USR PLUS a depus un proiect pentru desființarea pensiilor speciale ale aleșilor locali

Parlamentarii USR PLUS au depus la Parlament, exact de pe data de 14 aprilie, ziua în care Vlad Voiculescu a fost demis de la Ministerul Sănătătății, un proiect prin care anulează pensiile speciale ale primarilor și președinților de consilii județene.

Share

Ioana Oancea 0 comentarii

18.04.2021 - 22:56

Mai precis, proiectul abrogă art. 210 din Codul administrativ care spune că „Indemnizația pentru limită de vârstă pentru primar, viceprimar, președinte al consiliului județean și vicepreședinte al consiliului județean” din Ordonanța de urgență a Guvernului nr 57/2019 prin care se acordă începând cu 1 ianuarie 2020 o indemnizație lunară pentru limita de vârstă (cunoscută sub denumirea de pensie specială) pentru persoanele care începând cu anul 1992 au deținut calitatea de primar.

Proiectul este semnat de toți parlamentarii USR PLUS – 80 de senatori și deputați.

Expunerea de motive, semnată de Simona Spătaru, în numele aleșilor USR PLUS arată că, în 2019, ministrul dezvoltării de la acea dată, Vasile Daniel Suciu, declara că impactul bugetar al acestor pensii speciale ar fi de maximum 150 de milioane de lei pe an (peste 31 de milioane de euro, la cursul actual).

Primarii nu au apucat să încaseze niciodată aceste pensii pentru că plata a fost prorogată în mai multe rânduri, ultima dată de Guvernul liberal pentru anul 2022.

Fosta senatoare USR Florina Presadă chiar susținea, într-o postare pe Facebook, că liderii USR PLUS ar trebui să profite de momentul creat după demiterea lui Vlad Voiculescu și să condiționeze susținerea în continuare pentru Florin Cîțu sau pentru altcineva din PNL de implementarea unor reforme precum alegerea primarilor în două tururi sau eliminarea pensiilor speciale pentru aleșii locali.

 

Comentarii