Platformă integrată de prim ajutor-emoțional pentru adolescenți

În 2021, depreHUB, cu sprijinul Asociației Zi de Bine, aduce în România noi instrumente în zona sănătății emoționale prin intermediul platformei adolescenți.deprehub.ro și al Teen Line-ului 0374.461.461, cu scopul de a preveni dezechilibrele emoționale la adolescenți .

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 29.01.2021 - 13:59

Proiectul se adresează adolescenților cu vârste cuprinse între 13 și 21 de ani și urmărește să pună laolaltă lumea în continuă schimbare a tinerilor, cu specialiști și instrumente menite să ofere o perspectivă multidisciplinară despre: sentimentele confuze și greu de gestionat din perioada adolescenței, problemele legate de stilul de viață specific vârstei, provocările școlare sau relația tânărului cu sine și cei din jur.

Inițiativa proiectului vine în contextul identificării unei vunlnerabilități emoționale crescute în rândul generațiilor de tineri născuți după anul 1995.

“În urma prelucrării datelor din evaluările psihologice gratuite, solicitate de utilizatorii platformei depreHUB în anul 2020, pe un lot de 5000 de persoane, cu vârste peste 18 ani, s-a constatat că perioada critică de dezechilibru emoțional a avut loc în rândul generației Z, a nativilor digital, care au crescut cu calculatorul, internetul și telefonul mobil: 40% dintre persoanele evaluate cu tulburări emoționale au fost tineri cu vârste cuprinse între 19 și 25 de ani, femeile fiind, în medie, cu 56% mai afectate decât bărbații”, se precizează într-un comunicat de presă remis cotidianului național “România liberă”.

“De cele mai multe ori, în spatele acestor diagnostice se află povești de viață ale unor adolescenți marcați de experiențe traumatizante. Adolescenți cărora suferința, teama, insecuritatea, abandonul, abuzul, presiunea mediului școlar și familial le-au lăsat urme adânci, fie că vorbim de urmele fizice ale automutilării sau de cele emoționale. Aceștia sunt adolescenții care, având deja comportamentele disfuncționale înrădăcinate în personalitate, în viața adultă vor deveni ușor victime ale depresiei ori anxietății, prevenția nemaifiind suficientă în această etapă. Prevenția este eficientă dacă o facem în adolescență, atunci când se conturează tiparele emoționale și comportamentale care, în mare parte, vor rămâne constante la maturitate. Așadar, dacă ne dorim în viitor măsuri care să crească nivelul de sănătate emoțională în România, avem nevoie de generații de tineri sănătoși emoțional. Riscul la adaptare, vulnerabilitatea la stres pot fi factori favorizanți pentru viitorul eșec profesional, ceea ce poate să afecteze pe termen lung întreaga structură socială din România” – afirmă psiholog Yolanda Crețescu, inițiatoarea proiectului depreHUB.

De asemnea, Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția că aproape jumătate dintre cazurile de tulburări emoționale apar în jurul vârstei de 14 ani, dar în mare parte rămân neidentificate și netratate. Consecințele neadresării condițiilor de sănătate mintală se extind însă la vârstă adultă, afectând atât sănătatea fizică, cât și cea mentală și limitând oportunitățile copiilor de a duce o viață împlinită ca adulți.

Prin intermediul proiectului și al platformei adolescenți.deprehub.ro, tinerii vor avea acces gratuit la:

· Suport psiho-emoțional prin teenline-ul 0374.461.461 - o linie telefonică cu apel gratuit și cu acoperire în toată țara. Numărul poate fi apelat 24/7 de către adolescenții care se află în suferință ori experimentează situații de dezechilibru emoțional.

Peste 60 de psihologi voluntari au fost pregătiți pentru a oferi suport prin teen line, conform unor protocoale specifice pentru depresie, anxietate, suicid, tulburări sexuale, tulburări de comportament, bipolaritate, borderline.

· Psihoterapie gratuită pentru adolescenții defavorizați - pentru primul trimestru al anului 2021, depreHUB va aloca 190 de sesiuni de terapie gratuită. Selecția cazurilor se va face în funcție de gravitatea diagnosticului și de situația financiară a familiei.

· Termometrul stării de bine – un instrument gratuit de screening al sănătății emoționale prin care adolescenții pot afla în ce măsură le este afectată emoționalitatea.

· Articole și materiale video - informații și sfaturi practice de la specialiști, prezentate într-un limbaj accesibil, și pe teme de interes pentru adolescenți, precum: școală, relații, sexualitate, vocație, bullying, jocuri online, nutriție, sentimente și tulburări emoționale.

· teensUP – primul joc online de educație emoțională din România, menit să stimuleze adolescenții în adoptarea unor comportamente dezirabile și sănătoase. Jocul este dezvoltat pe platforma VRunners a partenerilor de la Equatorial și va fi lansat pe 15 februarie printr-o etapă pilot cu 5 săptămâni de provocări și recompense. La acestă primă etapă vor putea participa gratuit 50 de adolescenți, în urma unui regulament de înscriere care va fi postat pe contul de instagram deprehub.teens.

Comentarii