17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăPoliticăToamna se numără plagiatele din tezele lui Kövesi și Negoiță

Toamna se numără plagiatele din tezele lui Kövesi și Negoiță

După înlăturarea de la conducerea Direcției Naționale Anticorupție (DNA), fostul procuror-șef Laura Codruța Kövesi ar putea să mai primească o „lovitură“, în toamnă.

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) ar putea să ia din nou la analizat teza de doctorat a Codruței Kövesi. Aceasta, după ce ministrul Educației Naționale, Valentin Popa, le-a cerut, acum câteva luni, membrilor CNATDCU stabilirea, într-un timp cât mai scurt, a unor standarde minimale pentru acordarea titlului de doctor. De asemenea, Valentin Popa vrea să fie reanalizate și unele teze pentru care s-au acordat în trecut titluri de doctor. Șeful Învățământului spune că le-a dat termen membrilor CNATDCU până în toamnă.

Surse din cadrul Ministerului Educației Naționale (MEN) susțin că una dintre tezele ce vor fi analizate ar putea fi cea a fostei șefe a DNA, după ce imaginea CNATDCU a fost afectată de acest caz. Credibilitatea CNATDCU a scăzut după ce Consiliul a decis să nu îi retragă titlul de doctor Codruței Kövesi, cu toate că a constatat că 4% din teză era plagiat.

În raportul CNATDCU pe lucrarea fostei șefe DNA se menționează însă că se recomandă interzicerea publicării tezei în starea actuală, fiind sub standardele de calitate ale unei teze de doctorat.

Ministrul Valentin Popa a declarat pentru „România liberă“ că anumite instituții de învățământ superior nu vor să facă „lumină“ în cazul acordării unor titluri de doctor. „Trebuie revăzut și modul de colaborare al CNATDCU cu universitățile. Unele universități nu vor să arate cum s-au acordat titluri de doctor în anumite cazuri“, ne-a declarat Valentin Popa.

Întrebat dacă printre tezele de doctorat care ar trebui reexaminate se numără și cea a Codruței Kövesi, ministrul Educației a răspuns că el nu a menționat niciun nume membrilor CNATDCU.

 

Absolvent de liceu la 31 de ani, doctor la 40

 Teza de doctorat a primarului sectorului 3, Robert Negoiță, ar putea, de asemenea, să fie luată la verificat mai exigent de CNATDCU din toamnă. Edilul, care a reușit să-și ia bacalaureatul abia la 31 de ani, a și fost audiat de procurori, după ce presa a dezvăluit că lucrarea sa de doctorat este plagiată aproape integral.

Robert Negoiță şi-a prezentat lucrarea de doctorat în 2012. Teza i-a netezit drumul către titlul de Doctor în ştiinţe juridice la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“. Titlul de doctor a fost contestat atunci când societatea civilă a descoperit că Negoiță ar fi cules pasaje ample din lucrări ale altor specialişti în economie, fără să citeze sursa. Plângerea a ajuns la Parchetul General, care a început o anchetă.

Apoi, și Comisia de etică a Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“ a constatat că lucrarea de doctorat a lui Robert Negoiţă este un plagiat şi a cerut CNATDCU să îi retragă titlul de doctor, după cum a anunțat, acum doi ani, rectorul Academiei, Daniel Torje.

Edilul a replicat atunci că nu se va opune deciziei CNATDCU, dacă acesta conchide că trebuie să-i fie retras titlul de doctor. „Nu am niciun regret că acest lucru se va întâmpla, cu atât mai mult cu cât îmi dau seama că, în parcursul meu din administraţia publică, cele mai importante au fost cunoştinţele dobândite practic“, a scris edilul pe Facebook.

Ba, mai mult, el a și recunoscut indirect că a plagiat: „Este un episod pe care mi-l asum şi din care am învăţat o lecţie importantă: singurele realizări notabile sunt cele construite pe o bază sănătoasă! Mi-am asumat acest principiu în calitate de primar, dar, din păcate, nu l-am avut în vedere din perspectiva academică“, a adăugat el.

Ce așteptări are Valentin Popa

 Potrivit unui comunicat remis de MEN, din 2 martie 2018, Valentin Popa le-a reamintit membrilor CNATDCU că aşteptările comunităţii academice privind acest organism sunt foarte mari, membrii acestuia fiind cei de la care se aşteaptă, înainte de toate, stabilirea liniilor directoare ale învăţământului superior românesc.

„În acest context, solicitările exprese ale ministrului adresate membrilor CNATDCU sunt: analizarea şi identificarea posibilităţilor de armonizare a standardelor de calitate în învăţământul superior, fără scăderea acestora; stabilirea, într-un timp cât mai scurt, a unor standarde minimale pentru acordarea titlului de doctor; conştientizarea importanţei rolului CNATDCU, conform Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011 şi Regulamentului de organizare şi funcţionare, în ceea ce priveşte desfăşurarea concursurilor pentru ocuparea poziţiilor de conferenţiari şi profesori din universităţi, precum şi în respectarea eticii şi deontologiei în cercetare (şcoli doctorale). Pornind de la acest deziderat, ministrul Valentin Popa a anunţat membrii CNATDCU că vor efectua vizite de monitorizare şi control în universităţi, în echipe mixte, alături de funcţionari din cadrul Corpului de Control al ministrului“, se arată în comunicat.   

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...

Soluții pentru protecția împotriva exploziilor de praf

În peisajul comercial de astăzi, asigurarea siguranței și securității este vitală, în special în ceea ce privește reducerea riscurilor asociate cu exploziile de praf....

VIDEO. Tensiuni la Paris. Confruntare tensionată între susținătorii Israelului și cei ai Gaza

Tensiunile la cote maxime în fața prestigioasei universități Sciences Po din Paris din cauza războiului din Gaza, în timp ce manifestanți pro-israelieni au venit...
Ultima oră
Pe aceeași temă