15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPoliticăTensiunile dintre Nicușor Dan și PLUS pun bugetul Primăriei Capitalei sub semnul...

Tensiunile dintre Nicușor Dan și PLUS pun bugetul Primăriei Capitalei sub semnul întrebării

Consiliul General al Municipiului București (CGMB) trebuie să voteze miercuri bugetul pentru anul 2021, propus de edil, însă tensiunile ar putea duce la respingerea proiectului.

Aripa PLUS din USR PLUS este reticentă, ținând cont că Dan nu i-a delegat viceprimarului Horia Tomescu (PLUS) dreptul de semnătură cu privire la coordonarea spitalelor. Liderul grupului USR PLUS din Consiliul General, Ana Ciceală, a declarat pentru România liberă că formațiunea se va prezenta la ședința de miercuri în care se va da votul final asupra bugetului, însă a refuzat să comenteze informațiile potrivit cărora USR PLUS nu va vota proiectul propus de Dan.

Viceprimarul Tomescu vine pe filiera PLUS și este cel care i-a luat locul lui Vlad Voiculescu, după ce acesta și-a dat demisia din CGMB pentru a deveni ministru al Sănătății. La acel moment, și Vlad Voiculescu reclama faptul că primarul nu îi delegase încă atribuțiile în domeniul spitalelor din subordinea Primăriei, astfel că nu putea să își exercite atribuțiile convenite la nivel politic. În acest moment, managerii de spitale pot fi numiți doar cu semnătură edilului general, însă în practică, mulți dintre directorii actuali sunt cei numiți din vremea Gabrielei Firea sau a lui Sorin Oprescu, ei nefiind încă schimbați. 

Matematică

Pentru a aproba bugetul, este nevoie de o majoritate absolută – adică cel puțin 28 de voturi „pentru”, din care PNL aduce 11, iar PMP – cinci, deci insuficiente pentru a construi o majoritate. Pe de altă parte,  unii consilieri generali ai USR au ajuns în CMGB pe filiera Asociației Salvați Bucureștiul, organizația lui Nicușor Dan, și este greu de crezut că vor vota împotriva acestuia. Însă, chiar dacă toți cei 11 useriști ar vota bugetul – s-ar ajunge la 27 de voturi, adică lui Dan i-ar mai trebui un singur vot în plus.

PLUS ar aduce încă șase voturi, însă este greu de crezut că o vor face fără negocieri, iar opoziția, adică reprezentanții PSD, au 21 de fotolii în CGMB și tot atâtea voturi.

Rămâne de văzut cum se vor poziționa consilierii USR pentru că un vot alături de Nicușor Dan va accentua sciziunea dintre ei și cei de la PLUS.

Între timp, consilierii PNL au anunțat o conferință de presă, miercuri la ora 9, înainte de votul dat bugetului Primăriei. 

Atribuții

În august anul trecut, PNL, USR PLUS și Nicușor Dan au semnat un protocol în care au agreeat că viceprimarul din partea USR PLUS va gestiona trei mari domenii: sănătatea (rețeaua de spitale), educația și calitatea vieții (mediu, centre pentru vârstnici, centre pentru copii, sport si agrement). În februarie, anul acesta, Dan a semnat un document prin care i se delega lui Tomescu coordonarea mai multor direcții, administrații și activități, printre care și Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), însă nu și dreptul de semnătură.

La finalul lunii, martie, Horia Teomescu anunțat că a informat CGMB cu privire la problemele găsite în ASSMB și că le va înainta către organele de anchetă penală. „Doar în ultima lună, de când am preluat efectiv coordonarea instituției prin dispoziția Primarului General, am identificat deficiențe de management cu consecințe grave asupra sănătății bucureștenilor și asupra banului public”, spunea Tomescu la acel moment.

 

„E vorba de o explozie de achiziții prin negociere directă și fără publicare, inflație de personal și detașări, contracte care ridică mari semne de întrebare, încheiate cu firme depre care presa scrie de ani de zile că sunt abonate la bugetul ASSMB. De aceea, voi sesiza organele penale competente pentru a clarifica situația managementului de la Administrația Spitalelor din București”, HORIA TOMESCU, VICEPRIMAR

 

TEHNIC VORBIND

Bugete respinse

Disensiunile dintre consilierii locali și primari sau neînțelegerile dintre PNL și USR PLUS au provocat însă probleme și în alte primării.

Bugetul municipiului Iași propus de Mihai Chirică (PNL) a fost respins de plenul Consiliului Local (CL) săptămâna trecută, după o ședință maraton care a durat opt ore. PNL și PMP au votat pentru, dar USRPLUS s-a abținut, în timp ce grupul PSD s-a retras

În ceea ce privește bugetul Primăriei Sectorului 1, liberalii o acuză pe acuză pe Clotilde Armand, primarul USR PLUS, că a construit bugetul ilegal și până la acest moment au boicotat aprobarea lui.

Cele mai citite

Imagini șocante cu soldații israelieni: se joacă cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene

Imaginile prezentate public şochează, pe fondul ofensivei israeliene pe care IDF o poartă din Gaza de câteva luni, ca răspuns la atacurile din 7...

Curiozități despre Paștele Catolic: de la tradiții în Marea Britanie până la ouăle de ciocolată din Statele Unite.

Paștele catolic în 2024 se sărbătorește duminică, 31 martie. Iată 12 lucruri interesante despre Paștele Catolic: Fiecare copil din Marea Britanie primește în medie 8,8...

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....
Ultima oră
Pe aceeași temă