Sondajele online au devenit un instrument prin care comunicatorii și politicienii vor să influențeze opinia publică, avertizează profesorul universitar Remus Pricopie, rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA).
“Sondajele online au devenit un instrument în arsenalul comunicatorilor și politicienilor pentru a influența opinia publică. Adesea, sunt realizate fără respectarea standardelor științifice riguroase, punând în pericol validitatea și reprezentativitatea datelor, precum și încrederea publicului în acest instrument de cercetare socială. Este imperativ ca publicul să fie conștient de aceste probleme și să fie mai exigent în evaluarea datelor prezentate în spațiul public”, declară Remus Pricopie, potrivit unui comunicat de presă transmis de SNSPA.
„Sondajele online nu sunt reprezentative pentru populația României, mai ales atunci când vorbim de opțiuni politice ṣi comportament electoral. Fără astfel de precizări clare din partea celor care le promovează în spațiul public, ele devin simple instrumente de manipulare a populației. Manipularea nu trebuie tolerată, iar accesul la informație trebuie să fie un drept garantat pentru toți cetățenii”, subliniază Remus Pricopie.
Rectorul SNSPA precizează că o cercetare care este făcută în mediul online nu poate fi reprezentativă pentru populația României în primul rând pentru că aproape o cincime din gospodăriile din mediul rural nu au acces la internet. Mai mult, în cazul a peste jumătate din gospodăriile din România care au acces la internet, cel puțin un membru din gospodărie nu utilizează un calculator, deci nu poate răspunde la un chestionar online. Prin urmare, o parte importantă a populației României nu poate să devină respondent la o cercetare făcută în mediul online.
Comunicatul SNSPA nu precizează care ar fi sondajele online ale căror rezultate n-au fost reprezentative pentru populația României. Totuși, se știe că, de la începutul anului 2024, s-au difuzat rezultatele mai multor asemenea sondaje. Într-un sondaj, Cristian Popescu Piedone era prezentat drept câștigător al funcției de primar general al Capitalei – abia pe locul al doilea fiind Nicușor Dan. Cătălin Cîrstoiu s-ar plasa mult după Popescu Piedone și Nicușor Dan. Într-un alt sondaj, Mircea Geoană era prezentat drept câștigător al funcției de președinte al României, plasându-se înaintea lui Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă.
În contextul anului electoral 2024, SNSPA anunță că, prin Departamentul de Sociologie din cadrul Facultății de Științe Politice, va demara un amplu proces de cercetare, legat de teme relevante, aflate în dezbaterea publică. Subiectele vor viza cultura democratică a populației, agenda problemelor publice, valori și atitudini pro și antieuropene, precum și prezența unor opinii de tip xenofob, rasist sau extremist.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!