4.3 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăPoliticăTeodorovici ironizează Opoziția pentru greșelile gramaticale din moțiune

Teodorovici ironizează Opoziția pentru greșelile gramaticale din moțiune

‘De altfel, această a cincea moţiune ca ministru, a treia ca ministru de Finanţe, nu face decât să-mi accentueze dezamăgirea că partidele parlamentare permit evidenţierea unor scribi sau copişti demagogi şi nu înţeleg că lucru cel mai rău pe care îl pot face este să nu faci nimic, şi aceasta în detrimentul adevăraţilor profesionişti care nu-şi mai găsesc locul din cauza primilor. Recunosc că îmi e din ce în ce mai greu să înţeleg ceea ce scrieţi în moţiunile dumneavoastră. Greşeli gramaticale încă de la primele paragrafe, enunţuri incorecte din punct de vedere economic, corelaţii înţelese greşit, date statistice incorecte sau interpretate partizan. În general, prea multă poezie, prea multă politică în interpretarea unor fenomene economice de bază. Un ghiveci de greşeli, neînţelegeri şi inconsecvente. M-am săturat până şi eu să contracarez greşeli economice şi mi-am permis să fac şi eu un experiment. Am rugat un student de la Facultatea de Economie să-mi spună punctele tari şi punctele slabe ale moţiunii. Fără să divulg cine îşi asumă acest document. Ce spune studentul ? Se spune că nu există nicio prognoză publică cu încasările pe 2019. Răspuns: ‘Chiar eu am citit atât în proiecţia de pe buget şi în strategia fiscal-bugetară. Le-am găsit pe site’. Se afirmă că prevederile Ordonanţei 114 aduce pierderi pentru consumatori români. Răspuns: ‘Cum sunt afectaţi românii dacă vor plăti facturi mai mici la utilităţi? Pierdem dacă vom plăti dobânzi mai mici la credite? Este o pierdere pentru români dacă salariul din construcţii va fi de 500 de euro? Nu ne dorim staţiuni de turism balnear sau universităţi în oraşele noastre?’. Sunt întrebări legitime’, a precizat Teodorovici, citat de Agerpres.

Acesta a subliniat că sunt parlamentari care nu s-au făcut remarcaţi „nici măcar prin idei năstruşnice”, ca să nu mai vorbească de propuneri eficiente pentru problemele cu care ne confruntăm.

„Sunt parlamentari care, nefăcându-se remarcaţi nici măcar prin idei năstruşnice, ca să nu le numesc nerealiste, darămite cu propuneri eficiente pentru problemele cu care ne confruntăm, încearcă din nou cu disperare invocând aceleaşi false argumente care să alimenteze ideea că vrem să furăm banii românilor, fie că am realizat un buget ţesut pe argumente extrase din imaginaţie sau că vrem, prin anumite acte normative, să ne însuşim anumite venituri. Din anul 2014 şi până în anul 2019, cinci ani – cinci moţiuni şi nenumărate minciuni. Nu pot, însă, să nu remarc cu satisfacţie, dar şi cu tristeţe, pe de altă parte, că în Senat colegii din Opoziţie sunt mai puţin dispuşi să dea curs spectacolului politic decât în Camera Deputaţilor, pentru că majoritatea minciunilor, scuze a moţiunilor dumneavoastră, mi-au fost adresate de la această tribună. Şi aş mai remarca ceva, stimaţi colegi din Opoziţie, că aţi greşit titlul. Vă rog frumos să corectaţi şi să scrieţi cu litere mari: ‘Demagogia PNL-istă, USR-istă subminează economia naţională’, a spus Teodorovici.

Ministrul a adăugat că estimarea de creştere economică a României în 2019 de 5,5% este mai mult decât realistă.

‘În primul rând, veniţi din nou cu teza prognozei optimiste privind creşterea economică şi de anul acesta. Deşi v-au fost prezentate de nenumărate ori argumente tehnice şi strict economice. Dacă ne uităm la comparaţiile dintre creşterea economică prognozată de organismele internaţionale pentru România, în ultimii doi ani, vedem o medie a estimărilor acestora de 4,15%, iar media anuală a analizelor este de 5,5%. În condiţiile în care, în ultimii trei ani, creşterile economice au fost verificate, considerăm că în raport cu investiţiile suplimentare prevăzute în buget pentru anul 2019, precum şi cu fondurile europene absorbite, creşterea economică de 5,5% este mai mult decât realistă’, a afirmat Eugen Teodorovici’, a explicat ministrul.

Acesta a punctat, de asemenea, că România are cea mai mare diferenţă între rata dobânzii la credite şi rata dobânzii la depozite din Uniunea Europeană.

‘Dacă vorbim pe partea de formare a Produsului Intern Brut, pe partea de ofertă, din ce sectoare vine valoare adăugată mai mare, avem un an 2019 faţă de anul 2018 cu un plus de 0,2 puncte procentuale la contribuţia industriei, un plus de 0,4 puncte procentuale la construcţii… În domeniul comunicaţiilor se discută de cinci ani de legea taxării giganţilor tech drept o discuţie de justiţie fiscală. Cât priveşte taxa pe activele financiare, uitaţi-vă la raportările record ale sistemului bancar din România. În acelaşi timp, citiţi statisticile Autorităţii Bancare Europene. România are cea mai mare diferenţă între rata dobânzii la credite si rata dobânzii la depozite din Uniunea Europeană. O diferenţă de cinci puncte procentuale, adică dublă faţă de media Uniunii Europene, cu 40% mai mare decât cea din Polonia şi de 2,5 ori mai mare decât în Republica Cehă’, a spus oficialul de la Finanţe.

În plus, Teodorovici a declarat că România are cel mai ridicat randament al sectorului bancar dintre ţările Uniunii Europene, adică 20,2%,’ de trei ori mai mare decât media europeană, şi de aproape şapte ori mai ridicat decât în Germania şi faţă de cel din Austria şi Polonia’.

‘Din pricina dobânzilor mult prea ridicate, băncile comerciale nu mai creditează economia reală, raportul credite – depozite a scăzut puternic ajungând la 75% faţă de media Uniunii Europene, de 116%. Desigur, ştiaţi acest lucru când aţi scris textul moţiunii’, a susţinut ministrul.

În ceea ce priveşte OUG 114, Eugen Teodorovici a subliniat că Executivul a îndeplinit cerinţa legală de stabilire a nivelului punctului de pensie, de 1.100 de lei, valabil de la 1 ianuarie 2019, respectiv de 1.265 de lei, de la 1 septembrie 2019.

‘Când vorbiţi despre abrogarea OUG 114, trebuie să le spuneţi oamenilor că nu doriţi să crească nivelul de trai, că nu doriţi majorarea pensiilor în avans faţă de prevederile legale. Prin OUG 114, Guvernul a îndeplinit astfel cerinţa legală de stabilire a nivelului punctului de pensie, de 1.100 de lei, valabil de la 1 ianuarie 2019 şi de 1.265 de lei, de la 1 septembrie 2019. Majorarea prevăzută de lege a fost din nou devansată de această dată cu 3 luni. Mai mult, că nu sunteţi de acord cu majorarea indemnizaţiei sociale pentru pensionari de la 1 septembrie 2019, cu 10%, la 704 lei. De asemenea, că nu doriţi acordarea voucherelor de vacanţă şi a normei de hrană în valoare de două salarii minime pe economie’, a precizat şeful de la Finanţe.

Demnitarul a îndemnat semnatarii moţiunii de cenzură împotriva sa să explice românilor că „propunerea de abrogare a OUG 114 nu este pură demagogie”.

‘Constat că nu aţi citit tot textul OUG 114 sau să înţeleg că dacă doriţi abrogarea Ordonanţei sunteţi împotriva stimulării unor sectoare economice prioritare. Poate nu doriţi să susţineţi proiectele comunităţilor locale şi ale universităţilor. Poate nu ştiţi că avem 40 de staţiuni balneo-climaterice în România şi resurse naturale pentru 200 de astfel de staţiuni. Poate nu vă interesează că deţinem o treime din potenţialul balneo-climateric din Europa’, a declarat Eugen Teodorovici.

Plenul Camerei Deputaţilor dezbate luni moţiunea simplă împotriva ministrului Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, intitulată „Lăcomia pesedistă subminează economia naţională”. Aceasta a fost iniţiată de USR, PNL şi PMP.

Votul final va fi dat miercuri, după cum a decis Biroul permanent al Camerei. 

Cele mai citite

Furtuna puternică de la București a provocat un accident cu două mașini. Un minor a ajuns la spital

Un șofer a provocat un accident, marți seara, în Capitală, după ce a încercat să evite un copac doborât de vânt pe Bulevardul Kiseleff....

WhatsApp nu va mai funcționa pe telefoanele Android mai vechi. Vezi lista completă

Începând din ianuarie 2025, aplicația WhatsApp, deținută de Meta, va înceta să mai fie compatibilă cu telefoanele Android mai vechi, în special cele care...

Atac major al Rusiei asupra Ucrainei în dimineața de Crăciun: Rețele energetice și orașe vizate

În dimineața de Crăciun, Rusia a lansat un atac masiv asupra rețelei energetice și orașelor din estul Ucrainei, folosind rachete de croazieră și balistice,...
Ultima oră
Pe aceeași temă