25.4 C
București
marți, 25 iunie 2024
AcasăSănătateTulpina Delta înfricoșează planeta

Tulpina Delta înfricoșează planeta

Ministrul sănătății, Ioana Mihăilă, a avertizat românii, după ultima ședință de Guvern, că ne paște valul patru de epidemie.

Românii sunt prea relaxați. ”Păcat că pierdem fereastra de oportunitate,” declară Adrian Streinu Cercel, cu referire la lipsa de interes a românilor pentru vaccinare.

Marile spitale epidemiologice din țară pregătesc planuri de măsuri în cazul exploziei de noi cazuri de COVID-19, cu noua tulpină, extrem de contagioasă și mai agresivă cu sistemul respirator.

Pregătiri la ATI

”Pregătim sistemele de ventilație și back-up-urile pentru căderile neprevăzute ale circuitelor de oxigen,” îmi povestește un șef de secție de la un mare spital bucureștean.

Tulpina Covid-19 Delta pare să devină predominantă în România, precum s-a întâmplat în alte țări, sunt de părere oficialii români.

Ministerul sănătății a solicitat unităților de profil COVID-19 să prezinte un plan de măsuri, în vederea contracarării efectelor dezastruoase ale valului patru.

”Cum vin sărbătorile, ăștia mai scot o versiune de virus nouă, ca să reseteze planeta,” îmi zicea recent un director de spital din București, care nu crede că virusul apare pe căi naturale. Spitalul său e non-COVID.

43% dintre români sunt pregătiți să plece în vacanțe, conform unui studiu recent, comandat de asociația agențiilor de turism.

Cercetările britanice, alarmă, dar nu pentru români

Un studiu realizat de departamentul de sănătate publică din Marea Britanie relevă faptul că o singură doză de vaccin AstraZeneca sau Pfizer a redus riscul unei persoane de a dezvolta simptome COVID-19 cauzate de varianta Delta cu 33%, comparativ cu 50% pentru varianta Alpha”, anunță publicația Nature, demonstrând că tulpina Delta poate infecta persoane vaccinate cu o singură doză.

Tinerilor le vor curge nasul

Noua variantă DELTA poate intra în România, mai ales prin intermediul tinerilor care nu se protejează. Simplele rinoree (curgerile nasurilor) nu vor trimite adolescenții spre unitățile specializate, în vederea testării pentru coronavirus. Astfel, explică Streinu Cercel, explozia poate apărea în orice clipă.

Păcat că doar 25% dintre români s-au vaccinat, mai comentează prestigiosul epidemiolog român.

Radio Erevan e mai crezut decât Vocea Guvernului

Scăderea cazurilor noi sub 50, îi face pe români siguri că pandemia nu se mai întoarce. Toți se iau după Radio Erevan, nu după specialiști, îmi spune cu părere de rău un coleg de breaslă.

În Israel, statul campion în lume la vaccinări, peste 85%, vaccinați cu două doze, ieri s-au raportat peste 1.000 de cazuri noi, infectări cu tulpina Delta.

Specialiștii din Tel Aviv sunt îngrijorați de impactul major al acesteia în rândul tinerilor. Astfel, noul premier al Israelului a îndemnat părinții să fie de acord cu vaccinarea copiilor de 12-15 ani, ”o poartă deschisă noii tulpini,” conform medicului Aron Sharah.

Virusul indian se românizează

Valeriu Gheorghiță, consultat de un reporter tv, a recunoscut că ”unele cazuri de infectare cu tulpina Delta par de origine autohtonă. Varianta va deveni dominantă în august”.
„Din datele INSP, din secvențierile realizate până la 20 iunie, avem 44 de tulpini înregistrate pe teritoriul României în 9 județe, cele mai multe fiind raportate în județul Ilfov, urmat de județul Argeș și municipiul București”, a spus Gheorghiță într-o conferință de presă.

„O parte dintre cazuri nu au un istoric epidemiologic relevant și anume sunt cazuri care par de origine autohtonă, mai degrabă decât cazuri de import. Tocmai de aceea este important. Tulpina Delta are toată capacitatea de a deveni tulpină dominantă,” a adăugat medicul, potrivit Digi24.ro.

Tulpina Delta are o contagiune de 60% mai mare decât Alpha, tulpina britanică, ne explică și doctorul Virgil Musta, medicul erou al pandemiei de la Timișoara. Tulpina Alpha mai este cunoscută ca tulpina britanică. Ea este cu 50% mai contagioasă decât varianta inițială Wuhan.

Virgil Musta îndeamnă părinții să vaccineze și copiii.

Eficiența vaccinului Pfizer a scăzut pentru noua tulpină de la 98% a scăzut la 88%.  Astra Zenneca, de la 70 – 80% se prăbușește la 60%.

Jhonson&Jhonson, de la 70% la 60%, mai explică prestigiosul epidemiolog timișorean.


desen realizat de Ștefan Popa Popa’S

”E important să fim vaccinați cu tot protocolul de vaccinare, în funcție de produs, atunci se pare că există o oarecare protecție. Cei vaccinați nu fac forme severe, dar pot transmite boala. Pare să fie mult mai agresiv decât varianța veche la cei cu boli asociate,” mărturisește Musta.

Există un risc ridicat de revenire a pandemiei.

În rest, vacanțele și petrecerile continuă în România.

 

 

 

 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Când un viitor rege britanic face selfie cu Taylor Swift

Se schimbă paradigma de valori a lumii! Dacă înainte, ziua de naștere a unui viitor rege era celebrată cu multă solemnitate, astăzi, rolurile se...

Mark Rutte va fi nominalizat miercuri pentru postul de secretar general al NATO de toate cele 32 de state membre

Cele 32 de state membre ale NATO vor confirma miercuri nominalizarea premierului interimar olandez Mark Rutte în postul de secretar general al Alianţei, au...

Partidul Dianei Șoșoacă are un nou secretar general

Comitetul Naţional al Partidului S.O.S. România, întrunit în data de 24.06.2024 la Poiana Braşov, l-a votat în unanimitate pe Horaţiu Şerb în calitatea de...
Ultima oră
Pe aceeași temă