15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSănătateIGSU şi DSP Suceava: incidentul nuclear din nordul Rusiei nu a afectat...

IGSU şi DSP Suceava: incidentul nuclear din nordul Rusiei nu a afectat România

“Vă informăm că în ceea ce priveşte incidentul nuclear din nordul Rusiei, din data de 8 august 2019, Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană Suceava, prin laboratorul de igiena radiaţiilor, a efectuat măsurători privind doza în aer, iar rezultatele au fost la nivelul fondului naţional – deci nu au fost evidenţiate creşteri ale radioactivităţii”, a transmis directorul DSP Suceava. Potrivit sursei citate de Agerpres, prin laboratorul de igiena radiaţiilor, a efectuat măsurători privind doza în aer, iar rezultatele au fost la nivelul fondului naţional şi nu au fost evidenţiate creşteri ale radioactivităţii. Informaţiile privind un posibil nor radioactiv au apărut în contextul unui incident nuclear din nordul Rusiei, petrecut pe 8 august. La 10 august, Agenţia nucleară rusă Rosatom a recunoscut că cinci dintre angajaţii săi au murit în urma exploziei produse la 8 august la o bază de lansare a rachetelor în regiunea Arhanghelsk, în Marele Nord.

Imediat după accident, Ministerul Apărării rus a exclus o contaminare radioactivă, evocând probleme survenite în cursul testului cu un motor de rachetă cu combustibil lichid. Primăria oraşului Severodvinsk, situat în apropiere de bază, a anunţat că a fost înregistrată o scurtă creştere a radioactivităţii, înainte de a-şi retrage comunicatul. Ulterior, autorităţile ruse au recunoscut că accidentul a fost legat de testarea unui nou tip de arme. Pe 15 august, autorităţile norvegiene de securitate nucleară au indicat că au detectat o cantitate infimă de iod radioactiv în regiunea de la frontiera cu Rusia în zilele care au urmat exploziei. “La ora actuală, nu este posibil de stabilit dacă ultima detectare de iod (radioactiv) este legată de accidentul din Arhanghelsk”, a subliniat Autoritatea norvegiană de protecţie împotriva radiaţiilor şi securitate nucleară.

 

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă confirmă informaţia

La rândul său, IGSU informează că Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) realizează în permanență monitorizarea radioactivității mediului pe teritoriul României, prin Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului (RNSRM). „În acest sens, ANPM împreună cu CNCAN informează că măsurătorile efectuate pe teritoriul României, în perioada 8 august până în prezent, indică faptul că, în momentul de față, în România nu există nicio modificare a fondului natural din punct de vedere a radioactivității mediului. De asemenea, precizăm că nici la nivel internațional nu au fost raportate modificări ale nivelului de radioactivitate a mediului”, se menţionează într-un comunicat.

Inspectoratul mai precizează că CNCAN rămâne în contact permanent cu Centrul de Incidente și Urgenţe din cadrul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică de la Viena și cu statele cu care România are încheiate tratate bilaterale în cadrul Convenției Internaționale de notificare rapidă în cazul urgenţelor radiologice și accidentelor nucleare. De asemenea, IGSU „menține permanent legătura cu partenerii noștri la nivel european” și că ANPM raportează datele rezultate în urma monitorizării radioactivității mediului efectuate la nivel național către platforma europeana EURDEP.

 

Situaţie neclară în zona afectată 

Angajaţii spitalului la care au fost duşi răniţii în urma incidentului nuclear au declarat că nimeni nu i-a anunţat că aceştia erau iradiaţi, nefiind luate măsuri speciale de siguranţă. 60 de cadre medicale au acceptat să meargă la Moscova pentru a fi supuse unor teste privind o posibilă contaminare cu iod radioactiv. Potrivit unor surse locale, serviciul rus de securitate, FSB, a distrus dovezile legate de incidentul nuclear şi i-a pus pe martori să semneze contracte de confidenţialitate. Abia la cinci zile de la incident, autorităţile au recunoscut că nivelul radioactiv din regiune a depășit de 16 ori limitele recomandate.

Conform experţilor americani, deflagraţia ar putea avea legătură cu testarea noii rachete de croazieră cu propulsie nucleară 9M730 Burevestnik (SSC-X-9 Skyfall, conform terminologiei NATO). Imediat după explozie, nivelul radiaţiilor a crescut în orăşelul Severodvinsk, situat la 40 de kilometri est de Poligonul militar Nionoksa din regiunea Arhanghelsk. Potrivit estimărilor organizației de mediu Greenpeace, nivelul radiațiilor ar fi crescut chiar mai mult, până la de 20 de ori. Cu toate acestea, preşedintele rus, Vladimir Putin, a insistat asupra lipsei pericolului sau a creşterii nivelului de radiaţii.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Tichetele casnice: cum le pot folosi firmele și persoanele fizice

Sistemul de plată prin tichete a activităților casnice e funcțional și tocmai a fost modificat de Guvern printr-o ordonanță de urgență, deși acesta ar...

VIDEO. Zeljko Kopic, înaintea meciului cu FC Voluntari: „Este un joc crucial pentru noi”

Zeljko Kopic, antrenorul lui Dinamo, crede că partida cu FC Voluntari, din etapa a 7-a a play-out-ului, care se va disputa în această seară...

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...
Ultima oră
Pe aceeași temă