13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSănătateInterviu cu dr. Ileana Rîndaşu, noul preşedinte al Societăţii Române de Homeopatie

Interviu cu dr. Ileana Rîndaşu, noul preşedinte al Societăţii Române de Homeopatie

România liberă: Un nou început pentru homeopatia din România, o nouă echipă de conducere, după congresul din acest an. Cu ce proiecte şi cu ce aşteptări porniţi la drum?

Dr. Ileana Rîndaşu: Unii dintre vechii membri ai SRH au fost realeși (dr. Secil Omer, dr. Adrian Dumitrescu), dar s-au adăgat și membri noi (dr. Cezarina Matei, dr. Mădălina Mina, dr. Ecaterina Floroiu, dr. Dragoș Peteu). Doamna președinte Doina Pavlovschi s-a retras şi a devenit președinte de onoare, urmând să lucreze în continuare alături de noi, în această calitate. Eu am devenit noul președinte și m-a mișcat foarte mult că participanții m-au votat în unanimitate, acordându-mi încrederea lor, considerând că sunt omul potrivit la locul potrivit, din punctul lor de vedere. Sper să nu îi dezamăgesc și să fiu un bun reprezentant pentru homeopatie! Pentru mine, nu este un început de drum propriu–zis, ci o continuare a acestuia. În homeopatie, suntem o mare familie de medici pe care îi unesc concepții și speranțe comune. E plăcut să ai sentimentul apartenenței de grup, să te știi solidar cu atâția oameni care au același crez cu tine. Așa ar trebui să fie medicii în general, o mare familie unită de dorința de cunoaștere și de aceea de a-și ajuta semenii.

Proiecte avem multe, unele din ele mai vechi, aflate în derulare, altele mai noi. Un proiect important la ora actuală se leagă de apărarea metodei de atacurile din ultima vreme, fiind necesar să facem homeopatia mai cunoscută ca practică medicală, bazată pe adevărurile științifice. În acest scop, ne-am propus să devenim mai activi în promovarea homeopatiei în media și reviste de specialitate, precum și prin participarea mai activă la conferințele colegilor alopați. În același scop, ne dorim ca în viitor să organizăm mese rotunde pe diverse teme la care să invităm colegi de diferite specialități și unde să prezentăm succesele obținute cu tratamente complementare. Ca proiecte aflate în derulare aș menționa continuarea cursurilor de homeopatie derulate prin intermediul Școlii Naționale de Sănătate Publică, Management și Perfecționare în Domeniul Sanitar din București. Totodată, vom continua organizarea de ateliere lunare,  prin care ne împărtășim unii altora din experiența noastră.

 

 

La congresul desfăşurat în aceste zile la Bucureşti aţi avut şi invitaţi speciali? 

La Congres, am avut doi invitați importanți: la deschidere, invitat de onoare a fost prof. dr. Dumitru Constantin Dulcan, binecunoscut medic neurolog și psihia-tru și promotor de seamă al medicinii complementare în țara noastră. Domnia sa ne-a felicitat pentru nivelul înalt al lucrărilor și ne-a spus, printre altele, că toți denigratorii homeopatiei ar fi trebuit să vină și să audieze lucrările prezentate pentru a se convinge personal de rezultate. Cel de-al doilea invitat a fost doctorul Farokh Master, medic indian cu experiență de predare a homeopatiei de peste 30 de ani și primul medic din țara sa care a introdus homeopatia în spitalele de alopatie de acolo. Predă homeopatia încă din 1980 în Marea Britanie, SUA, Canada, Norvegia, Polonia, Austria, Ungaria, Grecia, Germania, Ungaria, Irlanda, Israel, Singapore, Africa de Sud etc. și a scris peste 55 de cărți în domeniu; el a susținut un seminar de două zile pe tema tratamentului homeopatic în patologii severe și ne-a demonstrat prin cazurile prezentate că metoda este extrem de valoroasă ca terapie complementară.

 

Există încă ecouri ale demersului eşuat al unui partid politic de a distruge prestigiul şi istoria unei ştiinţe medicale cu tradiţie în România şi în lume. Care este situaţia actuală?

Demersul unor senatori USR referitor la proiectul de lege privind etichetarea medicamentelor homeopatice cu inscripția „medicamentele homeopatice nu au efect asupra sănătății” se pare că a eșuat, cel puțin la Comisia de Sănătate a Senatului, unde am fost și noi solicitați să ne spunem punctul de vedere, ca reprezentanți ai asociațiilor de homeopatie. În țara noastră există un învățământ medical homeopatic bine pus la punct de predecesorii noștri, printre care se numără dr. Ioan Teleianu, medic care a fost multă vreme și directorul Centrului de Perfecționare al Medicilor și Farmaciștilor, dr. Gheorghe Dumitru Bungetzianu, acad. Dumitru Dobrescu și acad. Aurelia Nicoleta Cristea, mentorii noștri dragi care ne-au insuflat pasiunea pentru metoda homeopatică. Dezbaterea din -Parlamentul României nu s-a încheiat încă, mai -urmează și Comisia de Sănătate de la Camera Deputaților. Sperăm că homeopatia va trece cu bine de această încercare și că vom reuși să ieșim mai puternici din ea, în sensul că orice încercare poate deveni și o provocare care să te ajute să îți cunoști mai bine posibilitățile. 

 

În lumea întreagă sunt organizaţii şi societăţi profesionale ale specialiştilor şi practicienilor homeopaţi. Aveţi legături de colaborare?

Sigur, avem o colaborare activă cu cele două mari organizații profesionale internaționale: Liga Internațională a Medicilor Homeopați (LMHI) și Comitetul European de Homeopatie (ECH). Recent, s-a încheiat la Sofia Simpozionul ECH și IAVH (Asociația Internațională a Medicilor Homeopați Veterinari), la care au participat și câțiva reprezentanți ai SRH și unde s-au dezbătut probleme importante ale practicii şi ale sistemului de învățământ homeopatic.

 

Mulţi experţi spun că terapiile complementare pot fi o soluţie la limitările medicinei alopate. Credeţi că se exclud una pe cealaltă? Ce ar trebui să ştie un pacient?

Medicina este una singură. Nu trebuie să ne referim la medicină alopată și homeopată ca la două entități diferite. Ideal ar fi ca toți medicii să cunoască ambele tipuri de medicamente, cel care acționează în doze ponderale și cel care acționează în diluții înalte, datorită nanoparticulelor pe care le conține. În unele situații, medicul poate decide să apeleze numai la medicamente homeopatice, în alte cazuri numai la cele alopate și alteori la combinația dintre cele două tipuri. Pacienții trebuie să știe, la rândul lor, că există mai multe variante de tratament și că pot apela la ele cu încredere, la îndrumarea medicului curant. Așadar, pacienții trebuie să se informeze despre ce posibilități de tratament există, iar medicii trebuie să le ofere șansa pacienților de a se trata cu ce este mai potrivit pentru fiecare.  

„Am avut surpriza plăcută să fim ascultați cu atenție și să ni se dea dreptate în Parlamentul României. În fond, medicina homeopată se bucură de o legislație în vigoare care respectă directivele europene și nu există nici un motiv de a pune la îndoială efectele medicamentelor homeopatice. În urma absolvirii cursurilor de homeopatie care se organizează în România începând cu anul 1980, medicii obțin competența în homeopatie recunoscută de Ministerul Sănătății și nu se poate ca toată această recunoaștere să fie dintr-o dată negată, printr-un simplu proiect de lege al unui partid, indiferent despre ce partid ar fi vorba.“(Dr. Ileana Rîndaşu, preşedintele Societăţii Române de Homeopatie)

 

Homeopatia este o metodă terapeutică medicală autorizată şi recunoscută oficial în marea majoritate a ţărilor lumii, bazată pe utilizarea de substanţe 100% naturale, vegetale, minerale sau animale.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...
Ultima oră
Pe aceeași temă