15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSănătate„UMFără frontiere”, curs gratuit de iniţiere în acordarea primului ajutor

„UMFără frontiere”, curs gratuit de iniţiere în acordarea primului ajutor

Intitulat generic „UMFără frontiere” (Urgenţă Medicală Fără Frontiere), cursul se doreşte a veni în completarea experienţei jurnalistice în contextul în care, de cele mai multe ori, în cazurile dramatice (accidente rutiere sau de alt gen), jurnaliştii au demonstrat că pot fi prezenţi la faţa locului chiar şi înaintea echipajelor medicale de salvare. Prin însuşirea unor tehnici precise privind acordarea primului ajutor, jurnaliştii vor fi instruiţi să intervină în cazuri de urgenţă majoră, putând astfel să dea o şansă în plus vieţii conaţionalilor aflaţi în impas.

“Noțiuni generale de fiziologie și fiziopatologie și aplicabilitatea lor în salvarea vieții” , “Identificare urgenței, stări premergătoare stopului cardiorespirator” , “Evaluarea generală a pacientului, consțiență, respirație, circulație” sau “Primul ajutor în cazul hemoragiilor” sunt doar câteva dintre abordările acestui curs, la finalul căruia, în urma unei examinări riguroase, absolvenţii vor primi girul specialiştilor în domeniu ai UMF „Carol Davila” din Bucureşti să acorde , chiar şi în caz de forţă majoră, primul ajutor medical celor aflaţi în suferinţă. Cursul se va desfăşura în perioada 10-14 Iunie, 2019 în incinta Palatului Facultăţii de Medicină din Bucureşti şi va cuprinde, în fiecare zi, două ore de studiu dintre care 30 de minute-curs teoretic şi 90 de minute – activitate practică.

“Înainte de a şti sau de a cunoaşte este imperios necesar să ne canalizăm toate energiile spre a învăţa, iar acest deziderat a fost dintotdeauna punctul de plecare spre infinitul cunoaşterii în medicină, despre care avocatul şi filozoful Petre Ţuţea spunea că este : arta vindecării, care teoretic nu are nici o limită. Pornind de la acest deziderat, consider că jurnalismul, în profunzimea sa, nu apără numai democraţia, valorile şi istoria unui popor, ci mai cu seamă, viaţa acestuia, context în care, prin Universitatea nostră încercăm să ne alăturăm acestor concepte şi să aducem, prin acest curs, un plus de valoare vastei experienţe a jurnaliştilor din ţara noastră cărora, cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei le urez un sincer şi călduros La Mulţi Ani” a declarat acad. Ioanel Sinescu, Rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie ”Carol Davila” din Bucureşti.

Jurnaliştii care doresc să urmeze cursul de acordare a primului ajutor „UMFără frontiere”, organizat de către Universitatea de Medicină şi Farmacie ”Carol Davila” din Bucureşti şi coordonat de către cadre didactice de specialitate, se pot înscrie, începând de astăzi, pe adresa rectorat@umfcd.ro. Precizăm faptul că pentru prima serie a acestui curs, numărul locurilor este limitat la 30, iar în cazul în care solicitările vor depăşi această cifră, UMF “Carol Davila” va organiza şi alte ediţii „UMFără frontiere”. Cursul este gratuit, iar perioada înscrierilor este 3Mai-1Iunie 2019.

 

Despre UMF „Carol Davila” din Bucureşti

În 1857 Carol Davila in colaborare cu Nicolae Kretzulescu  înființează Şcoala Naţionala de Medicina şi Farmacie. Cea mai veche universitate de medicină și farmacie din țară a fost, încă de la început, recunoscută în Franța și Italia, unde s-au format cu precădere primii profesori. Dedicați îndeplinirii misiunii instituției de formare și perfecționare a resurselor umane înalt calificate în domeniul medical, de a promova cercetarea științifică, spiritul și gândirea critică, membrii comunității academice se remarcă prin realizări de ordin profesional și social. De-a lungul timpului, membrii corpului academic al Universității au fost recunoscuți drept personalități ale lumii medicale românești și internaționale.

 

 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

Președintele argentinian, Javier Milei, l-a numit „ asasin” și „ terorist” pe omologul columbian, Gustavo Petro

Diplomații argentinieni vor fi expulzați din Columbia după o serie de insulte din partea preşedintelui argentinian, Javier Milei, care l-a numit "asasin" şi "terorist"...

Legea pentru prevenirea şi eliminarea violenţei şi hărţuirii la locul de muncă, promulgată de Klaus Iohannis

Legea iniţiată de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) pentru ratificarea Convenţiei privind prevenirea şi eliminarea violenţei şi hărţuirii la locul de muncă a...
Ultima oră
Pe aceeași temă