5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăPoliticăStatul de drept în România: Franța dă semnalul că MCV nu va...

Statul de drept în România: Franța dă semnalul că MCV nu va fi ridicat?

Deși în România s-a discutat mult despre desființarea Secției Speciale de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIS), se pare că acest deziderat este suficient pentru ridicarea MCV.

Concluzia a fost stipulată într-un raport al Comisiei pentru afaceri europene a Senatului francez pe tema situaţiei statului de drept în Uniunea Europeană.

„Din punctul de vedere al Franţei, MCV trebuie menţinut, dat fiind că obiectivele de referinţă stabilite pentru fiecare dintre cele două ţări nu au fost pe deplin atinse”, se arată în document.

Raportul aminteşte că MCV a fost conceput ca un mecanism provizoriu, care ar fi urmat să expire odată ce cele şase criterii de referinţă pentru Bulgaria şi cele patru criterii de referinţă pentru România ar fi fost îndeplinite într-o manieră satisfăcătoare.

Oficialii francezi mai spun că, fără MCV, voinţa politică a guvernelor de a pune în operă reformele nu ar fi fost aceeaşi, România şi Bulgaria nu au progresat în acelaşi ritm şi nici într-o manieră lineară. 

Bulgaria, mai aproape de îndeplinirea obiectivelor

În ultimul raport publicat de CE se arăta că Bulgaria se află mai aproape de îndeplinirea obiectivelor. ”Comisia Europeană consideră că progresele făcute de Bulgaria sub Mecanismul de Cooperare și Verificare este suficient pentru a îndeplini angajamentele luate de Bulgaria la momentul aderării la UE”, arăta documentul la acel moment.

Situația prezentată atunci pentru România arăta că CE a constatat o involuție față de progresele înregistrate în anii precedenți. În raport se constată că, în perioada care s-a scurs de la ultimul raport, Comisia a trebuit să își exprime în mai multe rânduri preocupările legate de statul de drept în contextul dialogului purtat cu autoritățile române cu privire la evoluția situației în materie de reformă a sistemului judiciar și de luptă împotriva corupției. „De fiecare dată, Comisia a constatat o involuție față de progresele înregistrate în anii precedenți, situație care constituie o sursă de preocupare majoră”, se arată în raportul Comisiei.

Autoritățile române vor ridicarea MCV

Liderii coaliției de guvernare au spus însă în mai multe rânduri că doresc ridicarea MCV. În urmă cu o lună, premierul Florin Cîțu anunța că a discutat în detaliu cu vicepreşedintele Comisiei Europene Vera Jourova, iar CE susţine eliminarea MCV la finalul acestui an. „Guvernul României susţine acest mecanism de evaluare unitară a statului de drept cu privire la toate statele membre ale UE. Respectarea statului de drept, a democraţiei şi a drepturilor fundamentale ale omului nu sunt negociabile. Ele reprezintă fundamentul politic primar al Uniunii Europene şi trebuie protejate cu îndârjire”, a scris prim-ministrul pe pagina sa de socializare.

Pe de altă parte, un comunicat transmis în 23 martie de Ministerul Justiţiei, după o discuţie a ministrului Stelian Ion cu experţi ai Comisiei Europene, menţiona că aceştia au apreciat că „există premisele ca monitorizarea MCV să se finalizeze”.

Conflict în coaliție

Între timp, în coaliție s-a stârnit un nou conflict pe tema legilor justiției. Stelian Ion a fost criticat de liberali care l-au acuzat că nu s-a consultat în coaliție înainte de a trimite CSM proiectele de modificare a legilor justiției. Stelian Ion susține însă că proiectele au la bază forma inițială făcută de guvernarea PNL și pusă în dezbatere în toamna anului trecut, astfel că 80% dintre reglemenări aparțin liberalilor.

„Nu există niciun fel de conflict. Au fost declarații în sensul în care am trimis legile, dar știți foarte bine că am semnat în guvern – din care face parte și PNL – un memorandum prin care ne-am obligat cu toții să trimitem aceste legi în Parlament până la finalul lui aprilie. Proiectul are la baza in primul rând viziunea guvernării anterioare, provine de la PNL. 80% din reglementări sunt din proiectul inițial, pus în discuție în septembrie 2020″, a declarat marți Stelian Ion.

 

„Franţa consideră încă prematură ridicarea MCV, inclusiv pentru Bulgaria, estimând că progresele reale nu pot fi realizate doar prin angajamente politice ”. COMISIA PENTRU AFACERI EUROPENE A SENATULUI FRANCEZ  

 

Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă