Acuratețea testului este de peste 90%

Revoluţionar. Cancerul, diagnosticat în 10 minute

Cercetătorii de la Universitatea din Brisbane au conceput o metodă simplă, rapidă şi precisă, prin care pot pune un diagnostic de cancer.

Share

Elena Marinescu 0 comentarii

Actualizat: 08.08.2019 - 20:02

Noua tehnologie este un marker universal care poate analiza celule din sânge sau recoltate în urma unei biopsii. Pe baza mutaţiilor genetice ale ADN-ului, cercetătorii au observat că există o „semnătură comună” a tuturor formelor de cancer: metilarea, adică prezența unor conglomerate de methyl în interiorul celulelor bolnave.

Puse într-o anumită soluție, conglomeratele de methyl din fragmentele de ADN canceros le transformă în nanostructuri tridimensionale care sunt foarte atrase de particule de aur.  Astfel, acestea devin imediat vizibile, cu ochiul liber. Apa în care sunt scufundate particulele devine roșie dacă este prezent ADN canceros.

Până acum cercetătorii au aplicat noua metodă de diagnostic de cancer pe 200 de mostre de celule umane, iar acuratețea testului este de aproximativ 90%. „Nu știu dacă putem vorbi de Sfântul Graal al diagnosticului de cancer, dar putem spune că este un marker universal, o metodă accesibilă și ieftină, care nu necesită echipamente de laborator complicate, precum secvențierea ADN”, a explicat Matt Trau, unul dintre cercetătorii care lucrează la acest proiect.

 

Comentarii