0 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăPoliticăZiua decisivă pentru următorii patru ani

Ziua decisivă pentru următorii patru ani

Acestea au fost întrebările zilei de ieri pe plan politic.

Pentru liberali, ziua a fost tensionată, miza alegerilor fiind menținerea sau nu la guvernare. PNL avea nevoie de numai câteva voturi în plus față de PSD pentru a-l susține în continuare pe Ludovic Orban în fruntea Guvernului.

Îngrijorările liderilor liberali țineau de pierderea unor procente însemnate în ultimele săptămâni, asimilate erodării la guvernare, dar și unor decizii și declarații nepopulare. O participare scăzută la vot influențează întotdeauna rezultatele finale, așa încât majoritatea liderilor politici au făcut apeluri pentru ieșirea la urne.

Mesajele liderilor la intrarea la urne au pus accentul pe dezvoltarea României și pe instituirea unor reforme. „Avem şansa chiar istorică de a alege un Parlament mai bun, un Parlament care realmente se ocupă de problemele românilor şi un Parlament care face legi bune pentru România. Este extrem de important să mergem la vot, alegerile nu se câştigă în sondaje, alegerile se câştigă la urne şi este între timp foarte clar, fiecare vot contează”, a transmis preşedintele Klaus Iohannis, după ce a votat.

La rândul său, premierul Ludovic Orban a dat asigurări că procesul electoral este unul sigur și nu există riscul infectării cu COVID-19, dacă regulile sunt respectate. „E o zi decisivă pentru România. Îi invit pe toți românii să își exercite dreptul de vot și să participe la această decizie fundamentală. Am votat pentru dezvoltarea României. Pentru o Românie dinamică, modernă, încrezătoare în forțele sale, care să fie respectată la nivel internațional. Am votat pentru reforme substanțiale, pentru o orientare euroatlantică clară a României, pentru un plan de dezvoltare care să permită saltul pe care România îl merită,” a spus Orban.

Liderii social-democrați au fost mai degrabă blazați și au intrat în ziua votului fără măcar a propune un nume de premier, știind că șansele de a-l da sunt relativ mici. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, i-a îndemnat pe români „să-și ia viața înapoi”. „Am votat de asemenea și împotriva incompetenței și indolenței. Îndemn pe toți românii să vină astăzi la vot, este un vot crucial pentru următorii 4 ani”, a declarat Ciolacu, după ieșirea de la urne, în orașul său de domiciliu, Buzău.

Co-președintele USR PLUS, Dacian Cioloș, a votat într-o secție amenajată la Zalău, iar după vot a spus că „a venit momentul să apropiem Parlamentul de societate și împreună să facem schimbările pe care le dorim”.

Partide mici

Pentru partidele mici este întotdeauna dificil de estimat dacă vor accede în Parlament sau nu. Pentru UDMR, atingerea pragului electoral la nivel național – de 5% – nu este neapărat o miză pentru că Uniunea are la dispoziție și pragul alternativ – de 20% în patru circumscripții electorale.

În schimb, PMP, Pro România Social Liberală sau un alt partid mic ar putea accede în Legislativ și influența politica la nivel mare și în următorii patru ani.   

Pentru candidații independenți rămâne în continuare foarte greu de atins pragul electoral, iar dacă s-ar întâmpla acest lucru ar fi o premieră absolută pentru România.  

Prezența la vot

Una dintre mizele zilei de ieri a fost prezența la vot. Cifrele nu păreau prea încurajatoare cel puțin în prima parte a zilei. La ora 10.00, prezența la vot era de 4,97%, considerabil mai scăzută față de alegerile locale, când la aceeași oră se înregistrase o prezență de 7,64%, dar mai mică și față de aceeași oră la alegerile parlamentare din 2016 – când la ora 10, votaseră deja 5,27% dintre alegători. La ora 13, doar 13,85% dintre românii cu drept de vot se prezentaseră la urne, față de 21,12% în 2016, și 19,84% la alegerile locale din septembrie.

În mod tradițional, membrii birourilor electorale, politicienii, vârstnicii și cei din mediul rural sunt cei care votează în primele ore ale zilei, în timp ce tinerii și cei din mediul urban se prezintă la vot la târziu. De asemenea, prezența la vot la alegerile locale este de obicei mai mare decât la parlamentare, unde oamenilor li se cere să voteze liste de partid, iar mesaje sunt mai abstracte. Organizate sub semnul pandemiei de COVID-19, alegerile parlamentare din acest an au fost cu siguranță influențate și de teama oamenilor de a se prezenta la vot, mai ales a celor aflați în grupe de risc – vârstnici sau persoane care au comorbidități. De asemenea, românii care se aflau în carantină sau izolare au avut posibilitatea de a solicita urna mobilă.

Mai mulți politicieni, în izolare

Printre cei aflați în izolare s-au aflat și mai mulți candidați, precum și președintele Autorității Electorale Permanente, Constantin-Florin Mitulețu-Buică. Acesta a făcut o solicitare pentru urna mobilă pentru a-și exprima dreptul electoral.

Într-o situația specială s-a aflat însă co-președintele USR PLUS, Dan Barna. Depistat pozitiv la COVID-19, Barna s-a autoizolat în București, însă nu a avut dreptul de a solicita urna mobilă, deoarece domiciliul său se afla în județul Sibiu, fiind înscris pe listele electorale din orașul în care locuiește. Candidat din partea USR PLUS în Neamț, deputatul Iulian Bulai a solicitat și el urna mobilă pentru a putea vota, tot din cauza COVID-19. 

Urna specială, o problemă

Una dintre problemele semnalate Expert Forum legate de ziua de ieri a fost tocmai dificultatea în a solicita urna mobilă. Din sesizările primite de la observatori și alegători, problemele cel mai frecvent semnalate pe parcursul zilelor de sâmbătă și duminică au fost legate de dificultăți în a se înscrie pentru utilizarea urnei speciale, dar și neînțelegerea legislației electorale din perspectiva faptului că alegătorii trebuie să voteze în circumscripția unde sunt arondați cu domiciliul sau reședința, a arătat EFOR. Organizația a criticat în mai multe rânduri vidul legislativ în legislația electorală și întârzirea unor decizii astfel încât nu a existat o campanie de informare coerentă pentru alegători.

Cele mai citite

Poșta Română va închide în următorii ani toate oficiile sale poștale

Directorul general de la Poșta Română, Valentin Ștefan, a anunțat că toate oficiile poștale din România vor fi închise treptat în următorii ani. Poșta...

Consumul de antibiotice în UE a crescut cu 1% între 2019 şi 2023

Italia ocupă locul întâi în Europa în privința deceselor cauzate de infecțiile cu bacterii rezistente la antibiotice, raportând aproximativ 12.000 de decese din cele...

Google intenționează să transforme Chrome OS într-o variantă a sistemului de operare Android

Google intenționează să transforme complet Chrome OS într-o variantă a sistemului de operare Android, cu scopul de a concura mai eficient cu iPad-ul și...
Ultima oră
Pe aceeași temă