Să luăm de la bogați, ca să punem la bugetul țării! Social-democrații insistă cu taxa pe bogăție care a îmbrăcat în ultima vreme diferite forme.
Cea mai recentă este taxa de solidaritate la care Marcel Ciolacu dă semne că ar renunța.
De la „taxă pe lux”, la „taxă pe bogăție”, sau „de solidaritate” este clar că la un moment dat, va fi aplicată o taxare a bogaților pentru că social-democrații nu o țin de o lună cu acest proiect, ci este unul vechi de pe vremea lui Liviu Dragnea.
Întrebarea pe care și-o pune orice român este câți bogați avem în țară. Ultimele statistici oficiale ne arată că aproape 50.000 de români, adică 2%, aveau în conturi peste 1 milion de euro.
Taxa pe solidaritate, ultima variantă are în calcul taxare companiilor, implicit a bogaților, iar prin acest mod, PSD vrea să mai adune bani la buget, după ce ANAF nu reușește să colecteze taxe și impozitede la marile companii.
Cu taxă, fără taxă
Recent, Marcel Ciolacu a afirmat că taxa de solidaritate propusă de UDMR şi susţinută de social-democraţi a rămas în discuţie în coaliţia de guvernare şi a adăugat că este posibil să nu fie nevoie de ea, dar rămâne în joc.
„Avem în continuare această discuţie, staţi să vedem cifrele bugetare, dar noi am prins în programul de guvernare foarte clar că vom vorbi anul viitor dacă se impun noi taxe sau nu. Este posibil să nu fie nevoie de o astfel de taxă.”, spune răzgândit Ciolacu, după ce, potrivit surselor noastre, profesorul Iohannis i-ar fi predat o nouă lecție de Guvernare.
Liberalii s-au opus din start acestei taxe, premierul Nicolae Ciucă a spus că Guvernul nu are în acest program vreo taxă de solidaritate. Până luni, ministrul de Finanțe trebuie să vină cu soluții pentru a acoperi găurile din buget.
“Ne-am angajat prin programul de guvernare să nu introducem taxe noi și așa vom face”, au susținut actualul și fostul premier, Florin Cîțu.
USR, considerat principalul partid de Opoziție, a insistat că nu fie impusă taxa de solidaritate.
„Nu doar că nu ar aduce banii necesari la bugetul de stat pentru a acoperi toate creşterile de salarii, pensii şi alocaţii promise inconştient de noua alianţă toxică, dar ar reduce competitivitatea României, ar descuraja investiţii importante şi ar risca retragerea de pe piaţă a celor câteva companii care susţin economia românească.
Reamintim alianţei toxice PSD-PNL-UDMR că un lucru asemănător l-au încercat şi Dragnea şi Dăncilă, cu celebra OUG 114, criticată dur de Comisia Europeană, şi nu au avut succes”, au spus reprezentanții USR printr-un comunicat.
Sindicaliștii Cartel Alfa chiar vor această taxă și spun că este benefică pentru economia țării.
„Tot auzim despre creşterea economică pe care o înregistrează România, însă distribuţia acestei creşteri nu se face în favoarea lucrătorilor. 50-51% merge către capital (angajatori), şi doar 40-41% către lucrători, deşi Europa are în medie o distribuţie inversă: 50-51% la lucrători şi 40-41% pentru angajatori.
Taxa de 1% nu va afecta magazinul de la colţul blocului şi nici buticul pantofarului din piaţă. Taxa de solidaritate reprezintă modalitatea prin care mediul de afaceri profitabil, care beneficiază de pe urma unei forţe de muncă competitive, dar plătite puţin, îşi poate arăta solidaritatea faţă de situaţia dezolantă din România.
Mai ales că avem atâtea exemple în care mari business-uri multinaţionale, cu cifre de afaceri enorme, declară un profit infim sau chiar negativ, uneori cu un număr de 50-80 salariaţi”, notează CNS Cartel ALFA.
Și ca PSD-ul să nu iasă roșu de rușine că ar ceda în fața partenerilor de Coliție, invocă proasta colectare a ANAF-ului ce încurajează evaziunea fiscală.
”România are o evaziune fiscală de 10% din PIB: adică bugetele Ministerului Educației, Sănătății și Agriculturii laolaltă, ca să înțelegem nivelul evaziunii fiscale din România în acest moment. 34% din TVA nu este colectat în România, adică 6 miliarde de euro.”, a declarat Marcel Ciolacu.