13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăPoliticăUDMR: Codul administrativ trebuie adoptat de Parlament

UDMR: Codul administrativ trebuie adoptat de Parlament

Acesta afirmă că UDMR susţine necesitatea adoptării de către legislativ a unui nou proiect de lege, care să transpună aproape integral forma adoptată a Codului administrativ de către Parlament.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, marţi, de UDMR, administraţia publică din România poate rămâne fără reglementare în cazul în care CCR admite sesizarea Avocatului Poporul privind OUG prin care s-a adoptat Codul Administrativ cu modificările Executivului.

UDMR transmite că a formulat obiecţii la documentul adoptat de Guvern şi precizează că Codul administrativ trebuie adoptat de Parlament.

În acest sens, UDMR a deus un proiect de lege.

”Avem nevoie de o reglementare clară pentru administraţia publică din România, de instituţii moderne, eficiente, şi de o descentralizare a sistemului”, a declarat  senatorul UDMR Cseke Attila, despre proiectul de lege depus.

Proiectul de lege al UDMR readuce forma adoptată în 2018 de Parlament a legii, şi conform propunerii s-ar revenii la reglementarea privind alegerea indirectă a Preşedinţilor de Consilii Judeţene, schimbată prin OUG de către Guvern.

Totodată proiectul legislativ al UDMR conţine reglementări privind drepturile lingvistice a minorităţii maghiare din România, dar şi garantarea drepturilor prevăzute de legislaţia în vigoare.

Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională privind neconstituţionalitatea OUG 57/2019 referitoare la Codul Administrativ, invocând că aceasta nu răspunde exigenţelor Constituţiei privind delegarea legislativă, contravine prevederilor constituţionale privind mandatul reprezentativ, răspunderea membrilor Guvernului şi controlul parlamentar al activităţii Guvernului şi contravine art. 115 alin. (6) din Constituţie, întrucât afectează regimul instituţiilor fundamentale ale statului, în speţă Guvernul.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă