Liderul liberal se împăunează cu susținerea a 36 dintre filialele de partid, fără a spune însă că va trebui să obțină noi validări, după alegerea noilor conduceri din teritoriu.
Alegerile în partid vor fi declanșate în curând după cum a spus Orban, într-o conferință de presă la Cluj. „Nu există o competiţie. Deocamdată sunt singurul care mi-am anunţat candidatura la preşedinţia Partidului Naţional Liberal. În curând vom declanşa procedurile de alegeri în partid. Vreau din nou să fac precizarea că alegerile în Partidul Naţional Liberal nu înseamnă numai organizarea unui Congres.(…) Abia după ce se termină alegerile la baza partidului va avea loc Congresul”, a declarat Orban.
Deputatul PNL Florin Roman a explicat pentru România liberă că procedura va mai dura. Congresul PNL este convocat, conform statutului, de Consiliul Național. Astfel, acest for va trebui să se întrunească inițial, fiind urmat de Congres „Probabil că septembrie va fi propunerea domnului Orban”, a declarat Roman.
Înainte de forul suprem al PNL, organizațiile teritoriale vor avea alegeri interne. Înseamnă că, deși 36 de organizații locale și-au exprimat deja susținerea pentru Orban, procedura va trebui reluată pentru ca noua conducerea din fiecare județ să se exprime în favoarea unuia dintre candidați.
Liberalii vor trebui să declanșeze procedura alegerilor și să stabilească acest calendar, însă pentru ca Congresul să aibă loc în septembrie, alegerile interne din teritoriu ar trebui să aibă loc înainte în iulie sau august. Chestiunea nu este foarte convenabilă pentru politicieni, care în mod normal nu au activități pe timpul verii, însă organizarea va depinde și de situația epidemiologică.
Candidații
Chiar dacă a făcut anumiți pași în direcția candidaturii la șefia PNL, premierul Florin Cîțu nu a spus până la acest moment cu subiect și predicat că va intra în competiție.
Alte nume vehiculate până acum au fost cele ale prim-vicepreședintelui Rareș Bogdan și al vicepreședintelui Dan Motreanu, fără ca vreunul dintre ei să anunțe în mod oficial o astfel de informație. Întrebat dacă vor apărea candidați noi, Roman spune că cel mai probabil da. „În PNL a fost tot timpul competiție”, a declarat deputatul, spunând că cel mai probabil și el va candida pentru un nou post de vicepreședinte.
Senatorul Alina Gorghiu, vicepreședinte al Senatului, spune însă că nu va intra în cursă pentru că este membru de drept al BEx ca fost președinte al PNL.
Cîțu, în campanie
Chiar dacă, la rândul său, a pornit prin țară pentru a sta de vorbă cu liderii din teritoriul, premierul Florin Cîțu nu spune pentru moment că va candida. „Sunt aici ca prim-ministru, sunt aici pentru a susţine campania de vaccinare”, a spus Florin Cîţu, prezent la Suceava, întrebat dacă se află în campanie electorală internă.
Pe de altă parte, șeful Guvernului spune că un congres va trebui să aibă loc. „Va trebui să fie congres la PNL, pentru că au fost alegeri și e și statutul PNL care spune că după alegeri trebuie să fie un congres. Să se anunțe congresul și vom vedea ce facem atunci. Eu îmi fac treaba la Guvern pentru români, avem rezultate foarte bune”, a spus el. Echipa din jurul lui Cîțu mizează însă pe faptul că în pixul premierului stau atât numirile în funcții, cât și bugetele, instrumente cu care premierul ar putea obține susținere la nivel local.
TEHNIC VORBIND
Până în acest moment, în spațiul public au ajuns patru nume de posibili candidați la șefia PNL: Ludovic Orban, Florin Cîțu, Rareș Bogdan și Dan Motreanu.
Filialele locale și județene ale PNL vor avea alegeri interne înainte de congres,
Noile conduceri vor trebui să stabilească pe cine susțin la șefia partidului la momentul congresului.
Ultimul congres al PNL a avut loc pe 17 iunie 2017.