9.3 C
București
luni, 18 martie 2024
AcasăPoliticăParlamentul refuză autonomia secuilor. Vot negativ în Comisia de Administrație a Senatului

Parlamentul refuză autonomia secuilor. Vot negativ în Comisia de Administrație a Senatului

Comisia de Administraţie Publică din Senatul României a dat, marţi, aviz negativ asupra proiectului de lege privind autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc, anunță agenția de presă maghiară MTI.

Proiectul fusese lansat, în decembrie 2017, de József Kulcsár-Terza, deputat de Covasna, membru al Partidului Civic Maghiar (PCM).

József Kulcsár-Terza este reprezentantul PCM în grupul parlamentar UDMR.

József Kulcsár-Terza a declarat pentru agenţia MTI că dintre membrii Comisiei de Administrație. doar senatorul UDMR Attila Cseke a votat în favoarea proiectului, iar toţi ceilalţi membri ai Comisiei l-au respins.

József Kulcsár-Terza a vorbit în faţa Comisiei în calitate de iniţiator al legii şi a încercat să convingă senatorii că această propunere legislativă nu atentează la integritatea
teritorială a statului român şi nu este contrară Constituţiei României.

Deputatul de Covasna a susținut că țări precum Italia, Finlanda şi Spania se declară, ca și România, state unitare, indivizibile şi suverane, deşi admit și autonomii teritoriale.

Mai mult, susține József Kulcsár-Terza, chiar și Republica Moldova este, la acest capitol, înaintea României, întrucât permite autonomie teritorială pentru minoritatea găgăuză.

Deputatul de Covasna a mai susținut că proiectul său de autonomie nu poate fi acuzat că se bazează pe criterii etnice, întrucât de autonomia Ținutului Secuiesc ar urma să se bucure orice locuitor al acestei zone, indiferent de etnia lui, nu doar cetățenii de naționalitate maghiară.

În urma avizului negativ, cu caracter consultativ, al Comisiei de Administrație Publică, Senatul urmează să dezbată în plen acest proiect de lege, în calitate de Cameră decizională.

Amintim că, acum o lună, la data de 11 aprilie, plenul Camerei Deputaţilor a respins, cu 20 de voturi “pentru” şi 218 de voturi “împotrivă”, proiectul de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc.

Dacă ar fi aprobată, această lege ar permite autonomia judeţelor Covasna și Harghita precum şi a unei părţi din judeţul Mureş şi constituirea acestei zone ca regiune autonomă, cu personalitate juridică, în cadrul statului român.

Limba oficială a Ținutului Secuiesc ar fi limba maghiară și s-ar institui funcția de președinte al Ținutului Secuiesc.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ambasadorul Rusiei, despre așa-zisa datorie de 4 miliarde de dolari. Dacă România dovedește că nu e adevărat, “vom da o dezmințire”

Ambasadorul Rusiei în România, Valery Kuzmin, susține că Ambasada Rusiei ar putea da o dezmințire cu privire la ceea ce afirmase în chestiunea Tezaurului...

Reprezentanții Comisiei Europene, în vizită la București. Discuții despre situația fiscală a României, cererea de plată numărul 3

Reprezentanții Comisiei Europene derulează o vizită la București în perioada 18-21 martie, iar discuțiile se axează pe situația fiscală a României, cererea de plată...

Coaliția PNL – PSD a găsit ac de cojocul lui Nicușor Dan. Doctorul Cîrstoiu, șeful Spitalului Universitar, poate deveni primarul Capitalei

Liderii Coaliției de guvernare au decis, în ședința de luni, 18 martie, ca PNL și PSD să-l susțină, drept candidat comun la funcția de...
Ultima oră
Pe aceeași temă