10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSocialBolile reumatice afectează din ce în ce mai mulţi tineri

Bolile reumatice afectează din ce în ce mai mulţi tineri

În România sunt peste 600.000 de persoane diagnosticate cu boli inflamatorii reumatismale, dintre care 2.000 de copii care suferă de artrită juvenilă. Conform specialiştilor, categoria bolilor reumatice include peste 200 de forme de afecțiuni musculo-scheletale ce afectează proporții semnificative din populația ţării. Cele mai frecvente boli sunt cele degenerative (artroză, reumatisme abarticulare etc.), dar cele mai invalidante sunt cele inflamatorii articulare, care afectează probabil aproximativ 3% din populația României.

Printre acestea din urmă se numără poliartrita reumatoidă, spondiloartritele şi artropatia psoriazică, boli frecvente, precum artroza, și boli rare și foarte rare, precum unele colagenoze, vasculite sau boli genetice. În al doilea rând, unele dintre bolile reumatologice (cele inflamatorii, colagenozele sau vasculitele) au manifestări multisistemice.

De aceea, abordarea multidisciplinară joacă un rol esențial în diagnosticarea timpurie a bolilor reumatice – este concluzia celui de-al 10-lea simpozion național „Interferențe în Reumatologie”, desfăşurat recent la Cluj-Napoca şi la care au participat 250 de medici reumatologi din peste 10 specialități. “Am avut în cei 10 ani întâlniri cu radiologia-imagistică, pneumologia, cardiologia, neurologia, bolile infecțioase, gastroenterologia, obstetrică-ginecologie, pediatria, oftalmologia și, în sfârşit, anul acesta, cu ortopedia“, a declarat dr. Simona Rednic, medic primar în reumatologie, secretarul general al Societății Române de Reumatologie.

Prevalenţă crescută în rândul tinerilor

Frecvenţa acestor afecţiuni în rândul tinerilor şi populaţiei active are un impact extrem de important la nivel socio-economic, bolile musculo-scheletale afectând capacitatea de muncă a persoanelor, uneori chiar definitiv. Acestea sunt responsabile pentru jumătate din absenţele de la locul de muncă şi de o rată de şomaj de trei ori mai mare decât în rândul populaţiei generale. “Afecțiunile reumatice nu mai sunt de mult boli ale bătrâneții, prevalența acestora fiind tot mai mare în rândul populației active, tineri și chiar copii. Nerecunoscute și mai ales netratate corespunzător, afecțiunile reumatice afectează abilitatea fizică a bolnavului și are implicații severe la nivel personal, familial, emoțional și psihosocial, de fapt, un impact negativ asupra tuturor aspectelor legate de calitatea vieții pacientului. Și la nivelul Clinicii de Reumatologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca majoritatea pacienților internați au avut între 15 și 64 ani și doar o treime aveau peste 65 ani“, explică dr. Simona Rednic.

Consecinţe multiple şi costuri ridicate

Comisia Europeană estimează că bolile reumatice şi musculo-scheletale reprezintă 50% ca şi cauzalitate din rata absenteismului profesional şi aproximativ 60% din rata incapacităţii permanente de muncă. De asemenea, rata şomajului este de circa 50% în rândul persoanelor cu aceste dizabilităţi. Prevalența bolilor reumatismale va creşte o dată cu majorarea duratei de viață şi îmbătrânirea populației.

Bolile reumatice determină un cost socio-economic anual de 240 miliarde euro, adică un cost direct, la nivelul Uniunii Europene, echivalent cu 2% din PIB. Zilele de absenteism la locul de muncă cauzate de bolile reumatice şi musculo-scheletale însumează o pierdere de 650 milioane euro pe an. Diagnosticul precoce şi aplicarea timpurie a unor terapii eficace constituie singurele metode de limitare a evoluţiei acestor boli.  

UTIL

Sfaturi pentru a face față acestor afecțiuni

– utilizaţi comprese calde sau cu gheaţă în zona afectată;

– eliminaţi surplusul de greutate, în caz de supraponderabilitate sau obezitate, care afectează articulaţiile şi muşchii în special la nivelul genunchilor sau al gleznelor);

– practicaţi exerciţiile fizice uşoare, cum ar fi mersul pe jos, înotul sau ciclismul;

– întindeţi constant articulaţiile şi musculatura pentru a preveni rigiditatea;

– faceţi băi fierbinţi cu săruri speciale;

– folosiţi scaunele cu spătare înalte;

– reduceţi stresul prin practicarea unor exerciţii de respiraţie.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă