va mai susține proba la limba maternă.

Evaluarea Națională pentru clasa a IV-a a debutat marți, cu proba de Limba și literatura română.

Următorii școlari care vor susține Evaluarea Națională sunt cei de clasa a II-a.

Calendarul de administrare a evaluării naționale la finalul clasei a II-a (EN II) – 2021 stabilește următoarele probe:

- 25 mai 2021: Limba română & limba maternă (scris);

- 26 mai  2021: Limba română & limba maternă (citit);

- 27 mai 2021: Matematică;

- 28 mai 2021: Limba română pentru minorităţile naționale (scris & citit).

"Toate probele se susţin cu prezenţă fizică, indiferent de scenariile în care se află unităţile de învăţământ. Sălile în care se susţin aceste evaluări sunt, de regulă, cele în care elevii îşi desfăşoară activitatea în mod obişnuit. Acestea sunt adaptate în prealabil, după caz, în funcţie de testul planificat, prin eliminarea oricăror materiale didactice care i-ar putea influenţa pe elevi", precizează Ministerul Educaţiei, într-un comunicat de presă.

 

Fără note în catalog

Testele sunt elaborate de Centrul Naţional Pentru Politici şi Evaluare în Educaţie (CNPEE), au un format asemănător cu cel al evaluărilor internaţionale şi trebuie să aibă un nivel mediu de dificultate.

Durata alocată rezolvării acestora este de 30 de minute pentru fiecare test administrat la Evaluarea naţională la clasa a II-a, respectiv de 60 de minute pentru fiecare test administrat la Evaluarea naţională la clasa a IV-a şi la clasa a VI-a.

Testele sunt evaluate în cadrul unităţii de învăţământ, de către cadrele didactice din respectiva unitate, în termen de cel mult 7 zile de la data susţinerii ultimului test.

"Rezultatele individuale obţinute la aceste evaluări nu se afişează/nu se comunică public şi nu se înregistrează în catalogul clasei. Rezultatele vor fi valorificate strict la nivelul unităţii de învăţământ prin elaborarea planurilor individualizate de învăţare, acolo unde este cazul, respectiv informarea elevilor şi a părinţilor/reprezentanţilor legali asupra stadiului formării şi dezvoltării competenţelor evaluate", mai menționează ministerul de resort.

"Cred că cifra elevilor care au avut pierderi în acest an şi jumătate depăşeşte ordinul sutelor de mii. Este vorba de elevi care au avut acces fără probleme la învăţământul online, dar pierderile sunt din cauza lipsei formării profesorilor, absenţei tehnologiei, absenţei posibilităţilor de verificare. Sunt mult prea mulţi. Prefer să insist pentru a face tot ce se poate pentru a compensa acele pierderi care sunt în toate sistemele de educaţie”, a declarat Cîmpeanu, la Digi24.

Comentarii