17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSocialEXCLUSIV Americanii își fac gară în centrul României. Obiectiv militar în...

EXCLUSIV Americanii își fac gară în centrul României. Obiectiv militar în județul Brașov

Realizarea acestui obiectiv militar din județul Brașov va fi posibilă prin aprobarea unei hotărâri de guvern al cărei proiect a fost elaborat de specialiști din Ministerul Apărării Naționale al României.

Viitoarea gară militară va fi utilizată atât de trupele americane, cât și de cele române, în condițiile în care cel mai important obiectiv deja existent în zonă este poligonul de la Cincu, aflat în subordinea Forțelor Terestre Române, dar care găzduiește periodic exerciții internaționale ale NATO.

“În urma discuţiilor purtate de reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale cu cei ai forţelor SUA, a rezultat că este necesară preluarea în administrare de către Ministerul Apărării Naţionale a unui teren în suprafaţă de 869 mp aferent Staţiei CF Voila, judeţul Braşov. După preluarea în administrarea Ministerului Apărării Naţionale, părţile de imobile vor fi puse la dispoziţia partenerului american, în baza Acordului dintre România şi Statele Unite ale Americii ratificat prin Legea nr. 268/2006, în vederea realizării unei rampe CF de capăt pentru îmbarcarea şi/sau debarcarea tehnicii, trupelor şi/sau diverselor materiale necesare procesului de instruire a forţelor SUA şi forţelor naţionale în Poligonul Cincu”, menționează nota de fundamentare a viitoarei hotărâri de guvern.

În baza acesteia, un teren cu suprafața de 869 de metri pătrați de pe raza comunei Voila se va transmite din administrarea Ministerului Transporturilor în administrarea MApN, urmând a fi utilizat „de către Ministerul Apărării Naţionale pentru nevoi de apărare”. În evidențele părții române, această suprafață figurează drept “teren aferent Regionalei CFR Braşov, linii interoperabile”.

De asemenea, prin aceeași hotărâre de guvern, Ministerul Transporturilor va transfera către MApN “instalaţii fixe de siguranţă şi de conducere operativă a circulaţiei feroviare interoperabile”.

Investiții de 20 de milioane de euro la Cincu

Nota de fundamentare a proiectului legislativ precizează că, “în conformitate cu prevederile Legii nr. 268/2006 pentru ratificarea Acordului dintre România şi Statele Unite ale Americii privind activităţile forţelor Statelor Unite staţionate pe teritoriul României, Ministerul Apărării Naţionale, în colaborare cu reprezentanţii forţelor SUA, derulează proiecte finanţate prin Iniţiativa de Reasigurare Europeană (European Reassurance Initiative – ERI). Astfel, prin ERI se va facilita posibilitatea asumării unor măsuri pentru creşterea numărului de exerciţii de instruire în Europa, creşterea capacităţii de reacţie a forţelor SUA, prin prepoziţionarea echipamentelor şi îmbunătăţirea facilităţilor şi a altor elemente de infrastructură din Europa, creşterea activităţilor navale ale SUA şi aliaţilor în Marea Neagră şi Marea Baltică şi creşterea nivelului de interoperabilitate a statelor partenere cu statele NATO. În ceea ce priveşte intenţiile partenerului american de a utiliza fonduri din ERI pentru România, acestea se referă, în principal, la proiecte de infrastructură (construire, modernizare, amenajare şi extindere), la facilităţi ale ministerului puse la dispoziţia forţelor SUA”.

În poligonul de la Cincu, SUA au început deja investiții care vor depăși 20 de milioane de euro.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Soluții pentru protecția împotriva exploziilor de praf

În peisajul comercial de astăzi, asigurarea siguranței și securității este vitală, în special în ceea ce privește reducerea riscurilor asociate cu exploziile de praf....

Soluții pentru protecția împotriva exploziilor de praf

În peisajul comercial de astăzi, asigurarea siguranței și securității este vitală, în special în ceea ce privește reducerea riscurilor asociate cu exploziile de praf....

Președintele clubului Rapid, Daniel Niculae, urmărit penal! Acuzațiile care i se aduc

Preşedintele clubului Rapid, Daniel Niculae, a fost pus sub acuzare de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, pentru că l-a plătit şi ajutat...
Ultima oră
Pe aceeași temă