În 2018, un studiu sociologic publicat în Journal of Advanced Nursing dezvăluia faptul că zeci de milioane de oameni din întreaga lume se tem de injecții, reacțiile subiecților mergând de la anxietate ușoară până la atacuri de panică și fobii depline. În prezent, pe măsură ce campaniile de vaccinare anti Covid-19 se desfășoară pe tot globul, abordarea acestor temeri este mai necesară ca oricând pentru sănătatea publică. Pentru a proteja populația în ansamblu, o proporție substanțială de oameni trebuie vaccinată, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în vederea atingerii premiselor imunizării comunitare. În atare condiții, pentru persoanele care iau în considerare inocularea vaccinului împotriva Covid-19, dar sunt paralizate, din cauza fobiei lor, de gândul că vor trebui să facă față unei injecții, căutarea unui tratament ar putea fi o decizie de viață și moarte. Din fericire, experții spun că tratamentele pentru frica de seringi pot fi extrem de eficiente, la fel cum lăsarea afecțiunii netratate poate duce la complicații în timp.
Cum se manifestă frica de injecții?
Fobia este o teamă manifestată constant în privința unui stimul specific. Aproximativ 30% dintre oameni experimentează, pe parcursul vieții lor, o tulburare de anxietate, dintre aceștia, între 7% și 9% dintre indivizi dezvoltând o fobie specifică. Anxietatea cu privire la ace, totuși, nu trebuie să îndeplinească definiția formală a fobiei pentru a provoca probleme. Aproximativ un sfert dintre adulți se tem de ace și se estimează că un procent de 7% din populația matură a Mapamondului evită imunizările din cauza acestei frici, potrivit Centrului SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Statele Unite ale Americii.
Deși știu că vaccinările regulate reduc riscul de deces, dizabilități și boli, persoanele cu fobii severe sunt tentate să evite îngrijirile medicale, chiar dacă aceasta înseamnă deteriorarea sănătății. Pentru persoanele cu teamă puternică de injecții, dar care își fac totuși vaccinul, în ciuda temerilor lor, experiența poate fi traumatizantă, având ca efect apariția amețelilor, a senzației de leșin, a insomniilor, transpirației și tensiunii musculare. Iar în contextul actual, o parte din aceste efecte ar putea fi foarte ușor confundate cu vehiculatele reacții medicale adverse ale vaccinului, fapt care ar mări reticența terților față acceptarea vaccinului anti Covid.
Cum putem depăși teama de ace?
Tehnicile de relaxare, meditația, și yoga fac parte de instrumentarul de asanare al propriilor fobii, la care cei care doresc să se vaccineze pot apela. În egală măsură, distragerea atenției poate funcționa, numărarea lucrurilor vecinătate, imaginarea prezenței într-un loc sigur și reconfortant sau discuțiile cu prieten de încredere. Medicamentele anti-anxietate sunt o altă opțiune, în special cele cu vremelnic efect sedativ care pot ajuta la reducerea anxietății.
Fobiile însă, cer în întregime ajutor profesional și, tocmai de aceea, cea mai indicată și populară abordare rămâne terapia comportamental – cognitivă, un proces de identificare, conștientizare, colaborare și intervenție asupra sinelui, pe care subiecții îl vor pune în practică în compania psihologilor, pentru a-și modifica gândurile, așteptările, atitudinea și reacțiile.