14.1 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSănătateTratamentul obezității în pandemie

Tratamentul obezității în pandemie

După ce am traversat o perioadă dificilă de izolare la domiciliu, timp în care frustrările noastre s-au tot adunat și au răbufnit, transformandu-ne fizic și psihic, este momentul să spunem stop meselor copioase, care, deși ne încântă papilele gustative, ne aduc și cel mai mare neajuns al prezentului : acumularea a zeci de kilograme în plus, care ne pun viața în pericol.

”Obezitatea, recunoscută la nivel mondial ca fiind boala secolului, nu trebuie ignorată, ci tratată. Una dintre cele mai eficiente căi de tratament este cea chirurgicală, mai exact prin operația de gastric sleeve. Aceasta este, în prezent, cea mai utilizată dintre tipurile de operații bariatrice. Eficiența dublă a acestei operații constă în faptul că, prin rezecarea unei părți importante a stomacului, se micșorează volumul gastric și în același timp se încetinește și mecanismul digestiei.

Pentru un pacient diagnosticat cu un IMC mai mare de 40 kg/m2 sau cu un IMC mai mare de 35 kg/m2 dar care are patologii asociate, cea mai bună formă de tratament chirurgical este gastric sleeve-ul. Cu ajutorul acestui tip de operație, pacientul se va bucura de o scădere rapidă în greutate, dar și de un control mai mare asupra comorbiditatilor. – Dr George Sirețeanu, medic specialist chirurgie generală, competențe în chirurgia bariatrică.

 

Pe lângă transformarea fizică pe care am suferit-o (trebuie să recunoaștem că după aceste luni de izolare nu toate hainele ne mai sunt potrivite), trebuie să avem în vedere că obezitatea provoacă și apariția comorbiditatilor. Acestea sunt afecțiuni exacerbate de kilogramele în plus, care ne pot pune viața în pericol. Ne referim aici la hipertensiunea arterială și bolile cardiovasculare, diabetul de tip II, apneea de somn, problemele de mobiliate din cauza presiunii pe care greutatea mare o exercită asupra articulatiilor și oaselor.

Consumul de alimente în exces, peste necesitățile normale ale corpului, duce la obezitate, care are drept efect direct apariția unei stări de meta-inflamație (inflamație cronică a întregului organism), fapt care va avea implicații deosebit de grave asupra întregului sistem imunitar.

Pentru că încă traversăm o perioadă de pandemie, persoanele obeze trebuie să știe că, puse în fata unei infecții virale, cum este cea cu virusul Covid-19, vor prezenta un răspuns imun antiviral întârziat sau inadecvat , care va duce la o recuperare mult mai anevoioasă decât în cazul unei persoane cu o greutate normală.

În plus, a fost demonstrat că eficiența medicamentelor antivirale, dar și a vaccinurilor este redusă în cazul persoanelor care suferă de obezitate, deoarece obezitatea poate modifica ciclul de viață viral. Acest fapt, coroborat cu un răspuns imun deja slăbit, va duce la creșterea severității efectelor bolii asupra organismului.

În fața principalelor simptome pe care infecția cu Covid-19 le prezintă, o persoană care suferă de obezitate, va fi cu atât mai vulnerabilă. Spre exemplu, s-a observat că progresia infecției la nivelul plămânilor și apariția simptomatologiei severe este mult mai frecventă la persoanele obeze, care, în cele mai multe cazuri, prezintă deja un sindrom de hipoventilație restrictivă.

În afara dificultăților respiratorii întâlnite în cazul populației care suferă de obezitate, prezența și a celorlalte tipuri de comorbiditati (afecțiuni cardiovasculare precum hipertensiunea arterială, aritmii, risc coronarian crescut; diabet de tip II, sindrom metabolic, apnee în somn), luate separat sau împreună, va influența în mod decisiv recuperarea în cazul infecției cu virusul Covid- 19. Probabilitate de recuperare și posibilitatile de tratament pentru persoanele de acest gen sunt reduse, de cele mai multe ori viața lor fiind pusă în pericol.

Obezitatea este afecțiunea care crește atât perioada de spitalizare în terapie intensivă, cât și nevoia de ventilație. De asemenea, cazurile de pacienți diagnosticați cu covid-19, care suferă de obezitate morbidă, prezintă un risc de 2 ori mai mare de deces spre deosebire de persoanele care au obezitate moderată.

Un alt aspect de avut în vedere este că acești pacienți obezi, spitalizați din cauza infecției cu covid-19, vor prezenta o încărcătură virala mai mare și un clearance mai îndelungat în timp, în comparație cu pacienții normoponderali.

”Indicația de chirurgie bariatrica pentru cazurile de pacienți care suferă de obezitate morbidă sau care prezintă și patologii asociate, vine ca o necesitate în această situație de pandemie. Chirurgia obezității rămâne cea mai rapidă cale de a slăbi eficient, reușind, în același timp să diminueze efectul comorbiditatilor sau chiar să le facă să regreseze în totalitate.

În Royal Hospital Bucharest în care profesez sunt în permanență atent la respectarea normelor de prevenție a infectării cu virusul covid-19, astfel încât eu și întrega echipă de medici și profesioniști în domeniu cu care lucrez să putem să ne desfășurăm activitatea în condiții de siguranță. Măsurile speciale pe care le-am gândit pentru perioada pandemiei (testarea tuturor pacienților înaintea efectuării pachetului de investigații și analize preoperatorii, testarea tuturor pacienților preoperator, testarea întregului personal medical, dotarea sălilor de operație cu ventilație cu filter Hepa, etc) ne ajută pe toți să trecem cu bine peste teama de infectare cu virusul covid-19 și ne asigura desfășurarea unui act medical de calitate, în condiții excelente de siguranță și confort pentru pacienți” – Dr George Sirețeanu, medic specialist chirurgie generală, competențe în chirurgia bariatrică.

Cele mai citite

Vopseaua pentru exterior: reînnoiește aspectul pereților exteriori ai locuinței tale

Zugrăvirea exterioară a casei este un proiect îndelungat și complex, dar care, la final, oferă o mulțime de beneficii. Pentru obținerea rezultatelor dorite, trebuie...

Dispute pe salariu minim european. PSD anunță că se majorează din vară, PNL ar vrea discuții cu companiile

Implementarea salariului minim european trebuie finalizată până la sfârșitul anului, însă PSD promite să realizeze această majorare de la 1 iulie, în timp ce...

Eficiente și igienice – alege consumabilele de hârtie de unică folosință!

În orice domeniu profesional - sanatate, educație, HoReCa, administrație publică, economic -  igiena este un detaliu important pentru a menține un mediu de lucru...
Ultima oră
Pe aceeași temă