27.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSănătateCentru paliativ în Constanța, spital reabilitat în Medgidia

Centru paliativ în Constanța, spital reabilitat în Medgidia

Județul Constanța va avea din nou un centru de îngrijiri paliative, după ce, în septembrie 2017, cel care exista, sub oblăduirea unei organizații nonguvernamentale, a fost închis, din motive criticate atunci de aceasta. Acum, centrul a fost redeschis, sub umbrela Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sfântul Apostol Andrei“ Constanța. Clădirea (în care înainte a funcționat „Casa Soarelui“) a fost complet renovată. Valoarea investiției se ridică la 700.000 lei, din care aproximativ 200.000 lei reprezintă contribuția Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, iar restul de 500.000 lei au fost alocați de către Consiliul Județean Constanța.

 Dotări moderne

Clădirea are o suprafață construită de 402 mp și desfășurată de 1.316 mp. Noul compartiment dispune de 21 paturi împărțite în 12 saloane de câte 1, 2 și 3 paturi. Atât parterul, cât și nivelul I sunt prevăzute cu spații de socializare gen living, iar în curtea unității este amenajat un parc de recreere destinat pacienților. Persoanele cu mobilitate redusă au la dispoziție scaune mobile și cadre de mers, iar grupurile sanitare sunt prevăzute cu adaptor pentru cadă și dușuri. Paturile sunt dotate cu balustrade laterale, sunt articulate (pot fi ridicate la nivelul capului și al membrelor) și au saltele anti-escare. În același timp, fiecare pat dispune de sistem de avertizare; la fel și grupurile sanitare. Asistentele medicale vor monitoriza în permanență pacienții, fiecare nivel al clădirii fiind dotat cu posturi de supraveghere care sunt poziționate în spații deschise. 

Schema de personal nu e completă

 „Casa Soarelui“ (cum este cunoscută clădirea) a trecut din administrarea Ministerului Sănătății în administrarea domeniului public al județului Constanța în iunie 2018, iar în iulie 2018 a fost semnat protocolul de predare-primire a imobilului, între CJC și DSP Constanța. Ulterior, clădirea a fost preluată de către SCJU, iar după ce a devenit parte din structura spitalului au fost demarate lucrările de renovare și igienizare. Întreaga clădire a fost zugrăvită atât la interior, cât și la exterior, s-a montat tarckett, au fost înlocuite instalațiile sanitare, s-au achiziționat mobilier nou, aparatură medicală, televizoare și calculatoare. La dotarea centrului a contribuit și Asociația „Sfânta Ana, Alături de Tine“. 

În paralel cu lucrările de renovare, au fost organizate concursuri pentru angajarea personalului. În momentul de față, echipa este formată din doi medici cu competențe în îngrijiri paliative, 8 asistente, 8 infirmiere, 5 îngrijitoare și 4 brancardieri.  Echipa este coordonată de dr. Angelica Lascu. Mai bine de jumătate din personalul centrului face parte din fosta echipă care lucra la „Casa Soarelui“. Schema de personal va fi completată pe parcurs, urmând să fie scoase la concurs posturi pentru psiholog, kinetoterapeut, registrator medical și asistent. Centrul ar trebui să poată primi pacienți de la 1 iunie.

Se lucrează la Radioterapie

,,A fost un proiect de suflet, pentru care am depus toate eforturile. De astăzi, cei care au nevoie de serviciile compartimentului de Îngrijiri Paliative pot beneficia de îngrijirea medicală de care au nevoie, la standarde europene. În curând redeschidem și secția de Radioterapie, și astfel pacienții pot beneficia de un tratament medical complet în județul Constanța, fără a fi nevoiți să plece în alte regiuni ale țării“, a declarat președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu.

 Ce înseamnă îngrijire paliativă

 Îngrijirea paliativă este o disciplină relativ recentă în medicina modernă, s-a dezvoltat pe plan mondial în ultimele decenii și a devenit astfel, o componentă integrantă a serviciilor de sănătate. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, îngrijirea paliativă „îmbunătățește calitatea vieții pacienților și familiilor acestora atunci când se confruntă cu o boală amenințătoare de viață, prin prevenirea și înlăturarea suferinței, evaluarea corectă și tratamentul durerii și al altor probleme fizice, psiho-sociale și spirituale“.

Cei care vor fi internați în Centrul de Îngrijiri Paliative sunt atât pacienți oncologici, cât și non-oncologici (pacienți neurologici, cu boli pulmonare sau cardiovasculare), aflați în stadii avansate ale bolii. Pentru a beneficia de serviciile paliative gratuite cât mai mulți pacienți, internările vor fi efectuate pe perioade limitate de timp, în baza biletului de trimitere de la medicul specialist sau medicul de familie.

17 milioane lei pentru Spitalul Municipal Medgidia

În urmă cu câteva zile s-a semnat și contractul pentru reabilitarea Spitalului Municipal Medgidia. Proiectul (cu o valoare de 16.978.187,84 lei) este finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020 și vizează lucrări ce vor fi executate într-o perioadă de 22 de luni, la clădirea Corp Spital și Clădirea Corp Centrală Termică. Pe lista de lucrări se află, printre altele: izolarea termică a pereţilor exteriori, înlocuirea tâmplăriei exterioare existente, inclusiv a celei aferente accesului în clădire, cu tâmplărie termoizolantă, termo-hidroizolarea acoperişului tip terasă, instalarea sistemelor alternative de producere a energiei electrice şi/sau termice pentru consum propriu, înlocuirea corpurilor de iluminat fluorescent şi incandescent cu corpuri de iluminat cu eficienţă energetică ridicată şi durată mare de viaţă, înlocuirea instalației de distribuție a apei reci, executarea unei rampe de acces pentru persoane cu dizabilități și procurarea și montarea de lifturi. „Spitalul Municipal Medgidia reprezintă cea mai importantă unitate sanitară situată în inima Dobrogei, care deservește anual peste un sfert din locuitorii județului Constanța, peste 200.000 de pacienți, atât din municipiul Medgidia, cât și din comunele din întreaga zonă. Pentru a putea asigura pacienților condiţii de spitalizare, aparatură medicală şi servicii la cele mai înalte standarde europene, echipa managerială a Spitalului Municipal Medgidia împreună cu reprezentanții Primăriei Municipiului Medgidia au accesat până în acest moment fonduri nerambursabile în valoare de aproximativ 10 milioane de euro“, a precizat Primăria Medgidia într-un comunicat de presă. Aceste fonduri vizează: renovarea Ambulatoriului Integrat al Spitalului Municipal Medgidia – peste două milioane de euro; reabilitarea blocului materno-fetal – 500.000 dolari; reabilitarea unității sanitare – 3,6 milioane de euro; dotare cu aparatură medicală ultramodernă – 3 milioane de euro. „Spitalul Municipal Medgidia reprezintă cel mai important obiectiv al municipiului nostru și mă bucur că, după multe proceduri complicate și hățișuri birocratice pe care le-am depășit, am ajuns și la momentul important de începere a lucrărilor de reabilitare a unității sanitare“, a declarat primarul municipiului Medgidia, Valentin Vrabie.

 

 

Cele mai citite

Șeful AIEA despre situația de la Zaporojie: “Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri...

Olaf Scholz, vizită în China: Nu fumăm toți cannabis în Germania

Cancelarul Olaf Scholz i-a asigurat luni pe studenții chinezi că nu vor fi nevoiți să fumeze cannabis dacă aleg să studieze în Germania, liderul...

În timp ce PNL și PSD ar căuta un înlocuitor pentru Cîrstoiu, Sebastian Burduja își prezintă “Planul pentru București”

Sebastian Burduja, ministru al Energiei și președinte al filialei PNL București, își prezintă noua lui carte, care se intitulează "Planul pentru București". Sebastian Burduja vorbește...
Ultima oră
Pe aceeași temă