Legea se va duce acum la promulgare la președintele Iohannis, care nu o poate respinge a doua oară. Principalul motiv pentru care acesta a respins-o anterior a fost monopolizarea de către Parlament a tuturor atribuțiilor legate de propunerea, numirea și demiterea conducerii ANCOM, fapt care ar încălca Directivele UE.
Senatorii au adoptat cu 79 voturi ‘pentru’ și 29 ‘împotrivă’ același proiect de lege care trecuse deja de Camera Deputaților, fără alte amendamente. Plenul Camerei Deputaților a adoptat cu amendamente, în data de 9 mai, cererea de reexaminare a președintelui Iohannis privind legea care modifica procedura numirii și demiterii conducerii arbitrului telecom (ANCOM).
Deputații au adoptat-o parțial, cu 165 de voturi ‘pentru’, 89 ‘împotrivă’ și șase abțineri, ignorând principala observație făcută de Klaus Iohannis: excluderea întregii puteri executive (atât Guvernul, cât şi Președintele României) din această procedură. Deputații USR și ai PNL acuză că procedura în care s-a adoptat această cerere a fost una abuzivă.
Legea trimisă la reexaminare în Parlament și care va ajunge acum nemodificată pe masa lui Iohannis menționează că: preşedintele şi cei doi vicepreşedinţi ai ANCOM sunt numiţi de către Parlament, în şedinţa comună a celor două Camere, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi.
Anterior acestei reglementări şi înainte de modificarea pe care aceasta a suferit-o prin OUG nr. 33/2017 (în Guvernul SorinGrindeanu), conducerea ANCOM era numită de către președintele României, la propunerea Guvernului.