3.7 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăSănătateUn nou şef la Agenția Națională de Transplant, după decesul controversat al...

Un nou şef la Agenția Națională de Transplant, după decesul controversat al unui pacient

După cel mai recent scandal în care un tânăr de 29 de ani din Braşov a decedat aşteptatând de doi ani un transplant de plămâni, Ministerul Sănătăţii a numit un nou şef la conducerea Agenției Naționale de Transplant, susţinând că se impune restructurarea, o mai bună funcționare și transparentizarea activității de transplant în România.

“Numirea de astăzi este un prim pas în acest sens. Am încredere că noul director executiv va reuși să organizeze un sistem care să funcționeze în condiții optime, în beneficiul pacienților a căror viață depinde de efectuarea unui transplant. Mai mult, sperăm că noua lege a transplantului va putea fi gata în cel mai scurt timp pentru consultare. Mi-am propus să continui să fac tot ce-mi stă în putință pentru ca drama tânărului care a pierdut ieri lupta cu viața să nu se mai repete” , a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Printre atribuțiile directorului executiv al ANT, se numără:

– Reprezentarea ANT în relațiile cu organele statului, precum și cu persoane fizice sau juridice din țară și din străinătate,

– Aprobarea regulamentului de ordine interioară și normele privind disciplina tehnologică și administrativă,

– Acreditarea și reacreditarea centrelor de transplant,

– Autorizarea importului și exportului de organe, țesuturi și celule de origine umană destinate transplantării la om, cu respectarea reglementărilor legale în vigoare,

– Supravegherea sistemului de calitate, securitate sanitară și trasabilitate a organelor, țesuturilor și celulelor de origine umană destinate transplantării, în conformitate cu directivele și recomandările Uniunii Europene.

Ministerul Sănătăţii susţine într-un comunicat că “noul director executiv al Agenției Naționale de Transplant, dr. Alexandra Anca Mureșan, este medic primar chirurgie generală din anul 2013. Până în prezent și-a desfășurat activitatea la Institutul Regional de Gatroenterologie și Hepatologie „prof. dr. Octavian Fodor” din Cluj Napoca. Este un bun cunoscător al proceselor de control al calității și a normelor legislative din domeniul sanitar”.

Controverse iscate în mediul online de noul director al Agenţiei

În luna aprilie, când mai mulţi medici şi asistenţi medicali reclamau nerespectarea promisiunilor legate de plata gărzilor suplimentare, dr Anca Mureşan a iscat o adevărată controversă pe reţelele de socializare publicându-şi fluturaşul de salariu ca să confirme creşterea lefurilor în Sănătate.

Doctoriţa susţinea că i s-a dublat salariul, având un venit net pe luna martie 2018, (salariu+ 1 gardă suplimentară de sâmbătă) de 11.242 Ron. Ulterior, după ce mai mulţi colegi s-au revoltat şi au acuzat-o că face propagandă pentru PSD, medicul Anca Mureșan a revenit cu precizări suplimentare legate de postarea sa: „Pentru că postarea mea cu fluturașul de salariu naște fel și fel de păreri, dacă contează și vă interesează vreau să transmit câteva clarificări: Nu sunt simpatizant PSD… nu am fost și nu mă preocupă acest aspect. Prin postarea mea am dorit doar să risipesc haosul creat cu aceste măriri salariale atat de mult trâmbițate. Am fost mințiți de PSD, prin faptul că aceste măriri nu sunt așa cum s-a promis, salariul meu nu este de 3.600 €, de asemenea sunt colegi care nu au beneficiat de creșteri, ci de scăderi salariale, s-au promis spitale, dar nu le construiește nimeni…corupția roade din temelii acest sistem de prea multă vreme, nepermis de multă…”.

„Medicii au fost umiliți zeci de ani prin salariile jenante pe care le-au primit, drepturile lor au fost încălcate adeseori și frica a dominat totul… Nu pot vorbi în numele nimănui, pot spune doar că acum atât am primit eu, un medic care nu ia șpagă si pentru care această mărire contează. Poate este iluzorie, poate în câteva luni nu vor mai fi bani de salarii sau euro va crește atat de mult încât nici nu vom mai simți aceste creșteri. Sunt multe inechități salariale apărute odată cu aplicarea acestei legi, așa încât cred că bătălia trebuie continuată. Sistemul sanitar românesc trebuie restructurat și reformat… nu trebuie să inventăm roata, avem destule modele în jurul nostru, trebuie doar să existe dorință”, a mai spus ea.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă