Foto: Twitter

Parlamentul refuză autonomia secuilor. Vot negativ în Comisia de Administrație a Senatului

Comisia de Administrație Publică din Senatul României a dat aviz negativ asupra proiectului de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc. Urmează votul în plenul Senatului, în condițiile în care Camera Deputaților a respins deja acest proiect.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 09.05.2018 - 15:56

Comisia de Administraţie Publică din Senatul României a dat, marţi, aviz negativ asupra proiectului de lege privind autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc, anunță agenția de presă maghiară MTI.

Proiectul fusese lansat, în decembrie 2017, de József Kulcsár-Terza, deputat de Covasna, membru al Partidului Civic Maghiar (PCM).

József Kulcsár-Terza este reprezentantul PCM în grupul parlamentar UDMR.

József Kulcsár-Terza a declarat pentru agenţia MTI că dintre membrii Comisiei de Administrație. doar senatorul UDMR Attila Cseke a votat în favoarea proiectului, iar toţi ceilalţi membri ai Comisiei l-au respins.

József Kulcsár-Terza a vorbit în faţa Comisiei în calitate de iniţiator al legii şi a încercat să convingă senatorii că această propunere legislativă nu atentează la integritatea
teritorială a statului român şi nu este contrară Constituţiei României.

Deputatul de Covasna a susținut că țări precum Italia, Finlanda şi Spania se declară, ca și România, state unitare, indivizibile şi suverane, deşi admit și autonomii teritoriale.

Mai mult, susține József Kulcsár-Terza, chiar și Republica Moldova este, la acest capitol, înaintea României, întrucât permite autonomie teritorială pentru minoritatea găgăuză.

Deputatul de Covasna a mai susținut că proiectul său de autonomie nu poate fi acuzat că se bazează pe criterii etnice, întrucât de autonomia Ținutului Secuiesc ar urma să se bucure orice locuitor al acestei zone, indiferent de etnia lui, nu doar cetățenii de naționalitate maghiară.

În urma avizului negativ, cu caracter consultativ, al Comisiei de Administrație Publică, Senatul urmează să dezbată în plen acest proiect de lege, în calitate de Cameră decizională.

Amintim că, acum o lună, la data de 11 aprilie, plenul Camerei Deputaţilor a respins, cu 20 de voturi "pentru" şi 218 de voturi "împotrivă", proiectul de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc.

Dacă ar fi aprobată, această lege ar permite autonomia judeţelor Covasna și Harghita precum şi a unei părţi din judeţul Mureş şi constituirea acestei zone ca regiune autonomă, cu personalitate juridică, în cadrul statului român.

Limba oficială a Ținutului Secuiesc ar fi limba maghiară și s-ar institui funcția de președinte al Ținutului Secuiesc.

Comentarii